Bodrum Gündem

200 Yıllık Gelenek Konacık’ta Sürdü

23.12.2013
0
A+
A-

Konacık Belediyesi, bölgenin en büyük deve güreşleri organizasyonlarından birini gerçekleştirildi.

Bodrum Gündem Haber/22 Aralık 2013

Hazırlanan özel alanda, aralarında engelli vatandaşların da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi güreşleri rahatlıkla izlerken, 120 pehlivan deve, kıyasıya güreşti. konacık deve güreşleri (19)Hayvan hakları gereği, güreş alanına değnek, sopa alınmadı. Başkan Mehmet Tosun, “Bu gördüğünüz develerle yaşayarak geçti hayatım. İşte bugün de, 200 yıllık Yörük kültürünü, deve güreşlerimizi yaşatmaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyum.” dedi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Konacık Belediyesi Deve Güreşi Festivali”, Bitez Kavşağı bölgesinde düzenlenen özel alanda gerçekleştirildi. Güneşli ve 22 derece sıcaklıkta gerçekleştirilen güreşlere Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden 120 pehlivan deve getirildi. Yarımada genelinden yaklaşık 10 bin kişinin izlediği güreşler ücretsiz olarak gerçekleştirildi. MHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun ve meclis üyeleri başta olmak üzere, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’un geçmiş dönem kaymakamlarından İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın, Ortakent -Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Gündoğan Belediye Başkanı İbrahim Bilgi, Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar, MHP Bodrum İlçe Başkanı Asım Başaran ve MHP Kadın Kolları Başkanı Melek Topçu Yılmaz gibi isimler de izleyenler arasındaydı.  

konacık deve güreşleri (21)ENGELLİ VATANDAŞLAR BİLE RAHATLIKLA İZLEDİ

Güreşler, yeni düzenlenen deve güreşleri alanında gerçekleştirildi. Bitez Kavşağı bölgesinde hazırlanan 8 dönümlük “Konacık Belediyesi Deve Güreşleri Alanı”nda, yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli, 3 kademeli tribün düzeni yapılarak, izleyicilere seyir kolaylığı sağlanırken, çevresi boş olan alanda otopark sorunu yaşanmadı. Tribün düzeni sayesinde, izleyiciler arasında bulunan engelli vatandaşlar da güreşleri rahatlıkla izlediler.

Diğer taraftan hayvan hakları gereği, sahaya değnek, sopa alınmadı, develere sadece birer kişinin refakat etmesine izin verildi.

 “SON DERECE MUTLU VE GURURLUYUM”

Güreşlerin baş mimarı MHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, sabah 10.00’da başlayan güreşlere erkenden gelerek, meclis üyeleriyle birlikte vatandaşlara “hoş geldiniz” dedi. Sekiz köşe kasketini takıp, siyah deri çizmelerini giyen Başkan Mehmet Tosun, omzuna Yörük atkısı atarak bir deveyle birlikte sahada tur da attı.        

Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve dualarla başlayan güreşler öncesinde Başkan Mehmet Tosun konuşma yaparak, “Saygıdeğer hemşehrilerim! Bizler bugüne kadar sosyal ve kültürel belediyeciliğe önem verdik. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıktık. Ben bir köylü çocuğuyum, sizin evladınızım. Bu gördüğünüz develerle yaşayarak geçti hayatım. Bizim çocukluğumuzda develerimiz yük aracı olarak kullanılırdı. Nereden nereye geldik. İşte bugün de, 200 yıllık Yörük kültürünü, deve güreşlerimizi yaşatmaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyum.” dedi.   

konacık deve güreşleri (8) “İŞTE MODERN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN YÖRÜKLERİ BURADA” Buy Viagra

Başkan Mehmet Tosun konuşmasında, “Bodrum Yarımadamızın Cumhuriyet’e sahip çıkan, Atatürk’e sahip çıkan aydınlık insanları! Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bayrağımıza, Cumhuriyetimize, Atatürk’e, gelenek ve göreneklerimize, Yörük kültürümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın! İşte, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin Yörükleri burada… Sizler izin vermediğiniz sürece, bu ülkeden hiç kimse bir çakıl taşını bile koparamayacak, birlik ve beraberliğimizi bozamayacaktır.” diye seslendi.             

Başkan Tosun “Hep birlikte 200 yıllık geleneğimizi yaşattık; kazanan kültürümüz oldu.” diyen Başkan Mehmet Tosun, “Rahat bir ortamda, sorunsuz geçen deve güreşleri organizasyonuna Yarımadamızın dört bir yanından katılım gösteren vatandaşlarımıza, develeriyle farklı diyarlardan kilometreleri kat ederek zahmet buyurup gelen devecilerimize ve bilhassa bu büyük organizasyona katkı ve emeği geçen herkese ve de engelli vatandaşlarımıza bile rahatça seyir imkânı sunan deve güreşi alanımızı hazırlayan Konacık Belediyemizin personeline çok teşekkür ederim. Kültür mirasımızı yaşatmayı sürdüreceğiz.” dedi.              

İzleyicilerden ücret alınmayan güreşlerde kiralanan stantlardan elde edilen gelirin ise Konacık Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’ne (KONKAD) aktarılacağı öğrenildi.

konacık deve güreşleri (27)KAZIM ÖZTİN KUPASI DA VARDI

Gün boyu süren güreşlerde çeşitli kupalar sahiplerini buldu. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden MHP Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Kazım Öztin için de kupa verildi. Kupaları kazanan develer ise şöyle:

Konacık Belediye Başkanlığı Kupası: Çamlık’tan “Kahraman Efe” ile Milas’tan “Kara Ceylan”

MHP İlçe Başkanlığı Kupası: Burhaniye’den “Ayanoğlu” ile Ortakent-Yahşi’den “Barlas”

Ağalık Kupası: Bozdoğan’dan “Özfidan” ile Bıyıklı’dan “Karanfil”

Konacıkspor Kulübü Kupası: Milas’tan “Çılgın Kemal” ile Edremit’ten “Demir Efe”

Kazım Öztin Kupası: Tire’den “Gökşen Efe” ile Burhaniye’den “Hasyörük”

Ortakent-Yahşi Belediye Kupası: Ortakent’ten “Büyük İskender” ile Ezine’den “Adalı Ali”

KONKAD Kupası: Milas’tan “Özen Efe” ile Ayvalık’tan “Canbey”

.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.