Bodrum Gündem

Çağımızın İşi “Sosyal Medyada Pazarlama”

Çağımızın İşi “Sosyal Medyada Pazarlama”
06.01.2014
0
A+
A-

Millet olarak anlasak da anlamasak da her işimizi kendimiz yapmayı seviyoruz.  Eve çamaşır makinesi, televizyon, bilgisayar ve benzeri makineler alıp biz kurmaya kalkarız.  Firmamıza  web sitesi  yapma işini geceli gündüzlü internetten onlarca dosya açarak çözmeye çalışırız. Yetmezse bir kuzen veya arkadaş çocuğu bulur onun desteğine başvururuz. Hepsi iyi güzel de son zamanlarda “Sosyal Medya Pazarlama” diye bir şeyler duyar olduk. Ne işimize yarar? İlla her işletmenin var olması gerek bir mecra mı? Sosyal Medyada Pazarlama yapmazsak batar mıyız?

Çiçek Bozoğlu /Bodrum Gündem

İnternette işletmelerimiz  için dünyanın parasını verip profesyonel web sitesi yaptırdık, yetmedi bir facebook’ta yer aldık. Daha ne icatlar çıkaracaklar başımıza  kim bilir? İşte bütün bu soruların cevabını Bodrum’da “Sosyal Medya Pazarlama” işini profesyonel olarak yapan Serkan Ceylan’a sorduk, kendisi de siz sevgili okurlarımızla bilgilerini paylaştı.

Order Furosemide serkan ceylan ropörtak 55 sayı (3)Kimdir Serkan Ceylan?

Ankara Doğumlu, TED Ankara Kolejinde okuyup Hacettepe Üniversitesinden mezun olunca 3 sene İstanbul’da  çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra Bodrum’a yerleşmiş. Bodrum’da sosyal medya, web tasarımı, mobil uygulamalar ve aynı zamanda yazılım konusunda faaliyet gösteren SMK ile son 5 yıldır faaliyet gösteriyor.

Serkan bey nedir bu Sosyal Medyada Pazarlama işi?

Sosyal medya, uluslararası anlamda pazarlamanın politikadan siyasete basit anlamdaki küçük şirketlerin bile pazarlamalarından tanıtımlarına kadar en etkili, en güçlü mecrası haline geldi. Bunun doğru ve iyi kullanılması, doğru yönlendirilmesi firmaların bu alanda kendilerini kullanıcılarla doğru şekilde iletişime geçilecek şekilde konumlamaları diyebiliriz. Bütün web ortamları, sosyal medya argümanları ağırlıklı olarak Amerika kontrolünde. Ne Türkiye’de ne de dünyada henüz bu konunun akademik eğitimi yok.  Sadece akademik ve özel kurumların kursları ve sertifika programları mevcut. Beş yıl boyunca çeşitli yurt içi, yurt dışı eğitimler aldım  “Sosyal Medya Pazarlama” bir buçuk iki yıllık yeni bir konu insanlar için.

Türkiye de her şeyi kendimiz yapmayı, her işin üstesinden kendi becerilerimizle gelmeyi severiz. İşletmelerin bir şekilde bir web sitesinin yanı sıra  muhakkak sanal ortamlarda dahil olduğu siteler var. Bir arkadaşımızdan görerek, bir muhabbet sırasında a o da varmış bende deneyeyim diyerek çözmeye çalıştığımız sanal ortamlar var.

Kullanma kılavuzu okumadan bilgisayar kurmayı ya da çamaşır makinasını takmaya çalışan bir millet için çok zor bir şey.  Sosyal medya hızlı ve anlık gelişen bir ortam.  Burada işletmeniz veya kendiniz için yapmış olduğunuz yanlış hamleler çok kısa sürede size çok olumsuz şekilde yansıyabilir. Dolayısıyla bu olumsuz yönleri tekrar normale çevirmek, onun verdiği zararı tamir etmek on katı kadar daha zor yorucu bir iş. Çünkü o algı gerçekleştikten sonra özellikle müşteriler ve takipçilerin nezdinde uğrayacağınız itibar kaybı tahmin edilebilir, ölçülebilir sınırların çok üstünde.  Burada belli teknikler ve belli bilimsel yaklaşımlarda çok küçük bütçelerle firmaların kendi algılarını ve kendi şeylerini doğru yönetmeleri mümkün ve bunun artık profesyonel bir destek olmadan yapılması mümkün değil.

