Bodrum Gündem

Herşeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı “AŞI”

Herşeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı “AŞI”
26.04.2013
0
A+
A-

Hastalık yapma yeteneğinde olan bazı mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir.

Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından korumak amacıyla sağlam kişilere ya da risk altındakilere yapılır. Vücut bu sayede kendisine zarar vermeyen mikrop ve toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.

Aşı yapılmazsa aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş olan bireylerden oluşan toplumlar, hastalıkların yayılmasına direnç gösterirler ve böylelikle henüz aşılanmamış ya da aşılanmaya engel durumu olanlarda korunmuş olur.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almamış çocuklar yeterince korunmuş olmaz. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır.

Buying Lithium

Retin-A cream

 

AŞI TAKVİMİ

 

doğumda

1.ayın sonu

2.ayın sonu

4.ayın sonu

6.ayın sonu

12.ayın sonu

18. ayın sonu

24. ayın sonu

İlk.öğ. 1.sınıf

İlk.öğ. 8.sınıf

Hepatit B

I

II

III

BCG (Verem)

I

DaBT-İPA-Hib

I

II

III

R

KPA

I

II

III

R

KKK

I

cheap Lithium

R

DaBT-İPA

R

OPA

Ö

Ö

Td

 

R

Hepatit A

I

II

 

Suçiçeği

I

 

 

Unutmayın!…

?Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı?

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.