Bodrum Gündem

YERİNDEN YÖNETİME BÜTÜNŞEHİR DARBESİ Mİ ?

cheap Propranolol

      Bir gece ansızın Meclisten geçen Bütünşehir Yasası ile 1032 belediye mahalle oluyor, nüfus 2000?den az 559 belediye köye çevriliyor, kamuoyunda tartışılmadan böyle kanun yapma tekniği olamaz  diyoruz, ama oluyor, görünüşte merkeziyetçi güçlü idare getirilmek isteniyor.

      Bütünşehir Yasasının hükümet tasarısında büyükşehir modelinin olumlu faydaları olarak; geniş ölçekte hizmet üreten gelişmiş teknolojilerle donatılacağı, nitelikli teknik personelin istihdam edilerek uzmanlık ve verimlilik sağlanacağı, merkezden gönderilecek kaynakların etkin ve adil kullanımı ve düzenleyici üst imar planları ile il çapında uyumlu imar uygulamaların gerçekleşeceği belirtilmektedir.

      Anayasanın 127. Maddesinde  ?Mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir?

yani yerinden yönetim esastır diyor, yeni yasa bu haliyle yerinden yönetimden uzaklaştırma, iktidarla bütünleştirme yasasıdır.

      1982 Anayasası?nın 127. maddesinde ?Mahalli idarelere, görevleri ile

orantılı gelir kaynakları sağlanır.? hükmü yer almaktadır. Mali açıdan,  belediyelerimiz yürütmekte oldukları hizmetleri karşılayacak gelirlere sahip bulunmamaktadır. Merkezi idare, kaynakların bölüşümünde kendi lehine olan ağırlığını halen korumaktadır.

      Belediyelerimizin görevleri, yürütmek zorunda oldukları hizmetleri, sürekli bir şekilde artarken, bunları karşılayacak gelirleri aynı oranda

artmamaktadır. Bu nedenle belediyelerde iktidar partisinin  elinde olursa daha iyi hizmet alacakları inancı yerleştirilmek istenmektedir.

        Yerel yönetimler, tarihi süreç içerisinde sanayileşmiş batılı ülkeler tarafından sürekli olarak geliştirilmesi ve özerk kılınması gereken halka en yakın kuruluşlar olarak görülmüşlerdir. Bunun en önemli göstergelerinden birisi de Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı olarak gösterilebilir.

treat breast cancer

       Türkiye?nin bazı maddelerine çekince koyarak imzalamış olduğu bu sözleşme, batılı anlamda köklü bir yerel yönetim geleneğinden yoksun olan ülkemizin yerel yönetimlerine içerdiği kriterler yönünden rehber niteliğindedir. Avrupa ile bütünleşme çabasında olan ülkemizi yakından ilgilendirmektedir.

Order Retin-A

        Bütünşehir Yasasına hakim olan aşırı merkezileştirme gayreti, Türkiye tarafından kabul edilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Maddesinin 3.Paragrafı önemli bir ilke olan subsidiarite ?kamu hizmetleri genellikle ve tercihen vatandaşa en yakın olan birimlerce yerine getirilecektir ?ilkesine de aykırıdır.

      Kapatılan belediyelerin binalarında,  yönetici olarak atanacak şube müdürleri yönetiminde zabıta, itfaiye ve gelir tahsilatı gibi hizmetleri aynen devam edecektir, ama seçilmiş otoritenin , belediye başkanın ve meclis üyelerinin halka iç içe olmalarının getirdiği  hizmetin yerelliği yok olacaktır.

           Yunan adalarında valilerde  seçimle seçiliyorken,  ayrı bir limanı, gümrük kapısı bulunan 35 bin nüfuslu Turgutreis ?e ziyarete gelen Kalimnos adası belediye başkanını kim karşılayacak ? Bucak müdürü, jandarma komutanı, lise müdürü gibi atanmışlar mı karşılayacak ?  Hani Anayasada yerinden yönetim esastır diyordu.

        Şimdi davulun sesi uzaktan kulağa hoş geliyor, yasadaki bir sene sonra belediye çalışanlarının başka illerde görevlendirilmesi gerekince,  evlere dayanacak evden eve nakliye kamyonları yüklenmeye başlayınca feryat figan kopacak, aileler kopacak parçalanacak. Belde belediyelerinin her sene düzenlediği sayısız kültürel etkinlik ve festivaller tarihe karışacak, turizmi ve bölge ekonomisini olumsuz etkiyecektir

        Bodrum yarımadasında 11 tane belediye gerçekten fazladır. Bodrum?un hemen yanı başında Bitez, Konacık, Ortakent ve Yalı beldelerinin birleşmesi hizmette etkinlik açısından olumlu sonuç doğurabilir, ama Yalıkavak ve Turgutreis ?in  gibi her biri büyük göç alan ve bir ilçe büyüklüğüne ulaşmış beldelerin varlığının korunması gerekiyordu.

         Sosyolojik yönden Belediye ortak maddi ve manevi yarar, ortak anı ve gelenekler etrafında toplanmış insanlar bütünüdür. İyi işledikleri ve kendilerinden beklenilen hizmetleri verebildikleri takdirde beldelerinin halkının sosyal dayanışmasını sağlayan , demokratik olgunluğu geliştiren çeşitli düşünce ve çıkarlar arasında denge ve uyum sağlayarak huzur ve ahengi kuran bir kurumdur. Bu nedenle çağdaş batı toplumları belediyelere siyasal ve sosyal eğitim kurumları olarak bakarlar. Nitekim gelişmiş batı ülkelerinin devlet adamlarının özgeçmişleri gözden geçirilirse çoğunun belediyelerden yetişmiş oldukları görülür.

       Bu nedenlerle Bütünşehir yasasının Meclise iade edilerek, çağdaş yerel yönetim ilkelerine uygun gözden geçirilmesi , kamuoyunun görüşü alınarak yerel teknik çalışmalarla desteklenerek Mecliste kanunlaşması bir zorunluluktur.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.