Bodrum Gündem

Haftanın Fıkrası, Şarkısı, Şiiri ve Sözü

Haftanın Fıkrası, Şarkısı, Şiiri ve Sözü
24.02.2013
0
A+
A-

Haftanın fıkrası, şarkısı, şiiri ve sözü okuyucularımız tarafından çok beğenildi. Bu hafta yine ilginizi çekecek bir demet hazırladık. Ümit ediyoruz ki; Hafta boyunca hep gülersiniz, kulaklarınızda hep keyifli melodiler, yüreğinizde şiirin büyüsü ve hep iyi sözler söyler ve işitirsiniz.

HAFTANIN FIKRASI

Demokrasi…

Çocuk akşam eve gelmiş ve babasına sormuş:

– Baba hayat bilgisi dersinde yönetimleri işliyoruz, bana demokrasiyi anlatır mısın?

Babası:

– Anlatmasına anlatırım yavrum ama, senin bazı tanımları bilmen gerekiyor… demiş. Bak şimdi benim fabrikam var ve eve para getiriyorum, ben kapitalistim. Paranın nasıl harcanacağına annen karar verir, o hükümet. Hepimiz senin için yaşıyoruz, sen halksın. Beşikteki kardeşin, gelecek. Hizmetçimiz ise işçi sınıfı. Sen bunları öğren. Ben sabah sana demokrasiyi anlatırım, demiş.

Gece çocuk uyanmış bir bakmış ki küçük kardeşi altını pisletmiş ve durmadan ağlıyor. Hemen anne ve babasının odasına gitmiş. Annesi horul horul uyuyor. Uyandırmaya çalışmış ama başaramamış. Babası yatakta değil, geçerken hizmetçinin odasına bir bakmış ki hizmetçiyle babası sevişiyor. Çaresiz dönüp yatmış. Ertesi sabah babası:

– Gel oğlum sana demokrasiyi anlatayım, demiş.

Çocuk:

– Gerek yok baba, ben artık biliyorum! yanıtını vermiş ve anlatmış; kapitalistler işçi sınıfını becerirken hükümet uyuyor, halk endişeli, gelecek ise b…k içinde!…

HAFTANIN ŞARKISI

Bu haftaki şarkımız yine bir çoğunun bilmediği bir isim Seyyan Hanımefendi (Oskay). Lakin bir döneme damgasını vurmuş mükemmel bir ses. Bazı şarkılarını dizi müziklerinden anımsayacaksınız.

Seyyan Hanımefendi; 1913 yılında İstanbul’da doğdu. İlk öğreniminin ardından İstanbul Konservatuvarı’na devam etti ve orada Talariko Bey’den dersler aldı. Konserlerinde gösterdiği üstün ses rengi ve gücü ile parlak başarılar elde etti. Konservatuvar yıllarında yabancı dillerde (İtalyanca-Fransızca) söylediği şarkıları bir süre sonra Kadıköy Opereti’nde (Şimdiki Süreyya Sineması’nın olduğu bina) söylemeye başladığında daha 16 yaşındaydı. Yabancı kökenli şarkılar yanında “Efem”, “Çoban Yıldızı (Pole Star), “Akşam Garipliği (Night Gloomy)”, “Zavallı Aşk (Poor Love)” gibi özgün Türk müziği örneklerini de icra etti. 1930’lu yıllarda yorumladığı eserlerdan bazıları hocası Kaptanzade Ali Rıza Bey ve Columbia tarafından kayıt edilmiş ve günümüze ulaşmaları sağlanmıştır. İlk Türk tangosu “Mazi Kalbimde Bir Yaradır” Necip Celal tarafından bestelendikten hemen sonra onun sesiyle dinleyicisi ile buluşmuştur. Bu sırada İstanbul’da Moulin Rouge (Kırmızı Değirmen)’de şarkılarını icra etmektedir (1930-1932). Teğmen Sait Oskay ile evlenerek Oskay soyadını aldıktan sonra eşinin görevi dolayısıyla Anadolu’nun birçok farklı ilinde yaşayan Seyyan Hanım bu dönemde ancak uzun ve yorucu seyahatlerden sonra İstanbul’a gelerek ses ve müzik çalışmalarını devam ettirebilmiştir. Katıldığı birkaç radyo programı da vardır. 16 Mayıs 1989’da Maltepe’deki evinde 76 yaşında hayatını kaybetmiştir

[youtube_sc url=”http://youtu.be/5C77e2E5EGY”]

 

HAFTANIN ŞİİRİ

 

Haftanın şiirini ağız dolusu konuşan, gülen ve küfreden Can Yücel’den…

[youtube_sc url=”http://youtu.be/6rIaSxFiZLo”]

HAFTANIN SÖZÜ

Ölçülü ve dengeli olmak için gereken öz eleştiri niteliği, iç egemenliği bulunmayan, bilimsellikle ve özveri ile yönetme gücü olmayan, alçak gönüllük ve önderlik niteliklerini kişiliğinde bağdaştıramamış hiç kimse yönetim görevlerine özenmemelidir.

anonim

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.