Bodrum Gündem

MANGALDAKİ KÜLÜ ÜFLEMEDEN ÖNCE…

Ayakkabı kutuları gündeme düşünce ülkenin feleğini şaşırttılar, bizim kıyıdaki yıkım olayı da rafa kalktı. Bu gürültüde unutulur inşallah diye dua edip duruyorlar. Yıkım kararı verilen ve tebliğ edilenler hemen mahkemeye başvurup yürütmeyi durdurma kararı almışlar ki mazeretleri çok basit.

“Biz yapı iznini Belediyeden aldık Turizm İşletme Belgesini de Turizm Bakanlığı verdi benim yasal olmayan neyim var”

Hala bu yıkımların gerçekleşmesini bekliyoruz, olana kadar da bu işin peşindeyiz unutmayacağız unutturmayacağız. Yalandan kükremek olmaz.

Bu ara seçim nedeniyle biraz kendimize bakalım istedim.

Seçtikleri sloganlara bakarak oy vereceğimizi zanneden başkanlara sesleniyorum.

Bir kısım sorunlara ait bir kısım sorulara cevap duymak isterim. Tahminim çoğumuz da isteriz.

1… Hoyratça kullanılan, kanunlar hiçe sayılarak kamu kullanımına kapatılan kıyılarımızı halkımızın kullanımına açabilecek misiniz? Bir formül mü düşünüyorsunuz yoksa Kanunun gereğini ne ise O mu yapılacak? Söz verebiliyor musunuz?

bodrum gündem ali dizdar yazıları (1) bodrum gündem ali dizdar yazıları (2) Baclofen without prescription bodrum gündem ali dizdar yazıları (3) bodrum gündem ali dizdar yazıları (4)

2…Halikarnas diskonun izinsiz ve kanunsuz yapmaya kalkıştığı ve durdurttuğumuz bu iskele kazıklarını kaldırabilecek misiniz?

bodrum gündem ali dizdar yazıları (5)

3…“Kimse sosyetenin iskelesi yıkılmayacak şüphesine düşmesin. Bu proje yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki tüm Göltürkbükü sahilini kapsıyor. İskeleler kalkınca sahilin doğal güzelliği ortaya çıktı. Burada yaptığımız dolgu değil, sahil düzenlemesi. Kıyının doğal haline kavuşmasını sağladık. Sosyete bölgesindeki iskeleler ise denizi ahşap mezarlığına dönüştürdü. Proje onaylanmadığı ve kaymakamlık tarafından durdurulduğu için diğer iskeleleri kaldıramadık. Ama yüzde 90’ı kaçak olan iskeleler en geç 3-5 ay içerisinde kalkacak ve ‘Avrupa Yakası’ denilen yer de kamuya açık plaj haline getirilecek. Sahilde kimseye ayrıcalık tanınmayacak”.

Diyerek mangaldaki külleri üfleyen Göl-Türkbükü Belediye Başkanı; Türkbükü sahilinde kaçak iskelelerin bir kısmını söküp sahile kaçak dolgu yapmış ve ardından kendi deyimiyle sosyete iskelelerini yıkamayınca bu dolgu üzerine eski iskeleleri kat kat geçen ve iskele uygulamasına benzeyen bu platformları yapmıştır. Belediyenin bu uygulamasına ne diyorsunuz?

Bir yörenin yapısal dokusuna bu düzeydeki müdahaleleri onaylıyor musunuz? Sahillerin Halka açılması gereğine inanıyor musunuz? Ne yapabilirsiniz.

bodrum gündem ali dizdar yazıları (6) bodrum gündem ali dizdar yazıları (7) bodrum gündem ali dizdar yazıları (8)

4… 02 Şubat Dünya Sulakalanlar Günü idi, Takvimdeki her günü anımsayanlardan çıt çıkmadı. Göl Köy Sulak alanı konusunda ne düşünüyorsunuz ne yapabilirsiniz?

bodrum gündem ali dizdar yazıları (9)

Belde Belediyesinin bu alan üzerinde; sulak alanı kurutmak için alanın suyunu denize drene etmek, futbol sahası yapmak üzere dolguya başlamak, golf sahası yapmak için planlamada bulunmak ve bunun gibi birçok kötü faaliyetlerinin önüne geçebildik ancak burada bulunan endemik hurma ağaçlarının her yıl meçhul kişilerce benzin dökülerek yakılışlarına şahit olmaktayız.

buy valacyclovir online bodrum gündem ali dizdar yazıları (10)

Benzin dökülerek bile yanması son derece zor olan bu ağaçlar inatla yeşermektedir.

 bodrum gündem ali dizdar yazıları (11)

Göl Köy sulak alanındaki Dünyada sadece Bağdat, Girit ve Datça’da akrabaları bulunan kendine has özelliklere sahip bu hurma popülasyonundan faydalanmak mı yoksa kurtulmak mı gerekir?

