Bodrum Gündem

ŞEKERİN TADI KAÇTI

ŞEKERİN TADI KAÇTI
22.06.2013
0
A+
A-

8 Nisan 2013 tarihinde meclise sevk edilen tasarıya göre, şeker kanununda köklü değişiklikler yapılacak. Küresel nişasta bazlı şeker üreten şirketlerin kotası %10?dan, %15?e çıkarılırken, pancar üreticisi yavaş yavaş yok olacak, halkın sağlığı ise olumsuz olarak etkilenecek.

Oysa AB ülkelerinde kota oranının %0-4 oranında değiştiği biliniyor. Türkiye?deki nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi, beş firmanın denetiminde. Mısır şurubunun fiyatı, şeker pancarı şekerine göre ton başına 25-300 dolar daha ucuz ve sıvı olarak pazarlanabilmekte.

Bu nedenle şekerlemeler, reçel, alkollü ve alkolsüz içecekler genetiği oynanmış mısırlardan elde edilen NBŞ?den imal edilmektedir. Türkiye?de kişi başına NBŞ tüketimi 5 kg. iken, 27  üyeli AB?de bu miktar 1 kg. civarındadır.

Sağlığımız dışında bir başka açıdan baktığımızda ise; şeker pancarından şeker üretimi, şeker fabrikalarının çıktıları, üretim ekonomisinin can damarlarıdır.  Yan ürünü olan melas, maya, içki ve yem sanayiinin de en önemli girdisidir. Pancar posası ise büyükbaş hayvan besiciliğinde en ucuz ve değerli yem kaynağıdır.

Yeni düzenleme ile 10 bin çiftçi daha pancar üretiminden çekilecek, tarımsal hasılada kayıp 100 milyon doları bulacaktır.

Sağlığına özen gösteren, ancak ne yapacağını bilemeyen halkımıza duyurulur? Cialis Professional no prescription Buy Natrexone Valtrex prescription

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.