Buy Fluoxetine serkan ceylan ropörtak 55 sayı (4)Sosyal medyadan ne anlıyoruz?

Özellikle sosyal medyayı facebook, twitter gibi olaylarla sınırlamamak lazım. Artık siz yapmış olduğunuz web sitenizi veya yapmış olduğunuz internetteki yayınınızı sosyal medya ile birleştirip doğru şekilde entegre ederek yönetmezseniz bir anlamı yok. Bundan 10 yıl önce şirketin internette bir web sitesi  olunca çok iyi işi olur denirdi.  Artık web sitenizde bütün siteyi baştan aşağı yakıp yeniden döndürseniz istediğiniz etkiyi eğer bir sosyal medya ayağınız yoksa elde etmeniz mümkün değil.  Hangi paylaşımı hangi saatte, hangi hedef kitleye, hangi sıklıkla, hangi görsellerle sunacağınızı önceden planlamadan hamleler yaparsanız, takipçilerinizi doğru seçip onlara doğru donelerle yaklaşmazsanız, takipçi sayınızı düzenli olarak artırmazsanız, doğru paylaşımları düzenli olarak artırmazsanız ne ürününüzü, ne kendinizi, ne okulunuzu, ne kariyerinizi, ne küçük işletmenizi, hiçbirini doğru olarak yönetip pazarlamanız mümkün değil. Sosyal medyanın en önemli özelliği ölçülebilir olması.  Yapmış olduğunuz her şey ölçülebilir.

Strattera Buy Neye göre ölçülebilir? Burada dile getirilen şu kadar tıklanma, bu kadar tıklanma ama onların da kendi içinde iyilerinin olduğunu biliyoruz, görüyoruz.

Bunlar küçük tiwitler diyelim. Orada ölçülebilirlik inanılmaz derecede geniş kapsamlı. Örneğin siz işletmenize bir kurumsal facebook sayfası açtınız. Burada profesyonel bir alt yapı ile bir reklam faaliyetine başladınız. Buna başladığınızda saatlik, günlük, haftalık, aylık kaç kişi gelmiş, hangi saatlerde gelmiş, kaç kez gelmiş, Türkiye’nin nerelerinden gelmiş, kaç defa tekrar size ulaşmış, kaç yeni kullanıcı sizin reklamınızı görmüş veya tıklamış hatta kaç kişi gördüğü halde tıklama ihtiyacı hissetmemiş kaç kişinin ilgisini çekmemiş? Tüm bu rakamları en ufak bir soru işaretine mahal bırakmadan ve gerçek zamanlı olarak takip etme şansınız var. Bunun işletmeye kattığı en önemli özellik; siz hangi ürününüzün veya hangi hizmetinizin gerçekten ilgili gördüğünü veya görmediğini, doğru algılandığını ve ya yanlış algılandığını anında görüp değerlendirme şansına sahipsiniz. Böyle bir alt yapının kurulması da sizin söylediğiniz gibi hani biz arkadaşlardan duyduk şöyle bir başlayalım, hele bir bakalım şeklinde bir yaklaşım olabilecek bir şey değil.

serkan ceylan ropörtak 55 sayı (11)İşletme sahipleri sosyal medyada öne çıkmak için ne yapacak?

