Bodrum Gündem

Halikarnas Balıkçısı Deniz Müzesinde…

ismet noanan bodrum deniz müzesinde babası halikarnas balıkçı köşesinin açılışına katıldı 1Adı Bodrum ile özdeşleşen Cevat Şakir Kabaağaçlı/Halikarnas Balıkçısı özellikle Mavi Yolculuğun dünyaya tanıtılması, Bodrum Denizciliğine, Bodrum kültür yaşamına ve Bodrum turizmine sayılamayacak kadar çok katkısı oldu. Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Noanan “Bodrum Deniz Müzesi”ne bağışladığı, Balıkçının bebeklik zıbınından, aile fotoğraflarına, el yazılarına, özel eşyalarından kullandığı kalemlere kadar bir çok eşya artık müzede Halikarnas Balıkçısı için oluşturulan köşesinde sergileniyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un deniz tarihini, özellikle Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan tekne maketleri, Hasan Güleşçi tarafından bağışlanan “Deniz Kabukları Kolleksiyonu” ile zenginleştirerek Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında olmaya aday Bodrum Deniz Müzesinde Halikarnas Balıkçısı da yerini aldı. Balıkçının müzede hazırlanan köşesinde duygularını dile getiren İsmet Noanan “Bodrum zıvanadan çıktı. Çok üzülüyorum” demesi ise Bodrum geçmişi ile bu gün arasında olumsuz bir çok değişiklik olduğunu gösteriyordu.

Deniz Müzesi Önemli Bir Boşluğu Dolduruyor…

2011 yılında Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve bir çok STK ve Bodrumluların destekleri ve katkıları ile açılan Bodrum Deniz Müzesi’nde yer alan Cevat Şakir Kabaağaçlı köşesine Balıkçı’nın İzmir’de yaşayan kızı İsmet Noanan kişisel eşyalarını bağışladı. Halikarnas Balıkçısı’nın bebeklik şapkası, zıbını, fotoğrafları, kendisinin yaptığı karakalem resimler, son dönemde giydiği gömlek ve ceket, gözlüğü, kalem uçları, el yazısı ise yazdığı mektuplar, hatta kurşun kalemleri Bodrum Deniz Müzesinde Balıkçı için hazırlanan köşede sergileniyor. Yayınevi ile yapılan anlaşma ile kitaplarının da müzede satışı yapılmakta. Çok kısa bir süre öncesinde başlanan kitap satışının da oldukça iyi olduğunu belirten Müze Müdürü Sema Sagat “Müzemize gelen ve Halikarnas Balıkçısının kitaplarını da edinmek istediklerini belirttiler. Bizde yayın evi ile bir anlaşma yaparak Balıkçının kitaplarını satmaya başladık. Bir iki gün içinde 100?den fazla kitap satıldı.” dedi.  Müze Müdürü Sema Sagat, Koleksiyonun sergilendiği özel bölümün, müzecilik standartlarına uygun aydınlatma, nem ve sıcaklık çalışmaları yapıldığını da vurgulayarak, “Eserler özel şartlarda saklanıyor. Eşyaların bulunduğu dolaplara özel bilgilendirme etiketleri ile yerleştirilmiştir.” dedi. Balıkçı köşesinin basın tanıtımına Balıkçının kızı İsmet Noanan ile birlikte Hülya Kocadon, Bodrum Belediye Meclisi üyesi Mehmet Özalın, BODTO Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Orman ve Bodrum Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hatice Orman’da katıldı.

Bodrum Zıvanadan Çıktı…

Balıkçının kızı İsmet Noanan ise oldukça duygulu anlar yaşadı. Babası için yapılan köşe için çok gurur duyduğunu ve emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek bağışladığı eşyaların emin ellerde olduğunu ifade etti. Noanan “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Babamın eşyalarını sergilenmesi için Bodrum Deniz Müzesi?ne bağışladım. Onları burada gördüğümde çok duygulandım. Halamın babama ait olduğunu söyleyerek bana verdiği bebeklik giysilerini de artık burada görmek mümkün. Kullandığı kıyafetler, aile fotoğraflarımız, el yazısı mektupları ve resimleri de sergileniyor.Babamın eşyaları artık emin ellerde.” dedi.

Noanan, Halikarnas Balıkçı köşesinin hemen önünde bulunan “Yatağan” adlı teknenin maketini gördüğünde ise “Ahhh bu teknenin dili olsada anlatsa. Ne güzel günler geçirdik bu teknenin içinde. Karaada?ya giderdik bununla bazen hava kötü olurdu 5-6 saat sürerdi. Çünkü kürekler çekilerek hareket ederdik. Çocukluk işte baba ne zaman geleceğiz diye şikayet ederdik” dedi. Bodrum?da yaşadıkları dönemin, ilçenin en güzel yılları olduğunu belirterek, “Bodrum bugün çok değişti. Biz en güzel yıllarını yaşadık. Bunu tekrar tekrar söyleyebilirim. Bodrum bugün zıvanadan çıktı. Biz eski Bodrum?u arıyoruz, özlüyoruz.  Değişimin, gelişimin olacağı belliydi. Ama bu kadar kötü olacağı belli değildi. Bu durumu da beni üzüyor.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.