Bodrum Gündem

“Barınaklar Çözüm Değil”

“Barınaklar Çözüm Değil”
22.01.2014
0
A+
A-

Küçük bir öykünün, bu röportajı çok daha anlamlı bir hale getireceğini düşünüyorum. OASİS Bodrumluların en sık gittiği bir yaşam merkezi. Aslında farklı mimarisi ile hemen hemen birbirinin aynı diğer AVM’lerden farklı olması nedeni ile sadece AVM demek doğru olmayacaktır. Bu öyküyü okuduğunuzda sadece insanlar için değil, sokak köpekleri içinde bir yaşam merkezi OASİS.   

lıly lamiaLAMİA ya da diğer adı ile LILY…

“Oasis Alışveriş, Kültür ve Eğlence Merkezi, her zaman sokak köpekleri için, güvenli ve korunaklı bir yer oldu. Farklı dönemlerde, farklı sayıda sokak köpeği gelir, kendilerine, ekmek ve yer ararlar. Lamia bu köpeklerden biri. Beş seneyi aşkın bir süredir, diğer iki arkadaşı ile birlikte Oasis’de yaşıyor.

Lamia kişilikli, özgür ve kendi tercihleri ile karar verip, uygulayan, özel bir köpek. Yıllar önce, Milas’da taş ocağı sahibi bir hayvansever ile irtibat kurularak, nüfusu yoğunlaşan Oasis’deki sokak köpeklerinden beşi, güvenle ve sağlıkla beslenerek yaşamaları için, Milas’a götürüldü. Bu grubun içinde Lamia da vardı. Milas’da arabadan iner inmez, orada bırakılacağını anladığı için, arabanın altına girerek, orada kalmayı reddetti. Mecburen Oasis’e geri getirildi. O tarihten beri gündüzleri Oasis’de, geceleri belli bir saate kadar, Bodrum Marina civarındaki restoranların çevresinde, sonra yine Oasis’de dolaşır. Gündüzleri, Oasis temizlik elemanlarından sahiplendiği iki kişi ile Oasis içinde gezer ve özellikle soğuk veya yağışlı havalarda, Oasis Yönetim Ofisi’nin koltuklarında uyur. Lamia’nın sağlık ve diğer gereksinimleri Oasis Yönetimi tarafından sağlanmakta ve düzenli olarak aşıları yapılmakta.”

Bodrumluların birçoğu tarafından tanınan, sevilen OASİS Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Vardar’ın liderliğinde başlatılan önemli bir sosyal sorumluluk projesi tamda bu öykü ile örtüşüyor.

Cytotec without prescription evsizsiniz genel afiş“Barınaklar Çözüm Değil”“Ev Sizsiniz” sloganı ile yola çıkılan proje ile ilgili  Mazhar Vardar’dan bilgiler aldık.

Bizimle paylaştığınız öykü çok etkileyici. Barınakta yaşayan sokak köpekleri için bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyorsunuz. Projeyi anlatır mısınız?

Mazhar Vardar: Bodrum gibi, hayvan severlerin yoğun olduğu bir yörede, sokaklarda ve barınaklarda yaşayan dostlarımıza dikkat çekmek için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Oasis Alışveriş, Kültür ve Eğlence Merkezi’nde faaliyet gösteren sanatçı Hakan Derya Ömürlüoğlu’nun, barınaklarda yaşayan köpeklerin fotoğraflarından, pastel tablolara dönüştürdüğü eserleri, bu projenin ilham kaynağı oldu. “Barınaklar Çözüm Değil”,  “Ev Sizsiniz” gibi birbirini tamamlayan ve amacını kendi içinde açıklayan sloganlarla bir sosyal sorumluluk projesi hazırladık. Bu projeye bir yıla yakın bir süredir, Ömürlüoğlu ile birlikte emek veriyoruz. Amacımız, hem barınaklara, hem de sakinleri olan sokaklarda doğmuş ya da sokağa terk edilmiş sevimli ve sadık dostlarımıza dikkat çekmek ve fayda sağlamak. Köpek sahibi olmak isteyen hayvan severlerin dikkatlerini barınaklara ve barınak sakinlerine çekebilir, onları sahiplenmeleri için özendirebilirsek, sokaklarda yaşayan ve muhtaç olan yenileri için de barınaklarda yer yaratmış olacağız.

evsizsiniz sergi afişiBelediyeler Birliği bir hayvan barınağı yaptılar, belki yeni dönemde yenileri de yapılacak. Barınaklar çözüm olduğunu düşünmüyor musunuz?

Mazhar Vardar: Barınaklar, kapasite ve olanakları doğrultusunda, sevgili dostlarımız, sokak kedi ve köpekleri için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Onlara bakılıyor, yetkili veteriner hekimler tarafından sağlıkları ile ilgileniliyor, barınma olanakları sağlanıyor, besleniyor ve kısırlaştırılıyorlar. Bu noktada bize göre asıl sorun; toplum olarak, barınakların ve barınaklar dostlarının yeterince farkında olmayışımız. İşte biz, bu farkındalığı, “Barınaklar Çözüm Değil! Ev Sizsiniz…” diyerek arttırmayı, aramızdaki hayvan dostları ile barınak dostlarının bir araya gelmelerini ve daha fazla sahiplenmenin gerçekleşmesini sağlamayı hedefliyoruz. Kalıcı çözüme böyle yaklaşabileceğimize inanıyoruz. Bunun yanı sıra, barınakların ihtiyaçlarına destek sağlamakta bir diğer önemli hedefimiz.

Bu projenin ilham kaynağı olan Hakan Derya Ömürlüoğlu’nun da bir sergisi olacak yakın tarihte değil mi?

Mazhar Vardar:Evet, 7 Şubat’ta açılışını, mekan sponsoru olan, Bodrum Nurol Sanat Galerisi’nde yapacağımız, Hakan Derya Ömürlüoğlu’nun “Karabaş, Çomar ve Diğerleri” isimli pastel resim sergisi 28 Şubat tarihine kadar sergilenecek. Galeri fuayesinde öğrenciler ile yaptığımız kompozisyon çalışmaları da yer alacak. Tüm hayvan dostlarını açılışımıza davet ediyor, bu projeye de desteklerini bekliyoruz.

.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.