Bodrum Gündem

YİNE TIK YOK..!

Ve Filipinler de İnsanlar Ölmeye Devam ediyor.

 ? Dünya gezegeninde yaşamını acımasızca sürdürmeye çalışan akıllı yaratık insanın,politikacıların önderliğinde dünyadaki yaşamını daha zor koşullara,hatta bir sona sürüklediği artık bilimsel bir gerçek.?

yine tık yok (2)Son günlerde ibreti alem niteliğindeki  ABD?nin orta batısından kalkan Vietnam a uzanan kuşak da ve Filipinlerde yaşanan,tarihin karaya vuran en güçlü süper kasırgası bir insanlık dramı yarattı.Binlerce insan öldü,milyonlarca insan etkilendi,  evsiz kaldı.Sonuçlarına bakıldığında değerlendirme içler acısı   ? sözün bittiği yer Filipinler ?.

1992 yılın da Rio da kabul edilen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi  ile başlayan ve her yıl düzenlenen iklim zirvesine dünya liderleri,hükümet temsilcileri,uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları katılıyor.

Özellikle  200 yakın ülke ve binlerce delegenin  ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen  2011 yılı Güney Afrika Durban ,2012 yılı Katar ın başkenti Doha daki  iklim değişikliği konferanslarında defalarca altı çizilen,İklim Değişikliği var; ?sebebi insan ve acilen harekete geçilmesi gerekir? bilimsel tespiti  yine  önemle vurgulanmıştır.

Yine, bu yılın geçtiğimiz Eylül ayında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli?nin (IPCC) 5.Değerlendirme Raporu (İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli Raporu) da açıklandığında yine aynı tespit yapılmıştır. ?Küresel İklim Değişikliğinin Nedeni Biziz. Harekete Geçmemiz Gerekiyor!?

Ve buy brand Kamagra online raporun devamında;

yine tık yok (3)800?den fazla bilim insanının katkıda bulunduğu, Türkiye de dâhil olmak üzere IPCC?ye üye bütün ülkelerin üzerinde anlaştığı rapor net bir gerçekliğin altını çiziyor: Küresel iklimdeki ısınma olağandışı! Atmosfer ve okyanuslar ısındı, kar ve buz miktarları azaldı, ortalama deniz düzeyi yükseldi ve sera gazlarının atmosferdeki birikimleri arttı. Hem gezegenimiz hem de bizler büyük risk altındayız!

??. Hükümetler ve karar vericilerin bu tehdidi göz ardı etmeleri için geçerli hiçbir mazeretleri yok. Eğer derhal harekete geçersek gidişatı yavaşlatmamız, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kendimizi korumamız mümkün. ???.. Bilim insanlarının yaptığı uyarılar dikkate alınmalı. Fosil yakıtlara dayalı enerji projeleri ve yatırımları yerine enerjinin verimli kullanımını sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, sürdürülebilir enerji altyapısını oluşturmak için harekete geçilmesi gerekiyor.

???. ısınmanın önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini belirterek bunun tarıma dolayısıyla da gıda fiyatlarına yansıyacağını ifade edildi. ?İklim değişikliği ile gıda fiyatları önümüzdeki dönemde %80?e varacak artışa neden olacak? tespitlerine yer verildi.

İşte tam bu raporu ? hazmetmeye?  çalışırken, Filipin de insanlık dramı yaşandı.

Filipinler’deki altı ada ve kıyıda yer alan yerleşimler yerle bir oldu. En büyük darbeyi Leyte adası ile Takloban aldı. Bu bölgelerde çoğu kişi ya boğularak ya da yıkılan binaların buy Phenergan altında kalarak can verdi. Yüzlerce kişi de kayıp. Okullar ve havaalanı da büyük hasar gördü. Bölgede temiz içme suyu, elektrik ve gıda sıkıntısı yaşanıyor. Yetkililere göre evler ve dükkanlar da yağmalanıyor.

Kısaca, Filipinlerde Ulusal Felaket Hali İlan Edildi.

İşte tam bu ulusal felaketi dünya  sarmaya çalışırken, Varşova da iklim değişikliği müzakereleri de devam ediyordu.

Bilim insanlarının, İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) 5 Değerlendirme Raporun ile adeta feryatlarını duymayan dünya yaşayanlarına, ? Filipin Kasırgası ?  Varşova  İklim Değişikliği müzakereleri öncesinde ,yaratanın sopası  yok ki ! benzetmesi  ile artık aklınızı başınıza alın dercesine öldüresiye güm güm  vuruyordu.

Filipin i yeniden yaşama döndürme çalışmaları devam ederken ve geçtiğimiz Pazartesi gününden beri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği müzakereleri Varşova da devam ediyor.

Bu arada;

Filipinlerde deniz seviyesi yükselmesi ve deniz sıcaklığının artmasına bağlı olarak şimdiye kadar olmadığı şiddette tayfunlar oluyor,insanlar ölüyor.

Üzüntüyü aynı anda umutla Nolvadex online karıştırıyorsun,acaba bu sefer olur mu ,akıllar başa gelir mi diyorsun,bu Varşova kararlarına yansır mı ?

Nerede???

Toplantı salonlarında, koridorlarda hâkim olan bir kendini kandırma süreci var yine,lafazanlık.Problemin farkına varmak-problemi analiz etmek-çözüm yollarını düşünmek-iyi çözüm yolları oluşturmak-akış tabloları geliştirmek ?uygun bir dil bulmak-programı test etmek gibi yani tam abestle iştigal.

Bu arada aynı saatler de  Filipinlerde ölen insan sayıları giderek artıyor.

Devlet delegasyonları değil, anaokulu çocukları yapsa çok eğlenirsiniz. Ne güzel didişiyorlar, büyüyünce çok akıllı olacaklar der geçersiniz. Ancak uyutma işlemi 189 ülke delegasyonu tarafından uygulanınca komikten çok, trajikomik bir hal alıyor.Son yirmi yıldır olduğu gibi,maalesef.

Ve Filipinler de insanlar ölmeye devam ediyor.

Varşova  toplantıları da  halen devam ediyor,acaba diyorum, müzakerelerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birbirlerini suçlamalarından daha öteye gidemeyen politikalarına yine  yenik düşeceklerini biliyorum.Yinede,yine de umutlanıyorum,insana özgü.

Küresel ısınmaya bağlı,İklim Değişikliği hayatımızda !

Geri dönülmez bir noktaya gelmeden önce durdurmak, insanoğlunun karşı karşıya kaldığı en büyük sınav.

.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. nevin kalafatoğlu dedi ki:

    “Ancak uyutma işlemi 189 ülke delegasyonu tarafından uygulanınca komikten çok, trajikomik bir hal alıyor.Son yirmi yıldır olduğu gibi,maalesef.

    Ve Filipinler de insanlar ölmeye devam ediyor.”

    Ve hep böyle geçti ömrümüz…
    Her şeyi yaptı insanoğlu aksiyonun yerini durağanlığın yaratan alet edavatlar la sadece konuşarak… Teşekkürler bu güzel yazınız için …

  2. mkocair dedi ki:

    önemli bir konu,
    güzel bir yazı,
    ülkeyi yönetmeye aday tüm siyaset temsilcilerinin ve partilerin projeleri arasında mutlaka yer alması gerekiyor. mk.