Bodrum Gündem

7 Mayıs 2013 Dünya Astım Günü

7 Mayıs 2013 Dünya Astım Günü
03.05.2013
0
A+
A-

 

 Kronik bir solunum yolu hastalığı  olan astım, tekrarlayan nefes darlıgı, hırıltı, gögüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır.

order Topamax

Bodrum Gündem Haber

7 Mayıs Dünya Astım Günü’nde,  tüm dünyada oldugu gibi Bodrum?da da Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi order Vermox online tarafından, Bodrum Belediyesi önünde 7 Mayıs Salı günü 11.00-14.00 saatleri arası Dünya Astım Günü ile ilgili stand açılarak; astımla ilgili afiş-brosür dağıtılması ve kişilere  astım kontrol testi yapılması, günün önemiyle ilgili hastalık olgusu, korunma  ve tedavi konularına ilişkin doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yasayabilecekleri vurgulanacak

generic Premarin

Astım belirtilerinin siddeti kisiden kisiye ve aynı kiside zamanla degisebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yas grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklasık her 12-13 eriskinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklıgı yasam ve çevre kosullarının degismesine baglı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250.000 kisi oldugu tahmin edilmektedir.

Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabilmektedir.Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunun talep etmeyen hastalar hekime başvuruda geç kalmakta  ve hastalıkları ilerleyebilmektedir.Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir.Bu yıl Dünya Astım Günü?nde tüm dünyada ve ülkemizde, geçen yılda olduğu gibi  ?ASTIMINIZI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ? ana temasının işlenmesine devam edilecek.

Astım tedavisinin amacı, hastalıgı kontrol altına almak ve saglanan iyilik halinin devamını saglamak. Dünyada ve ülkemizde bu hastalıgın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının egitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yasamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebilirler.
Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak;
a. Gündüz astım yakınması bulunmaması
b. Gece astım nedeni ile uyanmama
c. Hastalıgı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması
d. Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması
e. Günlük islerin engellenmeden yapılabilmesi demek.

Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmakta.Çabalarla Ülkemizde ve Dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmakta, ancak halen istenen düzeyde degil. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak saglık kuruluslarına basvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuş. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise basvurmakta. Astım kontrolünü güçlestiren etkenler arasında ilaçların dogru ve düzenli kullanılmaması dısında, sigara dumanı vb tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlasının halen sigara içmekte oldugu ve %30-40’nın obez oldugu bildirilmiş. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylastırdıgı gösterilmis.

Astım için Küresel Girisim (GINA-www.ginasthma.org) önderliginde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diger çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma baglı hastanede yatıslarının %50 azaltılmasına yönelik bir kampanya baslatılmıs. Bu amaca ulaşmak için astım hastalıgının önemi ve hastalıgın kontrol kavramı konusunda farkındalık olusturulmaya çalışılmaktadır.

Eriskinlerde isgücü, çocuklarda okul devamlılıgında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, saglık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmakta.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.