Bodrum Gündem

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Analizi

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Analizi
30.12.2013
0
A+
A-

MUĞLA’DA BAŞKAN ADAYLAR BELİRLENDİ

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-29 Aralık 2013 Retin-A online

Cumhuriyet Halk Partisi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Osman Gürün’ü ataması ile 2014 Yerel Seçim Yarışı resmen başladı. Buna göre CHP üç dönemdir belediye başkanlığı yapan, mevcut belediye başkanı Osman Gürün ile yarışa girerken, AKP Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ile yarışa giriyor. MHP ise Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ile iddialı bir şekilde yarışa katılıyor. MHP’den ayrılarak Demokrat Parti’ye geçen ve yeniden Fethiye Belediye Başkan adayı Behçet Saatçi dışında DP, DSP ve diğer partilerin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 2014 Yerel Seçimlerinde iddialı olmaları beklenmiyor.

Büyükşehir Adayını İlk Açıklayan AKP…

AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Mansur Harmandar’ın adaylığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından, Muğla’nın iki yeni ilçesinden Menteşe’de Mestan Yayman’ın, Seydikemer’de de Adem Ayat veya Adem Otgöz’ün aday ilan edilmesi bekleniyor. Milas’ta Hürol Önder, Bodrum’da Mustafa Paşalı, Marmaris’te Mehmet Doğan Tugay, Yatağan’da İlçe Başkanı Mustafa Toksöz, Köyceğiz’de Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Datça’da Mehmet Cennet, Kavaklıdere’de Çayboyu Belediye Başkanı Mehmet Demir, Ortaca’da eski belediye başkanı Salih Özdemir isimleri ön plana çıkıyor.
Fethiye, Dalaman ve Ula ilçelerinde ise tekrar kamuoyu yoklaması yapılacağı ifade edilirken
Ula için emniyet mensubu Bekir Tavas, Dalaman’da eski belediye başkanı Dr. Beyhan Korkut, Fethiye’de İçişleri Bakanlığı’nda müfettiş Muhsin Eryılmaz’ın öne çıktığı, ancak bu ilçede bir temayül yoklaması daha yapılmasının yararlı olacağının ağırlık kazandığı söyleniyor.
AKP’nin zayıf bir aday belirlediği yönündeki değerlendirmelere yanıt veren AKPMuğla Bütün Şehir Belediye Başkanı Adayı Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Ben politikacı değil akademisyenim. Siyaset yapmayı hiç düşünmedim, ama bu bir şehri yönetmeye engel değil. Herkes siyaset yapabilir, ama herkes bir üniversiteyi, bir şehri yönetemez. Ben politika bilmem. Bilmem de gerekmez. Ama Muğla’yı ve yönetmeyi biliyorum.” dedi.

Mansur Harmandar Kimdir? buy strattera cheap Proscar
1949 yılında Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Seydiler köyünde doğdu ve 1960 yılında ilkokulu bitirdi, aynı yıl Isparta Gönenköy İlköğretmen Okulu yatılı sınavını kazanarak öğretmenlik eğitimine başladı. Gönenköy İlköğretmen Okulunda beş yıl öğrenim gördükten sonra, seçilerek gittiği İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda hazırlık sınıfı öğrenimini  1966 yılında tamamladı.  1971 yılında birlikte öğrenim gördüğü İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesinden mezun oldu.
Isparta Gönen Öğretmen Lisesi ve Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Kimya Öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1976 Yılında Atatürk Üniversitesinde Kimya Asistanlığı görevine başladı. 1981 Yılında Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Anabilim Dalında  “Bilim Doktoru” (PhD) unvanını aldı ve 1984-1985 eğitim-öğretim yılında bir yıl İngiltere’nin Bath Üniversitesinde Organik Doğal Ürünler üzerine araştırmalar yaptı. 1987’de Organik Kimya Dalında doçent, 1993’de Kimya Eğitimi Dalında profesör oldu.
1988-1990 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Yüksekokulu Müdürlüğü, 1995-2000 yılları arasında iki dönem Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulundu. 1997 yılında YÖK Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi üyeliğine seçildi ve Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılandırılma çalışmalarına katıldı. 1998 ve 1999 yıllarında YÖK tarafından öğretmen yetiştirme ve eğitimi üzerine, ABD ve İngiltere’de düzenlenen araştırma, inceleme ve akreditasyon etkinliklerine katıldı. Eylül 2000’de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine profesör olarak atandı. 2000-2003 yılları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.
Akademik çalışmaları arasında 38 uluslararası makalesi, 48 bildirisi ve iki kitabı bulunan Prof. Dr. Mansur HARMANDAR, hâlen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Rektör olarak görev yapmaktadır. Yabancı dili İngilizce’dir. Coğrafya Öğretmeni Suzan Harmandar ile evli olup, Kalp ve Damar Cerrahı bir oğlu, Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı bir kızı vardır.

MHP Büyükşehir Belediye Başkanlığına Tek Milletvekilini Aday Gösterdi…

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Muğla Büyükşehir adayı gösterildi. Mehmet Erdoğan’ın adaylığını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul’da düzenlediği aday açıklamasında kamuoyuna duyurdu. Büyükşehir için Muğla eski Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un adı geçerken, MHP Genel Merkezi Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ı uygun görmesi dikkat çekti.

