Bodrum Gündem

İl Genel Meclisi Uyarıyor; “Çevre Talan Ediliyor” VİDEO HABER

Muğla İl genel Meclisi Denetim Komisyonu denetimlerini sıklaştırdı. Bodrum Kızılağaç bölgesinde bulunan taşocaklarına giden komisyon üyeleri ruhsatları ve çıkış irsaliyelerini kontrol ettiler. Komisyon üyeleri sert açıklamalar yaparken, ilgilileri de uyardılar.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-21 Şubat 2013

Muğla İl Genel Meclisi Denetleme Komisyonu Muğla’da bulunan taşocaklarını denetlemeye devam ediyorlar. Komisyon üyeleri geçtiğimiz haftalarda da yine Bodrum’a gelerek taşocaklarını denetlemişlerdi. Bu gün yaptıkları denetlemelerde taşocaklarının yola kadar kazıldığı, dere yataklarının da hafriyat dökülerek doldurulduğu tespit edilerek işletmeciler uyarıldı. Muğla İl Genel Meclisi Denetleme Komisyonu Başkanı Dursun Kaplan vahşi bir şekilde doğanın katledildiğini ve kontrolsüz bir şekilde taş çıkarıldığını tespit ettiklerini ifade etti. Muğla İl Genel Meclisi Denetleme Komisyonu Başkanı CHP’li Dursun Kaplan ile birlikte, Denetim Kurulu üyeleri CHP’li Şükrü Şehir, CHP’li Selami Karakaya, MHP’li Miraç Özcan, AKP’li Süleyman Can ve Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı CHP’li Cesur Öncel taşocakları denetlemesine katıldılar. Komisyon ile birlikte özel idare teknik kadrosu da denetlemede hazır bulundular.

Muğla İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu olarak Bodrum’da incelemelerde bulunduklarını kaydeden Komisyon Başkanı Dursun Kaplan bu gün de kayrak taş çıkarılan bölümleri incelemeye ve denetlemeye geldiklerini, ancak bölgenin durumun içler acısı olduğunu ifade etti. Kaplan “Buralarda bir doğa katliamı var, çıkan taşların atıklarını rastgele etrafa saçmışlar, dere yataklarına doldurmuşlar. Dere yatakları, yollar kapanmış. Başıboş bir şekilde sanki bu ülkede devlet yok gibi hareket eden bir yapı var. Devletin bütün kurumlarının harekete geçmesi gerekiyor. Bilhassa Bodrum Kaymakamlığının, Yalı Belediyesinin harekete geçerek yaptırım gücünü kullanması gerekiyor. Gördüğünüz gibi her taraf doğa katliamı ile karşı karşıya. Bir aydan bu yana Muğla’nın bütün taşocağı ve maden işletmelerini geziyoruz, Muğla elden gitmek üzere.? “dedi.

İl Genel Meclisi Denetleme Komisyonu Başkanı Kaplan Muğla’nın her bölgesinde doğa katliamı ile karşı karşıya geldiklerini söyleyerek isyan etti. Geliş amaçlarının bölgenin çevre değerlerini ve sevk fişlerinin usulünce olup olmadığını kontrol etmek olduğunu belirtti. Bununla birlikte ruhsatları, kiraladıkları alan ile çalışma yaptıkları alanlar birbirleri ile örtüşüp örtüşmediğini de denetlediklerini ifade etti. Başkan Kaplan “Elbette ekonomik değeri olan madenler ve taşlar işlenecek ve ekonomiye kazandırılacak. İzin alınmış ise çevreyi de, insan değerini de göz önüne alarak çalışmak gerekir.” Dedi. Bu işlerin bir düzen içinde çalışılmadığından dolayı denetim mekanizmalarının devreye bir an önce girmesi gerektiğini savunan Kaplan, açıklamasının devamında; “Muğlamızda denetim mekanizmaları çalıştırılmıyor. Muğla’ya gelen bürokratlar, maalesef sadece tatil yapmaya geliyorlar. Validen, en alttaki memur kademesindeki hepsi için söylüyorum, hiç biri görevini yapmıyor.?” Kaplan Muğla’nın yüzde 70’i orman, doğal güzellikleri ile dünyanın cenneti olduğunu, ancak bu cennete kimsenin sahip çıkmaması nedeni ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

TARİHİ SARNIÇ ATIK TAŞLARLA ÇEVRİLMİŞ?