5… Bodrum Kumbahçe Plajına Her yıl Bodrum Belediyesi tarafından plaj düzenlemesi adı altında kaçak dolgu yapılıyor. Bu dolgu kış aylarında lodos fırtınaları ile oluşan büyük dalgalarla denize çekiliyor. Yeni sezon başlangıcında bu kaçak dolgu yineleniyor. Bu sorunu nasıl gidereceksiniz?

 bodrum gündem ali dizdar yazıları (12)bodrum gündem ali dizdar yazıları (13)

Sahile serilen bu mıcırlar (her yıl yaklaşık 10 kamyon) Lodos fırtınalarıyla denize çekilmekte ve Belediyenin sahile serdiği bu mıcır Kumbahçe Koyuna dolgu olmaktadır. Derelerin binlerce yılda yaptığı deniz sığlaştırmalarını bizim belediye birkaç on yıla sığdırma gayretindedir.

 bodrum gündem ali dizdar yazıları (14) bodrum gündem ali dizdar yazıları (15)

Üstelik bu dolgunun rica ile değil kanunen durdurulması gerekir.

6…Bodrum çarşının AVM lere kaptırdığı çekiciliğini nasıl geri kazandırabilirsiniz. Ne yapılması gerekiyor neler yapabileceksiniz.

7… Bodrum’un otopark sorunu nedir yer azlığımıdır ücret yüksekliğimidir. Bodrum’un otopark kapasitesi nedir yeterli midir ücreti nasıl cazip hale getirebilirsiniz.

8… Yaz ayları boyunca Bodrum içinden geçen ancak hiçbir yerde durabilme olasılığı olmayan bir araç trafiği vardır. Bu trafiğe neden gereksinim duyuyoruz trafikten arındırılmış bir Bodrum hayalimiz gerçekleşebilir mi nasıl?

9… Bu seçimle Köyler mahalle statüsüne geçecek ve bu günün köylüleri birden bire mahallelerde hayvan besiciliği yapıyor durumuna düşeceklerdir. Bu sorun nasıl çözülecektir bir belediye başkanı olarak ne yapabilirsiniz.

10… Salı Pazarı gerekli midir Bodrum Esnafına etkisi nedir Salı pazarında tezgâh açmanın kriteri var mıdır, olmalımıdır, ne olmalıdır.

11… Bodrum’da konut ya da turizm tesisi yaparken belediyeye onaylatılan planlar ile uygulanan planlar arasındaki farkları nasıl denetliyorsunuz ya da nasıl denetleyeceksiniz. Bu eski yasal ama kaçak yapı uygulamasına nasıl son verilecek.

12…Kıyılarda imar planı gereği turizm tesis izni ile konutlar, villalar yapılıp satılmaktadır, durum konusunda kimsenin şikâyetçi olduğunu görmüyoruz. Çünkü turizm imar yüzdeleri konut imar yüzdelerinden çok daha fazladır. İnşaat yapanın işine geliyor nasıl olsa kitabına uydururum düşüncesiyle.

Belediyelerin gelir kapısı olan bu yapılaşmadan gerek belediyenin gerek çalışanlarının nemalanma arzuları nedeniyle kitabına uyduruluşu konusunda ne düşünüyorsunuz. Nasıl düzeltilebilinir.

buy Levitra bodrum gündem ali dizdar yazıları (16) 

Bu iki pano uzun süre yan yana sergilenmiştir. Üstelik inşaatın giriş kapısında satış bürosu da açılmıştır.

 bodrum gündem ali dizdar yazıları (17)

SİT alanı olan Değirmenler Burnu’nda Bodrum Belediyesi tarafından yüzde 9 inşaat izni verildiğini, bu iznin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını söyleyen “Doğal SİT” kararında bir değişiklik yok. Tepeye otel değil, 20 adet taş ev yapacağız ve orayı güzelleştireceğiz”  diyen müteahhit Kadri Emrağ kendi ağzıyla turizm imar izni aldığı yere konut yapıyorum diye beyanat veriyor. Kendini ihbar ediyor Savcıların dikkatine.

bodrum gündem ali dizdar yazıları (18) 

Günü birlik turizm tesis alanı 2.Derece doğal sit , 3.derece doğal site düşürülüp (Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı gerekir) turizm imar izni alınmış, Bodrum Belediyesi İmar Komisyonundan geçip Meclis Kararıyla yapı izni %1,5 tan %9 a yükseltilmiş.

