Bodrum Gündem

CUMHURİYET, AMA KADINDAN YANA CUMHURİYET

CUMHURİYET, AMA KADINDAN YANA CUMHURİYET
08.03.2013
0
A+
A-

Penceremden bakıyorum?.memleketime,insanlara ,hayatıma?.televizyon kanallarını değiştiriyorum..buaralar savaş haberleri ve kanlı görüntüler azalmış gibi..gazete sayfalarını çeviriyorum …çoğu haberler ve yorumlar sanki aynı kalemden çıkmış gibi.son günlerde ise bazı haberleri okurken gözlerim açılıyor. Şaşırıyorum en yüksekteki karar vericiler,yıllardır hücrelerde acı çekenlerin acılarını ve isyanlarını paylaşıyor.sanki ??dün dündür,buğün bugündür??der gibi.

Evet?baktığımda hava dışarıda  açık gibi görünsede  yinede içimi çürüten,içimi sıkan ,daraltan bir sessizliğin ve yalnızlığın içinde hissediyorum kendimi.

Bazıları ,her şeyin güllük gülüstanlık olduğunu anlatıyorlar bana.??kendi kendine dertlenip,büyütüyorsun havada,karada,her şey çok güzel olacak meraklanma?? deselerde ,bakıyorum,düşünüyorum içim yine daralıyor.Bazen ??canı  cehenneme??diyorum.bakma..görme..keyfine bak ..hayatını yaşa  diyorum kendime.Tatlı tatlı,kıvrılıp uyumak geliyor içimden ..hiç konuşmadan,düşünmeden..ama durulmuyor işte?duramıyorsun. Bende duramıyorum.. Çünkü henüz ölmedikçe yaşıyorsun demektir.Eğer  YAŞIYORSAK SADECE NEFES ALMAYACAKSIN..NE OLURSA OLSUN SONUNA KADAR YAŞAYACAKSIN.

Yine  Mart ayındayız.Ve bir 8 Mart ı daha her şeye rağmen kutlamalıyız.Türkiyem,benim güzel ülkem.hala tek kanadıyla uçmaya çalışıyor.işin en acı tarafıda uçtuğunu zanneden insanlarla dolu.uçtuğunu zannediyorlar.güzel ülkemin insanları maalesef bazı gerçeklere  koşullanmış gibi bakmaya devam ediyorlar.

ABD?li  Saarai Sierra?nın kaybolduğunu  duyduğumuzda kısa bir zaman sonra cesedinin bulunacağını hepimiz düşünmüşüzdür.Malesef ülkemizde hala çoğu insanlar ,yalnız bir kadın tatile çıkınca ??tecavüze uğrayabilir,öldürülebilir??diye düşünüyor.birçok insanda bu düşünceyi  doğal karşılayabiliyor.

Çünkü ülkemizde hala ??13 yaşındaki bir kız ya erde ,ya yerde ??diyen.Hala ??dekolte giyen kızlar tecavüzü hak etmiştir.??diye düşünen zihniyetler var.ve bu anlayışlar dan birçoğu ünüversitelerde görevlendiriliyor, karar verici  konumlara atanıyorlar.

Oysa tarihe  baktığımızda  Türk toplumunda kadını,at binme,silah kullanma ve savaşabilme gücüyle değerlendirildiğini görürüz. İslamiyet öncesi Türkler,kutsal ve önem verdikleri haklara ??ANA HAKKI ??diyorlar ve bunuda ??TANRI HAKKI ??İle eşit tutarlardı.İskitli kadınlar her savaşta erkekleriyle beraber savaşırlardı.osmanlıda ,kısa bir dönem dışında padişah analarının lafı bile edilmemeye başladı.

İslam kurallarının ,ilkel arap zihniyetine ilk başlarda ilerici bir düzenleme getirdiği söylensede kadın adına  söylenenler hele din adına yapılmaya başlandığında ,toplum tarih boyunca geriye doğru gitmiştir.kadın çok uzun yıllar boyunca giderek insan olmaktan çıkmış sadece erkeklerin istedikleri gibi davranan ,erkek anlayışın isteklerini yerine getirip ,hareket eden ,bir ??mal ??gibi görülmüştür.

Kadın a yalnızca M.K  ATATÜRK  ün başlattığı aydınlanma hareketi birey olma hakkını tanımış ve  işleyen yanlış süreci geri çevirmeyi başarmıştır.Buğün Atatürk den sonra başlayan ??geri dönüş?? hızla ilerlemekte ve cumhuriyet le elde edilen kazanımların birer birer yok edildiğini görmekteyiz.KADIN DEVRİMİYLE taçlanan CUMHURİYET ,KADIN HAKLARININ GERİLEMESİYLE sanki karanlık bir yolda ilerlemektedir.

İşin en acısıda bu karanlık yolda ilerlediğini zannedenlerin hergeçen gün çoğalması ve bınların içindede çok sayıda kadının hiç düşünmeden yer alması.

Buğün  kadın hakları savaşımında ,kadınlar için örgütlenip ,hakların kazanılmasında birçok konuda yol alınmasına rağmen tersine giden çok ciddi şeyler  oluyor.töre cinayetleri ,kadına yönelik şiddet hızla artıyor.yaşamın birçok alanında atılmış olumlu,ileri adımlara karşı kadın hakları kazanımlarında hızla ilerleyen geriye gidişin acısı her geçen gün tokat yemişe çeviriyor bizleri.