Burada ilk önce firmanın öne çıkarmak istediği hizmet, özellik,  meziyet veya mallar tespit edilerek bunların gerçekten sosyal medyaya yansıtılabilir olup olmadığı tespit edilecek daha sonra onlarla ilgili bir ön çalışma yapılacak. Bazı ürünlerin sosyal medyada tanıtılması veya öne çıkarılmasının zor olduğu sonucuna da varılabiliyor. Sonrasında bu ürünlerin hangi periyotlarla,  hangi hedef kitlesine veya hangi sıklıkla tanıtılacağı veya yönlendirileceğinin planlanması yapılacak. Sosyal medyada bu araçları kullanmak bazen uçak kontrol etmek gibi bir şey . Yüzlerce değişken var bunların içerisinde. Bu bir kere başladığında doğru hedef kitleye gittiğinden emin olmamız gerekiyor. Bu kontrol panelleri ve zamanlamaları vasıtaları ile farklı sosyal medya araçlarını hedefliyoruz ve hedeflemelerde bazen şu enteresan sonuçlarda çıkabiliyor. Siz diyorsunuz ki benim ürünüm yirmi,  yirmi beş yaş gençlerde ve genellikle bayların seçtiği bir ürün olarak ortaya çıkıyorsunuz. Fakat bir aylık raporlarda ortaya çıkıyor ki en çok otuz, otuz beş yaş arası bayanlar ilgi göstermiş. Biz bu bilgiyi size verebiliyoruz. Yani hedef seçilen kitlenin çok dışında bir kitlenin ilgi gösterdiğini rakamları ile istatistikleri ile sunabiliyoruz.

Ne olursa olsun sosyal medya pazarlamasında ürün sizin. dolayısı ile sosyal medya pazarlaması ve sunumunda ürün sahibinin uzaklaşması söz konusu değildir. Üçüncü kişi, ürünün sahibinden daha iyi tanıyamaz. Dolayısı ile onu doğru şekilde insanlara yansıtma noktasında kesinlikle bırakıp gitmek söz konusu değildir. Çünkü sosyal medya yapısı ve doğası gereği insan odaklı bir mecradır. Bu tanıtım yapan firma ve kişi için de geçerli. Bırakıp gitmek gibi bir lüksünüz yok. Cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar bu yüzden çok satılıyor. Buradaki anahtar nokta sizin ürününüz için  gerçekten doğru şekilde ve zamanda doğru hamleleri yapmak. Ama o hamleleri doğru zamanda yapmak için düzenli olarak malzemeyi sağlamak gelen firmanın işi. İçerik desteğini sağlamak zorunda.  Ben bir kere fotoğraf paylaştım hadi bakalım demekle olmaz. Paylaştığınız fotoğrafın gündemde kalacağı maksimum süre on ile on beş saniye. Yaşayacağı maksimum süre üç, dört saat. Paylaşım yoğunluğuna göre muhtemelen zaten sizin fotoğrafınızın üstüne dört yüz ile beş yüz tane paylaşım girecek. Sizin fotoğrafınız time line dediğimiz arşiv pozisyonuna girecek.

Sosyal Medyada paylaştığımız ürünlerin yaşam ömrü her geçen gün gittikçe kısalıyor sanki.

