Bodrum Gündem

Bir Türk Geleneği Nar-Tugan Şenliği

Bir Türk Geleneği Nar-Tugan Şenliği
18.12.2013
0
A+
A-

21 buy Baclofen online /22   Aralık ş Gün Dönümü

NAR TUGAN  – DOĞAN GÜN Order Furosemide  YENi  YIL Anti Viral

Esenlikle Gelsin, Kutlu Olsun  Mutlu Geçsin

NAR TUGAN; Tugan (doğan) ve Nar (Güneş, Gün)  kelimelerinden oluşur. 21 / 22 Aralıkta kuzey yarım kürede en uzun gece,  Kış nartugan (1)Gündönümü  yaşanır.  Altaylardan  günümüze kadar  süregelen binlerce yıllık   Türk inancına  göre,  21 Aralık gecesi  GÜN  TÜN’ü,  IŞIK  KARANLIĞI  yeniyor. Geceler kısalıyor, Günler uzuyor.

Binlerce yıl önce Türklerin tek tanrı inancı vardı; TENGRİ.  Tengri’nin özdeşi Mavi Gök idi. Bugün de öyle. Tanrıya ellerimizi Mavi  Gök’e kaldırarak dua ediyoruz. Bugun melek dediğimiz kutsallar  binlerce yıl önce de vardı.  Onlardan biri de İyilik meleği Ülgen idi. Akçam ormanlarında altın köşkünde yaşardı.  Güneşin güçlü dönüşünü  Nar Tugan’ı  Akçam ağacı  çevresinde  kutluyorlar. Akçam ağacının dallarına bezler bağlayarak,Ülgen’e  dileklerini iletiyorlar. Nar Tugan şenlikleri bugün de Kuzey halklarında kutlanmaktadır.Akçam Ağacına Hayat Ağacı  da diyoruz.  Hayat ağacı binlerce yıldır kilimlerimizi  halılarımızı süslemektedir.

Tengri  inancının simgesi ışıktır.  Işık kaynağı güneş, yıldız, bir merkezden çıkan çok sayıda ışınlar olarak, veya, sadeleştirmiş şekli ile yuvarlak bir merkezden  dört tarafa  bir haç şeklinde çıkan ışınlarla  gösterilirdi. Hunların önü sıra  Orta Asyadan başlayan.  Kafkasları aşıp Atlantiğe kadar uzanan uzanan göç dalgası ile Türklerin tek tanrılı Tengri  inancı, o zamana kadar Pagan inancı yaşayan Avrupayı  kökten etkilemişdir. Millattan sonra  ikinci , üçüncü asırlarda Ortadoğuda  çok tanrılı paganlar, tek tanrılı  Yahudiler, ve Yahudilerin dışladığı İsevi denilen dışlanmış  düzensiz  topluluklar vardı.

nartugan (2)Türkler Yönetimleri altına aldıkları  bu topluluklara  da kendi  Tengri inançlarını da öğrettiler. Bu etkileşme sonucu  Kafkaslarda Gregoryan,  Ortadoğuda Süryani, Balkanlarda, Ortodox ve Kuzey italyada Katolik  kiliseleri oluşmuştur. Bugun  bu kliselerde kullanılan  isim , giysi , ayin ve dua  simgelerinin  kökeni Altaylara uzanır. Türkce dualar, ilahiler, kıyafet ve semboller asırlarca  bu kliselerin kutsal  tapınma içeriklerini ve yöntemlerini oluşturmuştur.

Altaylardaki kutsal KLİSYA tepesi’nden  Klise (Eglise, ecclesia)  kelimesi türemiştir Hun Türklerin bayraklarını süsleyen Tengri simgesi hac şeklindeki   kutsal ışık  bu  kliselerin simgesi olmuşdur., 4. Asırdan itibaren  Hristiyanlık  adını alan  bu inanclarda  türkce dualar ve ilahiler  Ortadokslarda   klasik Yunancaya Katoliklerde  Latinceye (Vulgate ), Kafkaslarda Gregoryan ve   Ortadoğuda Aramiceye, bugunkü Süryaniceye tercüme edilmiştir. İlahilerin yazılmasında  kullanılan Türk Runik harfleri zamanımıza  müzik notaları olarak ulaşmıştır. Ortodox patriğinin elinde asa’yı Türklerin  kutsal çift  başlı yılanı,  Klise armalarını da  Türklerin çift başlı Kartalı süsler. Pagan inançlarının etkisi ile  Tengri kavramı zamanla Tanrının oğlu –Kutsal ruh -ve  Tanrı İsa’ya dönüşmüştür.

nartugan (3)Nar Tugan  güneşin doğum kutlamaları da İsa’nın doğum kutlamalarına  Noel’e dönüşmüştür. Noel kelimesi de  Noio (yeni) ve  Helios (güneş)  kelimelerinden oluşmuştur. Yani Nar Tugan’la özdeşdir. Ülgen’in yerini, aynı onun gibi uzun kaftan, kürk başlı, kırmızı kuşak  ve çizme giyen  Pere Noel / Santa Klaus  almıştır

Arif İsmet Vidinli,  Kaynakca: Murad Adji, L.N.Gumilev,Mircea Eliade

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. saidtekin dedi ki:

    ne salladınız be 🙂 Kürtlerde “kart kurt”dan geliyo dimi 😀 ulan ırkçılığı da beceremiyosunuz lan, nese 😀

  2. yabgu dedi ki:

    said sen önce biraz tarih oku mal mal konuşma nar-tugan türklerin çok eski bayramı şamanizmin zamanından beri kutlanan bir bayramdır senin tarihin örfün yoksa ırkının ne olduğu belirsizise bizim suçumuz ne yaşasın türk budung