MHP’nin Büyükşehir adayı ile birlikte Dalaman, Ortaca, Marmaris, Ula, Kavaklıdere, Köyceğiz ve Datça ilçelerinin dışındaki adayları da kamuoyuna açıklandı. Mehmet Erdoğan ile birlikte 6 ilçenin belediye başkanı adayları kesinleşti. Bodrum’da Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun Bodrum Belediye Başkanı adayı olurken, DP eski il başkanlarından Erdal Eroğlu Seydikemer, İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Üyük Fethiye Belediye Başkanı adayı ilan edildi. İki aday adayının bulunduğu Menteşe için İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinden Yerkesik’li Osman Can Yenice, Milas’ta Sedat Zencir, Yatağan’da Varol Çakmak, aday gösterildi.
Mehmet Erdoğan Kimdir?
Mehmet Erdoğan 1964 yılında Muğla-Ortaca ilçesinde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Ortaca ilçesinde tamamladıktan sonra 1981 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandı ve 1985 yılında mezun oldu. Aynı yıl girdiği Kaymakamlık sınavını kazanarak 1986 yılında Edirne Kaymakam adayı olarak İçişleri Bakanlığında memuriyete başladı. 1987 yılında yabancı dil eğitimi ve İngiliz idari sistemini yerinde görmek için bir yıl İngiltere’de bulundu. Mehmet Erdoğan daha sonra sırasıyla Amasya-Göynücek, Bitlis-Güroymak, Elazığ-Baskil Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. Erdoğan Artvin Vali Yardımcılığı ve Sarp sınır kapısı Mülki İdare Amirliği, Kayseri-Pınarbaşı ve Ankara Kazan’da tekrar Kaymakamlık yaptı. 2002 yılında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri görevine geldi. 2009 yılında İzmir Vali Yardımcısı ve Adnan Menderes Hava Limanı Mülki İdare Amiri görevlerine getirildi. 2011 Genel Seçiminde MHP’den 24. Dönem Muğla Milletvekili oldu. Mehmet Erdoğan evli ve iki çocuk babasıdır.

CHP Sancılı Bir Süreçten Sonra Osman Gürün’ü Aday Gösterdi…

Özellikle Musa Gökbel’in 6-7 ay süren yoğun çalışmaları, geçmiş dönem milletvekilleri Dr.Ali Aslan ve Fevzi Topuz gibi kurt siyasetçilerin ve Muğla’nın tanınmış ve sevilen hukukçusu Ayla Kara gibi tek kadın aday adayının arasında sakin bir şekilde bekleyen Osman Gürün CHP’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olarak belirlendi.

CHP’de belediye başkanı adaylarının hangi yöntemle belirleneceği, kimlerin aday olup olmayacağı tartışmalarının yapıldığı günlerde Başkan Gürün “Aday mısınız?” sorusuna yanıt verirken; “Ben aday olmam. Aday gösterilirim.” Demesi ile dikkat çeken Gürün,

CHP İl Merkezi’ne gidip, sadece adaylık başvurusunu yaptı, Diğer Büyükşehir aday adayları gibi, kalkıp adaylık açıklaması yapmadığı gibi, bu süreçte sakinliğini hiç kaybetmemesi oldukça dikkat çekiciydi. Muğla’da adayların belirlendiği son ana kadar ön seçim konuşulmasına karşın, CHP sadece Muğla il merkezi, Ula ve Dalaman’da temayül yoklaması yaptı.
Muğla büyükşehir belediye başkanı adayı Osman Gürün olurken, ilçelerde de Bodrum Mehmet Kocadon, Seydikemer Ali Acar, Kavaklıdere Mehmet Kemiksiz ve Köyceğiz Salih Erbay,  Menteşe Bahattin Gümüş, Dalaman Muhammet Şaşmaz, Fethiye Keramettin Yılmaz, Marmaris Muhammet Ali Acar, Milas Muhammet Tokat, Ortaca Hasan Karaçelik ve Ula Ümit Karaaslan’ın adaylıkları kesinleşti. Önseçim kararı alınan ancak Haşmet Işık dışındaki aday adaylarının geri çekilmesi sonucu iptal edilen Yatağan Belediye Başkanlığına kimin aday olacağı henüz belli değil.

Osman Gürün Kimdir?

1948 yılında Muğla’da doğan Osman Gürün tıp doktorudur. Orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1972 yılında mezun oldu. 1976 yılında da ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak Muğla SSK Hastanesi’ne tayin oldu. 1996 yılında SSK Hastanesi’nden ayrılarak, Özel Yücelen Hastanesi’nde göreve başladı. 3 dönem Muğla Tabib Odası başkanlığı yapan Osman Gürün, 1997 yılında emekli oldu. 18 Nisan 1999 Yerel seçiminde % 37 oy alarak CHP’den Muğla belediye başkanı seçildi. 2004 Yerel seçimlerinde %43 oy ve 2009 yerel seçimlerinde ise %46 oy alarak belediye başkanı seçildi halen Muğla belediye başkanı olarak görevini sürdürmekte. Gürün meslektaşı olan Gülsüm Gürün ile evli ve üniversite mezunu iki çocuk babasıdır.

Bu haberin hazırlanırken Hamle Gazetesinden Gazeteci-Yazar Özcan Özgür’ün yazılarından da yararlanılmıştır.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. sudem dedi ki:

    Ben sadece ad istiyorum bi ton yazı değil