Bodrum Gündem

Bodrum’a TOKİ Geliyor mu?

09.10.2012
0
A+
A-

 

Bodrum’un geleceği ve çevre açısından çok önemli olan Ortakent’te 750 m2 doğal ve arkeolojik sit alanına TOKİ’ye tahsis edildiği veya edileceği yönünde haberler duyulmakta. CHP Muğla Milletvekili Prof.Nurettin Demir uzun zamandır gündeme gelmeyen bu konuyu meclise taşıyarak soru önergesi verdi ve yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

CHP Muğla Milletvekili Prof.Nurettin Demir Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yazılı olarak yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi. Prof.Demir altı sorudan oluşan soru önergesi oldukça dikkat çekici.

Ortakent’te ilgili alanın başta Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz olmak üzere karşı çıkılmıştı. Dönemin Ak Parti Milletvekilleri’de ilgili alanın TOKİ’ye tahsis edilmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Konu ile ilgili haberler;

Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz TOKİ ile ilgili açıklamaları:

http://www.bodrumgundem.com/2010/04/10/ortakent-yahsideki-tarim-arazisini-toki-bedelsiz-devir-alacak/ buy Plavix

http://www.bodrumgundem.com/2010/05/04/mavi-yol-girisiminden-toki-direnisine-destek/

13 Kasım 2010 Bodrum Gündem Haber

http://www.bodrumgundem.com/2010/11/13/toki-bodruma-girmeyecek/

Yine Nisan 2011’de TMMOB Bodrum İKK tarafından yapılan basın açıklaması ile TOKİ’nin Bodrum’a girmeyeceği yönünde Danıştay kararı olduğu ifade edilmişti.

http://www.bodrumgundem.com/2012/10/09/bodrumda-tokiye-danistay-dur-dedi/

Prof.Demir tarafından verilen soru önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

Prof. Dr. Nurettin DEMİR

Muğla Milletvekili

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Ortakent-Yahşi Beldesi’ndeki yaklaşık 754.000 metrekarelik doğal ve arkeolojik SİT alanının Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) tahsis edilmek istendiği iddialarıyla ilgili olarak, bölge halkımız kaygı içindedir. Bu yatırımın beldeye hiç bir katkı sağlamayacağı gibi, Dünya standartlarında mavi bayraklı sahilleri ve bozulmamış doğası ile yarımadanın gururu olan beldede, ‘nüfus artışıyla alt yapının yetersiz kalması, betonlaşma ve denizde kirlilik’ vb. gibi ciddi sorunlar yaratacağı da aşikardır.

TOKİ tarafından konut ve turizm alanı yapılmak üzere tahsisi istenen Çakmaklı Mevkii’ndeki arazi eski mera alanı olup, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında olduğu belirtilmiştir. Son 1/100.000’lik planda ise ‘yeşil alan’ olarak işlenmiş 1.100 dönümlük ‘hazine arazisi’ olduğu bildirilmiştir.

Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan 3 aşamalı imar planında, toplam alanın 1.100.000 m2 olduğu belirtilmektedir. Plana göre, deniz seviyesinde 400 yatlık bir marina ve benzinlik, bir üst seviyede yeşil alandan başka, cami ve turizm amaçlı kullanılacak alan ve en üst seviyede ise ifraz değeri 1.000 m2 ve % 20’lik imarlı, yaklaşık 3.000 civarında konut alanı şeklinde düzenleneceği ifade edilmektedir. Plan sureci tamamlandıktan sonra, satışların gerçekleşmesi beklenmektedir.

Bu bilgiler ışığında,

1- Ortakent-Yahşi Beldesi’nde kamu arazileri üzerinde TOKİ tarafından yapılması planlanan ‘yat limanı, cami, turizm amaçlı kullanılacak alan, villa ve sosyal konut’ projeleri iddiaları doğru mudur’ Doğru ise proje ile ilgili olarak bölgedeki idarelerin, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların görüşlerine başvurulmuş mudur?

2- ‘Henüz proje aşamasındaki konut ve villaların, şimdiden satıldığı’ iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3- Bu bölgedeki yerleşik toprak sahipleri için, dönümlerle ifade edilen tarım alanlarına en az 5.000 metre kare ifraz uygulanıp bir konuttan fazlasına izin verilmezken, bu projedeki konut ifrazı neden 1.000 metre kare olarak belirlenmiştir?

4- İfraz şartının 1.000 metre kareye çekilmesi buradaki konut sayısının binlere ulaşmasına ve nüfus artışına neden olacaktır. Bu durum da kış nüfusu 3.800, yaz nüfusu 10.000 civarı olan beldeyi büyük alt yapı (Elektrik- Su- Atık Su- Yol)  sorunlarıyla baş başa bırakacaktır. Bu olumsuz duruma karşı hangi tedbirler alınacak ve ne tür çalışmalar yapılacaktır?

5- Bahsedilen projede ‘kıyı kenar çizgisinin Bakanlık onaylı olmadığı’ da belirtilmektedir. Bu iddia doğru mudur’ Doğru ise Bakanlık onayının olmayışının nedeni nedir?

6- Şu anda yarımada faal halde 3 büyük marina mevcuttur ve Bağla Koyu için hazırlanmış bir diğer projeden de söz edilmektedir. Projeye göre yapılması planlanan marina çok mu gereklidir’ Marinanın yarımadanın en temiz koylarından birine yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz’ Ayrıca, bu projenin bölgede denizin kirlenmesine neden olacağını öngörüyor musunuz?

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.