Bodrum Gündem

SPAGETTİ SAVAŞÇILARIN YEMEĞİ DEĞİLDİR?

07.11.2012
0
A+
A-

İster sağdan ister soldan gidilsin, faşizm tam da şair’in durduğu yerin karşısındadır. Toplumsal bir anlayıştan bile yola çıksak, şiir hiç bir düşüncenin ya da bilimin veya felsefenin tutsağı olamaz.

1908’de bayağı bir soytarı tipli Marinetti, “Futurist Manifesto”yu yayınladı. Futuristler tüm sanat dallarında ve gastronomide ilkelerini belirlediler. Bezginlik, kötümserlik ve coşkusuzluk yarattığı için makarnayı yasakladılar. Otomobile ve süratine hayrandılar. Tüm müzeleri, kütüphaneleri yok edip ahlakçılık, fırsatçılık, faydacı korkaklığa ve feminizme karşı savaş açtılar. Onlara göre sanat, vahşet, zulüm ve adaletsizlikten başka bir şey değildi. “Dünyanın biricik hijyeniği olan savaşı”, militarizmi, yurtseverliği, uğruna ölmeye değer “harikulade” fikirleri  yücelttiler, kadınları aşağıladılar. Marinetti ibişi sonradan 1919’da “Faşist Manifesto”yu yazdı. Mussolini, bunun fikirlerini aldı, geliştirdi, uyguladı.

Marinetti faşist iktidardan çok şey umdu ama her zaman olduğu gibi, sanat faşistlerin umurunda bile değildi, yanlarına bile yaklaştırmadılar. Futuristleri de diğerleri gibi “Dejenere Sanatlar” arasına koyuverdiler. Marinetti 1938’de ölmeden Anti-semitizme karşı çıktı ve “İsa da futuristti” dedi.

“Fasces” Latince tomar-yığın anlamına geliyor. Roma magisterleri ellerinde taşıyorlar bir tomar çubuğa sarılmış baltayı. Bugün hemen her batı memleketinde, mimaride veya dekorasyonda kullanılmış bir simgedir.

Faşizm, otoriter, milliyetçi, tek parti rejimidir. Tek lider vardır. İdealist bir disiplin, hiyerarşi, ruh ve irade anlayışı ile eşitlikçiliğe, materyalizme ve rasyonalizme karşıdır. “Birlikten doğan güç” ile, anti-liberal, anti-komünist, ve DİKKAT! anti-muhafazakardır.

Geçmişe ait hiçbir şeyin parçası olmak istememektedirler. Hız, teknoloji, gençlik ve şiddet, otomobil, uçak, endüstriyel kentlerdir Futurizmin-Faşizmin ululadığı. “İnsanın doğaya karşı zaferi” dillendirilir.

Garip bir dönemdeyiz. Post-modernizmin baroğu bitti artık eklektiğindeyiz. İktidarlar aynı gün içinde, toplumcu, liberal veya faşist olabiliyor, reklamcıları halkları gütmek için her türlü propagandayı dayatıyorlar.

buy Premarin online Brand Viagra no prescription

Tam bir domuz topu.

order Indocin

Peki ne yapacağız?

Sisteme güvenemiyoruz, işleyişi izleyeceğiz. Karşımıza çıkan propaganda savaşına kapılıp, “güzel barışın ve hasatın şenliğini” faşizme kurban etmeyeceğiz. Eğilmez, bükülmez, katı ve değişmez olanı eğip, bükeceğiz, bunu yaparken de kolayca eğilip bükülmeyip, sağlam duracağız, direneceğiz…

Ta ki faşizmin kökü kazınana kadar.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Elif Ebru dedi ki:

    Ne güzel ve mühim şeyler öğretiyorsun bize Serdar Bey…Ne kadar ince ve güzel..Yaşasın BARIŞ! Yaşasın SPAGETTİ!…Umarım her insan içinde var olan iyiliği ve güzelliği geliştirir,kötü olanlar da bir gün farkına varır.Kime göre iyi,kime göre kötü tartışılır belki ama bizi Barış kurtaracak ve spagettiyi sevenler:)) sevgilerle..