Bölgede bulunan tarihi sarnıcın etrafı hurda taşlarla çevrilmiş olduğunu söyleyen Muğla İl Genel Meclisi ve Denetleme Komisyonu üyesi Şükrü Şehir “Bölge talan edilmiş durumda. Belki 150 yıllık sarnıcın durumu da içler acısı. Buraların düzenlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Sarnıç artık su sızdırıyor, bakımının yapılması için çalışacağız” dedi.

TAŞ OCAKLARI ve MADENLER DÜZENE GİRMEK ZORUNDA?

Muğla İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre ve Sağlık Komisyonu başkanı Cesur Öncel İl Genel Meclisi, mecliste gurubu bulunan tüm partilerin üyelerinden, her yıl meclis içinde bir denetleme komisyonu oluşturulduğunun bilgisini verdi.  Öncel “İl Özel İdaresinin yapmış oldukları işler ile ilgili olarak, yerinde denetim yapan komisyonun, varsa eksik yada yanlışları tespit ederek raporlandırırlar. Taşocakları ve mıcır ocakları ile ilgili bizim komisyondan destek istediler. Bende Çevre ve Sağlık Komisyonu başkanı olarak arkadaşlarımıza destek veriyorum.” dedi. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı cesur Öncel çok lafa gerek olmadığını ve durumun net bir şekilde görüldüğünü ifade ederek; “Öncelikle güvenlik açısından çok tehlikeli bir durum söz konusu. Bu nedenle yerinde kontrol edilmesinde yarar görüyorum. Sosyal Güvenlik Kurumunun bile buraları denetlemesinde fayda var. Biz geçtiğimiz ayki raporlarımızı tüm ilgili kurumlara gönderdik, yerinde incelenmesi için de davet ettik. Meclis kararı, Vali Beyin imzası ile kurumlara ulaştığında, yerinde tespitlere başlayacaklardır düşüncesindeyim. Biz taşocaklarının ekonomik bir değeri ve katma değeri olduğunu biliyoruz. Ama bir karmaşa, bir çeşmekeşlik var. Çevreye verilen zararın en aza indirgeyerek çalışmaların öyle yapılmasını istiyoruz. Daha düzenli ve kurumsal olmasını istiyoruz.” dedi.

7 MİLYON LİRA İÇİN ÇEVRE YOKEDİLİYOR?

Bölgede bir yol çalışması yapılacağını söyleyen Cesur Öncel, buradan çıkan atıkların orada değerlendirilmesi için bir çalışma yapıldığını kaydetti. Cesur Öncel devlete verilen katkı paylarının çok komik rakamlar olduğu yönündeki sorumuza şöyle yanıt verdi; “2009-2010 ve 2011 yılları ile ilgili bilgimiz var. Muğla’daki tüm taşocağı ve madenlerden yıllık 7 milyon lira bir katkı alınıyor ve bu rakamın 3.5 milyon lirası İl Özel İdaresine, 3,5 milyon lirası ise Köy Hizmet Birliklerine ödeniyor. Fakat ödenip ödenmediği ile ilgili net bilgi yok.” Muğla’da bulunan 450 civarındaki maden işletmesinin, 7 milyon lira için Muğla’yı tarumar ettiklerini iddia eden Cesur Öncel, ruhsatlarında çok sağlıklı olmadığını sözlerine ekledi.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/h6zmEmf1PV4″]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.