Bodrum Gündem

İlk Avrupa Güzelimiz Günseli Başar Vefat Etti

20.04.2013
0
A+
A-

İlk Avrupa Güzelimiz Günseli Başar, İstanbul’da yaşadığı evde bu sabah (20 Nisan 2013)05: civarında yaşamını yitirdi.

isotretinoin online Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-20 Nisan 2013  order Strattera order Topamax

20 Nisan sabah 05:00 civarında yaşamını yitiren Türkiye’nin İlk Avrupa Güzeli Günseli Başar, subay bir babanın kızı olarak 22 Ocak 1932 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelir. Babasının görevi nedeniyle nüfus kayıtlarına Erzurum’da geçer. Anne tarafı Rumelili, baba tarafı Gürcü’dür. Annesinin babaannesinin kardeşi, İzmir Saat Kulesini yapan ve Darülacezeyi kuran Halil Rıfat Paşa’dır.

İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenci iken hocalarının ısrarıyla, Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen bir güzellik yarışmasına katılır. Daha Akademide okurken, bir gün okulun bahçesinde ders çalışmaktadır. Önünden geçenler ?Kraliçeyi selamlarız? diyerek Günseli’yi selamlarlar. Akademinin en güzel kızı seçildiğinden haberi yoktur?  Hocası Kenan Temizan bir gün şöyle der: ?Erkek evladının vatanı için yapacağı şey askerlikse, senin gibi bir kız içinde bu yarışmaya katılmak ve ülkesini onurla temsil etmektir.? Bu sözler artık ısrarlara dayanamayacağını anlatır. Bir subay kızı olarak işin içine vatan girince hayır demez? Ve 1951’de Türkiye güzeli seçilir. Ertesi yıl İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen Avrupa Güzellik yarışmasında Türkiye’yi temsil eder ve Avrupa Güzeli seçilerek Avrupa Güzellik Kraliçesi  ünvanını kazanan ilk Türk olur. Ablasıyla birlikte Napoli’ye gittiğinde henüz 19 yaşındadır. 19 yarışmacı arasından birinci seçilmiştir.

Günsel Başar’ın cenazesi 21 Nisan Pazar günü İstanbul Teşvikiye Camiinde cenaze namazı kılınacak. Pazar akşamı uçakla Bodrum’a getirilerek, Pazartesi günü Bodrum’da cenaze töreni düzenlenecek.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. Ümit Baltutan dedi ki:

    Kendi gibi yüreği de güzel olan Günseli hanıma Allahtan rahmet sevenlerine sabırlar diliyorum.
    O kocaman yüreğiyle,kalbinin güzelliğiyle yerel seçimlerde soğuk demeden kimseden çekinmeden bütün mitinglerde en önde, başı dik ,tam bir Atatürk kızı kimliğiyle verdiği desteği ömrüm boyunca unutmayacağım.Başımız Sağolsun…