Bodrum Gündem

BARIŞIN GÜVENCESİ, YENİ ANAYASA!

15.01.2013
0
A+
A-

                TBMM.de görüşmelerin sürdürüldüğü yeni anayasa çalışmalarında her ne kadar kimi olumlu gelişmeler olsa da son aşamada birilerinin masadan kaçmak için bahaneler yaratmayacağının garantisi yok.

                Kaldı ki, siyasi partilerin çok önceden ilan ettikleri kırmızı çizgiler konusunda ne kadar esneyebileceklerini, hangi noktalarda uzlaşabileceklerini tahmin etmek de kolay değil.

                Kuşkusuz varlık nedenleri gereği siyaset yapan ve her yeni durum ya da gelişmeden siyasi rant elde etmeye çalışan siyasi partilerin vicdanına bırakılmayacak kadar önemli bir konu, demokratik bir anayasa yapılması.

                Bu nedenledir ki; işi yalnızca meclise ya da siyasi partilere bırakmak doğru olmayacağı gibi, gerek zamanlaması, gerekse de çerçevesi tüm toplumu yakından ilgilendirdiği için, tüm toplum katmanlarının sürece müdahil olması bir zorunluluktur.

                Anayasa yapmak teknik bir konu olduğu için şu aşamadan sonra işin teknik yönüne ilişkin önerilerle kafa karışıklığı yaratmanın bir anlamı yok. Ama yeni, sivil, demokratik bir anayasanın hiç zaman geçirilmeden, tüm halkı kucaklayacak, herkesin anayasası olacak biçimde yaşama geçirilmesi konusunda hepimizin yapacağı çok iş var diye düşünüyorum.

                Meclisteki çalışmaların hızlandırılması, ayrıntılarla zaman geçirilmemesi, gerektiğinde kimi konularda fedakarlık yapılabilmesi noktasında yasama ve yürütme üzerinde toplumsal baskı oluşturmak her zaman mümkündür.

                Bunu yaparken de alışılmış yöntemlerden vazgeçip, farklı görüşlere sahip olsalar da, bir hedef ve amaç uğruna ortak akıl üretebilecek kişi ve grupların bir araya gelmesi, ön yargılardan arınmış olarak tüm toplumun yararına olacak bir anayasanın gerekliliği ve vazgeçilmezliğini sürekli gündemde tutmalarında yarar vardır.

                Ülkenin dört bir yanında oluşturulacak bu tür platformlar ve çalışma grupları sayesinde anayasa konusu her koşul ve ortamda konuşulur, istenir, beklenir ve yaşamsal önemi vurgulanmış olur.

                Böylesi bir toplumsal talebin oluştuğunu gören siyasi partilerin ve iktidarın; anayasa gibi ülkemizdeki tüm sorunların çözümünde anahtar olacak, barış sürecinin güvencesi bir konuyu savsaklama, erteleme şansı kalmayacaktır.

                Böyle bir sosyal ve siyasi iklimin oluşması için ülkesini seven, sorumluluk duyan, insani ve vicdani duyarlılıkları olan herkesin, tüm kişi ve kuruluşların kendisini görevli sayması gerekir.

                Bir daha bu ülkede kardeş kavgaları olmasın, insanlar korkularına esir düşmesin, faili meçhul cinayetler yaşanmasın, kimse darbe yapmaya teşebbüs edemesin, askeri ve bürokratik vesayet sona ersin, eşit yurttaşlık temelinde insan hakları, özgürlük, demokrasi ve barış egemen olsun istiyorsak eğer; her birimizin yapacağı çok şey vardır. Ve hiç birimizin bu görevden kaçma, yok sayma lüksü yoktur.

cost of Strattera

                Böyle bir ihtiyaçtan yola çıkarak Bodrum da yeni anayasayı önemseyen farklı siyasal görüşlere sahip kişiler bir araya gelerek bir platform oluşturduk.

                Şimdilik BODRUM DİYALOG GRUBU olarak adlandırdığımız bu platforma süreç içinde sorumluluk duyan ve katkı koymak isteyen herkesi davet edeceğiz. En kısa sürede anayasa konusunda panel, sempozyum, konferans türü etkinliklerle konunun canlı, sıcak tutulması, gündemde kalması için çaba göstereceğiz.

Proscar without prescription

                Öyle sanıyorum yurdun dört bir yanında başlatılacak ya da daha önce başlatılmış bu tür çalışmalarla kamuoyunun duyarlılığı artırılarak, konunun asıl muhatabı anayasa yapımcılarının üzerde bir toplumsal baskı oluşturabiliriz.

                İşte o zaman, siyasi önyargılar, parti çıkarları, kişisel hırs ve komplekslerden kurtularak, ortak bir hedefe yönelik birlikte iş yapabilme becerisini ve niyetini geliştirebiliriz.

order Viagra

                Yeni, sivil, demokratik bir anayasanın en kısa sürede hayata geçirilebilmesi için haydi sen de elini taşın altına koy.

AYHAN ONGUN(Eğitimci-Yazar)

15.01.2013  BODRUM

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.