Eskiden arşivler aylık veya haftalık olurdu. Şimdi facebook’ta insanlar bir hafta on gün önce paylaştıklarını hatırlamıyorlar, bulamıyorlar. Aynı şey firmalar içinde geçerli. Sosyal medyadan en önemli  bölümlerinden biri bu, çünkü yaptığınız her paylaşım sizin internet iziniz olarak, buradaki yerini alıyor ve dijital ortamdaki hiç biri veri sonsuza kadar kaybolmuyorlar. Onu çok net söylemek lazım, çünkü bu tamamen pazarlanan ürünün ve hizmetin yoğunluğuna göre değişiyor.  Sosyal medyada haftalık diye bir şey yok,  her şey anlık olduğu için çok aç bir sistem bu. Doymak bilmeyen bir sistem ve sürekli beslememiz gerekiyor. Sürekli eskilerin tabilerine göre şimendiferin kazanına sürekli kömür atmanız gerekiyor. Dolayısıyla hiç bir firma tek başına o malzemeyi temin edemez. Mutlaka takım çalışması yapılması gerekiyor. Sürekli malzeme gelmesi gerekiyor. İstisna ürünler bazen haftalık paylaşımlar gerektirebilir. Eğer bunu profesyonel bir şekilde sürekli besleyerek yapmazsanız önünüzdeki iki sene içerisinde hangi işi yaparsanız yapın, hangi iş kolunda faaliyet gösterirseniz gösterin daha fazla o işi sürdüremeyeceksiniz. Buradaki en önemli şey ne kadar erken burada konumlanır ve ne kadar erken  o konuda çalışmaya başlar ve sosyal medya dünyası ileri ışına çıkarırsa o kadar iyi. Ne kadar geç o kadar kötü, çünkü çok yoğun bir rekabet ortamı var.  İnsanlar artık en basit şeyleri bile evlerini alacağı portakal sıkacağını bile  internetten araştırmadan, fiyat karşılaştırması yapmadan almıyor. Eskisi gibi markete gidelim meyve sıkacağı alalım demiyor.

serkan ceylan ropörtak 55 sayı (3)İşverenler bu konuda kendilerine veya seçecekleri personele eğitim aldırmak istediklerinde yardımcı oluyor musunuz?

Kurumsal olarak buna eleman ayırabilecek, bu işte daha sonra kendi elemanının yetkilendirmek isteyen firmalara ayrı bir sözleşme ile ayrı bir çalışma planı çıkarıyoruz.  Genellikle altı ay sonra bütün kullanımı ve yetkiyi eğitim verdiğimiz arkadaşa devrederek işletmeye bırakıyoruz. Bu sürede bir veya iki elamanı firmanın bütçesine ve tercihine göre bu eğitimden geçiriyoruz. Bu eğitim onlara özel, onların ürününe özel. Genel bir sertifika eğitim değil. Nasıl kullanmaları ve ne yapmaları ile ilgili. Şubat’ta bununla ilgili bir eğitim yapacağız.  Profesyonel danışmanlık burada önemli. içerikleri doğru planlanmış profesyonel web siteniz yoksa, o web sitenizin bağlı olduğu yada yönlendirme yapan doğru sosyal medya paylaşım sayfalarınız yoksa bu ikisi birbirine entegre değilse o entegrasyondan çıkan adama sonuçlarındaki başarı, işletmeniz için sanal ortamda mevcut değilse isterseniz bir trilyon harcayın isterseniz bir lira harcayın uzun vadede pazarlama anlamında bunu sürdürmeniz mümkün değil.

Kendimizi sosyal medyada doğru tanıtmak ve ürünlerimizi pazarlamak için çok para harcamak şart mı? Küçük bütçeli işletmeler için düşündüğünüz bir çalışma mevcut mu?

Sosyal medyanın bir özelliği daha var; küçük işletmeler için sınırlı bütçenin, sınırlı imkanlarla da  tesisler için ona özel pazarlama imkanları var. Facebook’taki tuşları hızlı kullanmak facebook’a hızlı fotoğraf yükleyebilmek, başka yerlerde bir şeyler paylaşmak onu çok iyi kullandığınız veya çok iyi bildiğiniz anlamına gelmiyor. Bir çok eğitim arkadaşımız linkedin’den haberdar dahi değil, youtub’a yüklediği videonun aynı zamanda google plusta çıktığını, aynı zamanda google arama sonuçlarına etki ettiğini bilmiyorlar. Ben özellikle firmalarda buna rastlıyorum. Genç yöneticiler, kullanıma hakim olmanın verdiği enerji ile ne var ya açık çat çat yaparız diye çıkıyorlar. Doğru sayfa açmak bile işletmenizde çok önemli. Kurumsal sayfa açmanın facebook’ta bazı özellikleri var. Biz facebook sayfası açtık diyorlar fakat bunun cinsiyeti ve doğum tarihi var, veya şarkıcılar var, firma sahibinin haberi yok. Yalnız işletme bayan olarak gözüküyor, evlilik yıldönümü  olan şirket facebook sayfalarına rastladık biz. En baştan bu işlere kalkışmadan,  gereksiz riskler almadan, doğru planlayıp, doğru yürütmek arzu eden firmalara bununla ilgili bir eğitim de veriyoruz. Facebook’ta dakikalar ve saatler ile yapmış olduğunuz paylaşımın görünürlük oranı yüzde elli oranında artar yada azalır. Sosyal medyada ülke genelinde veya gündemde çok üzücü veya sıkıcı olayların yaşandığı anda size müjdemiz var, hediyeler veriyoruz diye çıkış yapan firmaların sıkıntılar çektiğini, bunun üstesinden gelebilmek için milyonlarca lira harcamak zorunda kaldıklarını yaşadık.