Özellikle 12 eylül sonrası sivil döneme geçişte kadın hakları savaşımında alınmış önemli yasal haklar ,kurumların ve siyasal partilerin kadınlarla ilgili kararlar ve söylemler sonucu doğal olarak kadınlar açısından daha olumlu  olacağı beklenirken ,kadınlara yönelik yapılan tüm istatistikler tam tersi olumsuzluklarla dolu olduğunu ortaya sermektedir.

Peki ? nasıl oluyorda kadının toplumsal,iş siyasal yaşamında  neden ve nasıl tüm göstergeler  böylesine olumsuza  dönüşebiliyor.Bunu çok iyi anlamamız gerekiyor.Dünya genelinde yaşanan tüm ekonomik,siyasal,toplumsal gelişmeler insan eksenli değil,piyasalar düzeninde geliştiği ve sürdürüldüğü sürece  kadın haklarında geriye gidiş hep sürecektir.Gelirde paylaşım dengesizliği ,ezilenler aleyhine olduğu sürece kadının haklarının hızla aşağı çekilmesi karşımıza acı bir gerçek olarak çıkmaya devam edecektir.Üstüne üstelik  cemaatleşme,etnik kimlik çatışmaları,rejimin siyasal islamdan yana değişime uğraması ,geleneklerin yozlaşarak baskın kimlik kazandığı toplumsal yapılaşmanın hızla ilerlediğini göz önüne alırsak ,özellikle neden son 10 yıldır  çocuk gelinlerin çoğaldığını,şiddetin arttığını,emek beden sömürüsünün arttığını daha iyi görebiliriz.

Yıllardır bir avuç kadın örgütünün gece gündüz çalışıp bir şeyleri değiştirmeye ve ses getirmeye çalıştığı ,tam başarılmış gibi olduğunda ise karar organlarında bulunan siyasal yaşamın içindeki erkekleşen kadınlar tarafından kadın haklarının geriletildiği çok özel günlerden de  geçiyoruz. Her şeye rağmen tek bir kurtuluş yolu var. Kadınların hangi görüşten olursa olsun ??KADININ İNSAN HAKLARI??KONUSUNDA ??tek ses olabilmeleri.

Kadının  iş gücüne katılım oranında hala çok gerilerdeyiz Türkiye  genelinde kadınların işgücüne katılım oranı %28.8 erkeklerin ise %71.7 dir.0ECD (AVRUPA EKONOMİK  İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI)ve 19 avrupa ülkesi arasında bu oran %62 ye %4 .Daha gidecek çok yolumuz var.Özellikle siyasette kadın oranı arttı. Ancak hala istenilen düzeyin çok altında dır.

TBMM koltuklarının sadece %14.2 si nde kadınlar oturabiliyor.

Hükümetteki 26 bakandan sadece 1 tanesi kadın

2924 belediye başkanından sadece 26 sı kadın

34.210 muhtardan sadece 65 i kadın

81 validen sadece 1 tanesi kadın

26 müsteşar arasında hiç kadın yok

Yargıtay,Sayıştay,DİSK-TÜRK İŞ HAK İŞ-KAMU SEN-MEMUR SEN-TOBB,MÜSİAD,TESK yönetimlerinde  dahi hiç kadın yok.

 

O nedenle  biz kadınların işi çok zor diyorum. Kadını değil aileyi ,bireyi değil kulu ,toplumu değil cemaati korumaya çalışan bir anlayışı kesintisiz olarak iktidar yapan ,iktidar yanlısı kadınlarımız ve kadın haklarını özde değil sadece sözde konuşan ,kadın örgütlenmesine ve dayanışmasına göstermelik olarak  yaklaşan, kadınlarını konu mankeni olmaktan ileriye taşıyamamış muhalefet ve muhalefetteki kadınların çok olduğu  anlayışlar oldukça biz kadınların işi çok zor olmaya devam edecektir.

Kadınlar olarak, kadın hakları konusunda söz birliğinin yanı sıra eylem birliğinde buluşamamaya devam ettikçe şunu unutmamamız gerekiyor. CUMHURİYET  YİNE HEP OLACAKTIR.AMA BU CUMHURİYET ASLA KADINDAN YANA BİR CUMHURİYET OLMAYACAKTIR.

??BENİM GİBİ DÜŞÜNMEYEN YOK OLSUN-BENİİM OLSUN KÜÇÜK OLSUN ,BEN OLAYIM,BENİM GURUBUM OLURSA VARIM YOKSA NE OLURSA OLSUN .- DUYGULARININ YOKOLDUĞU?.

KİŞİSEL ÇIKARLARIN DEĞİL ,TOPLUMSAL  ÇIKARLARIN  ADINA  YAPILAN  ÖRGÜTLÜ  ÇALIŞMALARIN ÇOĞALDIĞI ?KADINDAN YANA CUMHURİYETİN GELİŞTİĞİ VE GÜÇLENDİĞİ   NİCE 8 MARTLAR DİLEĞİYLE.

NURAN YÜKSEL

EĞİTİMCİ

1999-2009 DÖNEMLERİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ

BODRUM BELEDİYESİ SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMALARI PROJE SORUMLUSU cheap Viagra Premarin buy Asacol

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.