Bodrum Gündem

SUSMAYACAĞIZ

05.05.2013
0
A+
A-

Beothuk’lar “beyaz adam” tarafından soykırım yapılan en eski indigenismo kabilelerinden biridir, adlarının manası “HALK”dır.

Beyazlar tarafından”kızılderililer” diye adlandırıldılar.

En eski kayıtlara göre İ.Ö. 1000’den beri Kanada’nın Newfoundland adasında “mamatuk” adını verdikleri konik çadırlarda yaşarlardı. Usta zanaatkarlardı, mükemmel balıkçılardı, kendilerine özgü kanolar yaparlardı. Ormanlık doğada uyum içinde yaşıyorlardı. Düşmanları yoktu, barış içindeydiler. Ta ki “beyaz adam” gelene dek.

Beyaz adam, Beothuk’ların topraklarını çaldı, doğal kaynaklarını tüketti. Beothuk’lar iç bölgelere çekildiler, bazı kabileler gibi beyaz adama yaklaşmadılar, saklandılar, zorla ele geçirilen tutsak bireylerin dışında hiçbir zaman onlarla bir arada olmadılar. Görüldükleri yerde hayvanlar gibi avlandılar ve yok edildiler. Son Beothuk 1829’da tutsak olarak öldü. Bugün dünyada Beothuk geni taşıyan hiçkimse yoktur, dilleri Beothukan yeryüzünden silinmiştir.

Hayatımın en ilginç olaylarından biri, 2005’te İstanbul’daki 22. UIA Dünya Mimarlık Kongresi öncesinde yazdığım iki yazıdan sonra kongre forumunun ebediyen kapatılmasıdır.

Bu önemli kongrelerin forumları yıllarca okunup izlenebildiği halde neden bizimki kapatılmıştı? purchase Fluoxetine

Diflucan cheap Indocin online Hem de iki kez.

İlkinde HMONG kavminden bahseden (ingilizce yazıyordum) bir yazı yazdım. Forum bir hafta “teknik nedenlerle” kapandı. Sonra açıldı, bu kez Adam Smith’in “The Wealth of Nations”, “Walras Equilibrium” ve  iki Britanyalı doktorun XIX.yy sonunda işçilerin yaşam standartları ile ilgili raporlarından bahseden bir yazı daha yazdım. Forum yine kapandı. Bi daha da açılmadı. 2002 Berlin Kongresinin forumunda yazılanlara o zaman ulaşılıyordu. Kongrenin forum hizmetini Arkitera denen şirket veriyordu.

Hmonglar Güney Asya Dağlarında, Çin, Vietnam, Laos ve Tayland’da yaşayan indigenismo bir halktır. Düzenli ve sistematik bir davranış biçimi geliştirmişlerdi, kendilerine düşmanlık edenlere, suçlulara karşı hoşgörü ve şevkat göstermek, affetmek onlar için en yüce güçtü. Bu barışçı halk dünyanın gördüğü en aşağılık savaşlardan birinde ihanete uğramış ve katledilmiştir. Buna “Gizli Savaş” (Secret War) adını veriyorlar. 1960’larda Amerikan Gizli Servisi CIA’nın özel harekat dairesi Hmongları Laos’a sızan Kuzey Vietnam askerlerine karşı savaşmak üzere yetiştirmeye başladı. Bu durum Laos’ta iç savaşı başlattı. Komünistlere karşı CIA desteği ile yıllarca savaşan Hmonglar, Amerikalıların bölgeden çekilmelerinden sonra yalnız kaldılar, dağlara çıktılar ve yine insanlar, hayvanlar gibi avlandılar. Hmong halkının yaşadıkları Amerikan yakın tarihi için utanç verici olaylardan biriydi. Canavar yüzünü yine göstermişti, yine “beyaz adam” maskesiyle.

Mimarlık kongresinin forumlarını kapayanlar, yazdıklarımızı çizdiklerimizi hiçe sayanlar kayıtların önüne geçemezler. Yine yazıp yine çizilecek, gerçekler anlatılacaktır. Düşünenler bilmelidir ki, demokratik cumhuriyetin temelini, yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığını ve halkın barışçı iradesini hiçe sayarak, gizli ordular kurup, besleyerek ülkelerini iç ve dış savaşa iten siyasetçiler ?vatana ihanet? suçundan yargılanırlar.

Tarih bunları affetmeyecektir.

Susmayacağız!!!

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. hasan DOĞAN dedi ki:

    SUSMA DEĞERLİ KARDEŞİM,SIRANIN KENDİSİNE GELMESİNİ BEKLEYENLER YÜREKLERİNDEKİ AZAP ATEŞİYLE YANACAKLAR.
    SUSMA DEĞERLİ KALEM.