Normal bir vatandaş buraya inşaat yapmak istese izin almaya ömrü yetmez.

ÇOOOOK DOSTUN OLMASI LAZIM ÇOOOOOOOOK….!

Üstelik konut yapıyor. O zaman ne akla geliyor TORPİL ya da RÜŞVET ispat edemeyiz ancak görünen köy de kılavuz istemez.

 bodrum gündem ali dizdar yazıları (19) bodrum gündem ali dizdar yazıları (20)

USULUK TABİAT PARKI olayında da durum aynı

HÜKÜMET BELEDİYE ELELE USULUK PARKI HEDİYE diye slogan attık hiç itiraz eden çıkmadı hiç utanan da.

İşte Bodrum Belediye Başkanı bu gibi onursuz işleri önlemekle görevli olmalıdır. Belediye Başkanlığına talip olanlar buna bir yorum ve çözüm getirsinler. Böyle kan kayıplarını nasıl durdurabiliriz.

13… Halkın kaçaklar konusundaki şikâyetleri ya da ihbarları Bodrum ve birçok diğer belediyelerde de hiç dikkate alınmıyor. İhbar ya da şikâyet eden derhal şikâyet edilene rapor ediliyor baskı ya da rica yoluyla şikâyetin geri alınmasının sağlanması çabasına giriliyor ve de yapılan ihbar ya da şikâyetin gereği yapılmıyor. (Elimde yaşanmış örnek var boşuna itiraz etmeyin). Bu konu da ne düşünüyorsunuz bu kangrenden kurtulmayı nasıl vaat ediyorsunuz.

14…Bodrum’da üstü örtülü tarihi eserleri konusunda ne düşünüyorsunuz Hipodrom üzerinde kurulmuş bu garabet yapı nasıl kaldırılacak.

bodrum gündem ali dizdar yazıları (21) bodrum gündem ali dizdar yazıları (22)

Yıllardır umursanmayan şehir surları ne zaman gerekli ilgiyi görecek? Bakımı yapılıp nasıl ve ne zaman sunuma girecek.

bodrum gündem ali dizdar yazıları (23) bodrum gündem ali dizdar yazıları (24) bodrum gündem ali dizdar yazıları (25)

15…Bodrum’un medarı iftiharı BODRUM CUP yelken yarışlarına, Bodrum uzun yıllardır ev sahipliği yapmıyor Belediyenin yarışan yatlar için limanı tahsis etmemesinden ötürü Bu Yarış; finalini yapacak yer arayışları ile sıkıntı çekmektedir. Bu yarışlardan hem Bodrum gerekli nemalanmayı sağlayamıyor hem de yarışan yatlar gereken ilgiden mahrum oluyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz, bu yarışlara gereken destek nasıl sağlanacak neler yapılmalıdır.

16…Turizm Bakanlığı, Bodrum kıyılarında mavi yolculuk ve günübirlik deniz turlarının bakir koyları Kuzey sahilinde Cennet Koy, Güney Sahilinde Tavşan Burnu sahili ve Kisse Bükü Koyu gibi alanlara(kıyılara) isteğe bağlı olarak kişilere özel turizm tesis yapma olanağını imar planlarına işlemiştir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ve ne yapabilirsiniz. Mücadelemiz nasıl olmalı?

bodrum gündem ali dizdar yazıları (26) bodrum gündem ali dizdar yazıları (27) bodrum gündem ali dizdar yazıları (28)

Daha soracak çok sorumuz var, sormaya devam edeceğiz.

Bu sorulara “GEREĞİ YAPILACAKTIR” gibi yuvarlak cevaplar vererek kurtulamazsınız, yalandan verilen sözlerin ve öne sürülen çözümlerin takipçisi olacağız.