Yeni kuşak gençlerin yaşam biçimi bu sosyal medya. Yemek yemek, su içmek, uyumak gibi. Bununla birlikte sosyal medyayı kariyer planlamalarında yeterince ve doğru kullandıklarını düşünüyor musunuz?

Başkanı olduğum Bodrum Karia Rotary Kulübün sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Şubat ayında gençlerimize bir eğitim vermeyi planlıyoruz. Sosyal medyanın sadece fabebook veya twiterdan ibaret olmadığını, aynı zamanda linkedin gibi geleceklerine yön verecekleri sosyal medya araçlarının da var olduğunu anlatacağız. Sosyal medyada kendi geleceklerini, kariyerlerini,  dünyayı ne kadar verimli takip edebileceklerini,  oradan kendilerine neler çıkarabileceklerini hem kişisel gelişim, hem de kariyerleri için faydalarını anlatacağız.

serkan ceylan ropörtak 55 sayı (6)Anne babalar çocuklarının kullandıkları bu yeni dili neredeyse hiç anlamıyorlar. Aynı zamanda konu hakkında da yeterli donanıma da sahip değiller. Bu bağın güçlenmesine yönelik bir çalışma da yapacak mısınız?

Bu yapmış olduğumuz konuşmalardan çıkardığım kadarıyla dijital çağın çocuklarına ebeveyn olmak kolay görünmüyor. Anne ve babaların onları anlayabileceği daha basit bir dille bu dijital çağın çocukları neler oynuyor, bilmedikleri bu mecrada neler olup bitiyoru anlatacağımız bir çalışma planlayacağız. Anne ve babalar çocukların neden bahsettiğini anlamadıkları için karşılıklı iletişim kopukluğu var. Şu anda Türkiye’de sosyal medya kullanımın en hızlı arttığı yaş grubu elli ve altmış yaş. Eskiden biz ne yapardık? Anılarımız olsun diye fotoğraf çekerdik,  şimdi facebook’ta paylaşmak için fotoğraf çekiliyor. Kimse on sene sonra açar bakarım, hatıram olur diye fotoğraf çekmiyor. Sosyal medya mucizeler mekanı değil. Sosyal medyada bir şey yaptığınız için işletmenizde, kişisel hayatınızda veya şirketinizde mucizeler olmaz. Ürününüz veya servisiniz kötü, fiyatınız pahalı, hizmetiniz yeterli değil  ise sosyal medya sizi kurtarmıyor. Eninde sonunda sosyal medya ile  uğraşmak zorunda kalacağımız aşikar.  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve  Denizli’de insanlar bununla ilgili yatırımlar, çalışmalar yapılıyor. Sosyal medya planlamasının gerçek etkisinin ortaya çıkması en az iki üç aylık bir süreç.

Serkan Ceylan bu konuda bütün okullara ve sivil toplum kuruluşlarına hiçbir ücret talep etmeksizin, vakitlerinin el verdiği ölçüde  sunumlar yapmaya, Bodrumluları bilgilendirmeye  devam edeceklerini de dile getirerek sözlerini bitiriyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.