Görüntü ve gürültü kirliliği Bodrum’un en büyük belası, şimdi seçimler nedeniyle sizler de bu belaya katkı verecek misiniz?

Kenti kirletmeden gürültüye boğmadan insanları ve hayvanları rahatsız etmeden bir propaganda yürütebilecek misiniz?

Saygıyı hak ediyor muyuz? Yoksa saygının sadece size gösterilmesi gereken bir durum olarak mı düşünüyorsunuz?

Sevgili okurlar bu ve bunun gibi soruları sormaktan asla çekinmeyin seçilmek isteyenlerin seçenlere, çıkarları doğrultusunda şerbet vermekten vazgeçmelerini sağlamalıyız.

Sağlıcakla kalın saygılarımla. 

Ali Dizdar

03 Şubat 2014

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. yavuz alpagut dedi ki:

    savoy otel inşaatındaki iskelelerden birisi cumhur başkanlığı ve başbakanlık iskelesi herşeyden haberleri var yokmuş gibi davranıyorlar ayrıca kocadonunda herşeyden haberi var hapisten salınması acaba birtakım tavizlermi

  2. ayla gürpınar dedi ki:

    Belgeleriyle ispatlı, bu çok önemli açıklamaları derleyip tekrardan bizlerin gözü önüne seren Ali Dizdar’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Siyasiler, meslek odaları, meslek sahipleri, belediyeler, Ankara ve vatandaşların tüm dikkatine sunulan bu bilgiler, dilerim gerekli mercilerce değerlendirilecektir ( iyi niyetli bir temennimdir). Ancak eski bakan Erdoğan Bayrak’tar’ın tekrar sahneye çıkması Ankara kararının ispatıdır. Bizlere – Bodrum’lulara faydası olacak mıdır!!! Keşke tereddütsüz evet diyebilsem.

  3. Tayyar Eryılmaz dedi ki:

    HELAL OLSUN ALİ BEY E..

    ALİ BEY TÜM BAŞKAN ADAYLARINI SAMİMİYET TESTİNE ÇAĞIRIYOR…
    ŞİMDİ SIRA BU BAŞKAN ADAYLARIN DA..SAMİMİLER Mİ YOKSA KANDIRMACAYA DEVAM MI….?
    SALONLAR DA MEYDANLAR DA ATIP TUMASI KOLAY…ŞİMDİ BU GERÇEKLERE BAKARAK ÇIKIN BODRUM SEÇMENİNE CEVAP VERİN BAKALIM…SONRA DA BODRUMLU OYUNU NASIL VERECEĞİNE KARAR VERSİN…YETER ARTIK BİRBİRİMİZİ ALDATTIĞIMIZ…NE ZAMAN DEĞİŞECEK BU ÜLKE ÖBÜR DÜNYA DA MI…?!

  4. ferdi dedi ki:

    keşke konacık yapılanmasınıda ele alsaydınız.

  5. salih dedi ki:

    ali bey yazınızı görselleriyle birlikte okudum ancak burada güzelim konacığın beton yığınına dönüştüğünü dile getirmemişsiniz keşke onuda yazıp paylaşsaydınız.

  6. gocca bodrumlu dedi ki:

    Kardeşim nedir sizin bu Konacık derdiniz? Çıkran da veya Gaz deresind başınıza bişey mi gldi? Maziniz mi var? Ali bey bütün gerçek olup bitenleri yazmış. Partizanlığı ve rant çıkarını bırakın da gerçekçi düşünün. Haydi uyan Bodrum…

  7. ahmet Saraçbaşı dedi ki:

    Saygıdeğer Ali bey, elinize, emeğinize teşekkürler. Kamu sektöründe beceriksiz yöneticiler bu tür başvuru dilekçelerinin altına; ” GEREĞİNİ RİCA” deyiyip astına paslar, o da mesjı alır ve sümenaltı yapar. Önemli konulardan biri de şu meşhur ” GOLF SAHALARI” ne oldu, gereğini rica mı yaptılar acaba. Öz Bodrumlulara yalvarıyorum; Ali bey gibi birazcık ellerini taşın altına koysunlar. Başkası yapsın biz nemalanalım fikri çok gerilerde kaldı. Artık yabenciler de kendilerini beklemeye alıp gerçek sahiplerinden ilk adımı bekliyorlar, maymun gözünü açtı.