Bodrum Gündem

ŞİKAYETÇİYİZ! “Hak ve Hürriyetimizi Engellediniz, Zarara Soktunuz”

ŞİKAYETÇİYİZ! “Hak ve Hürriyetimizi Engellediniz, Zarara Soktunuz”
03.02.2014
0
A+
A-

Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi Şube Başkanı Fatih Erçelik Savcılığa giderek, İçişleri Bakanlığı ya da Muğla Valiliği ya da Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kanunsuz emri veren ve uygulayan kişi yada kişiler için suç duyurusunda bulundular.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-3 Şubat 2014

Yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyurulan şikayet dilekçesinde Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi

Süleyman Girgin

Süleyman Girgin

Şube Başkanı Fatih Erçelik 23 Ocak tarihinde yolları kesilerek Ankara’ya gitmelerinin engellenmesini savcılığa taşıyarak suç duyurusunda bulundular. Suç durusunda genel durumu açıkladıktan sonra ilgili kanun hükümleri de yer alıyor. Savcılığa verilen dilekçenin son paragrafında ise gerekçe ve talepler “Hak ve hürriyetlerimize engel olan ve bizi zarara sokan kişilerden şikâyetçiyiz. Şikâyet konusu olayda; belirtildiği üzere Anayasanın ve AİHS nin sağladığı hak ve özgürlükleri ihlal eden ve TCK nun belirtilen çeşitli hükümlerine göre suç işleyen kimselerin tespitini, şikâyetçi olduğumuz bu kişilerin cezalandırılmaları amacıyla haklarında kamu davası açılmasını ve sair gereğini; şahsım ve temsil ettiğim Sendika ve üyesi işçiler adına arz ve talep ederim.” şeklinde veriliyor.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

buy Disulfiram online YATAĞAN

ŞİKAYETÇİ: Süleyman GİRGİN T. Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Şube Başkanı (Kendi adına şahsen- Sendika ve üyesi işçiler adına temsilen)

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı

İnönü Bulvarı No:56 Yatağan/MUĞLA

ŞİKAYETÇİ: Fatih ERÇELİK Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi Şube Başkanı (Kendi adına şahsen- Sendika ve üyesi işçiler adına temsilen)

Cumhuriyet mahallesi. Ünal Toksöz Caddesi No:16 Yatağan/MUĞLA

ŞİKAYETLİ: İçişleri Bakanlığı ya da Muğla Valiliği ya da Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde; şikayete konu olaydaki kanunsuz emri veren ve uygulayan kişi yada kişiler.

SUÇ     : 5237 sayılı yasanın; 109/1,3-c-d…115/1…118/1,2, 119/1-e..257 maddelerinin ihlali

SUÇ YERİ: Yatağan- Muğla

SUÇ TARİHİ:  23 Ocak-24 Ocak

 

ŞİKÂYET NEDENLERİ       

 

I-                   Genel olarak

Yatağan ve Milas’ta Kurulu Termik santrallerin ve Kömür ocaklarının “Özelleştirilmesi” girişimi:

Bu işyerlerinde çalışan işçilerin, yakınlarının ve giderek Yöre-Bölge-Ülke halkının önemli bir kesiminin… Bütün Türkiye İşçi sınıfının ve Sendikal hareketinin tepkisine neden olmuştur.

Sendikalar ve İşçiler olarak “Özelleştirme” girişimine gösterdikleri ve gösterilen bu tepkiyi  kamuoyu önünde ortaya koymak, durumu yetkililere duyurmak için bir çok girişim ve faaliyette bulunulmuştur. Son olarak 24 Ocak 2014 günü bu amaçla Ankara’da bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenlemesi planlanmıştı. Tes-İş Sendikası Genel Merkezi, Maden- İş Sendikası Genel Merkezi ve Türk-İş Yöneticileri bu demokratik tepkinin bütün çalışmalarını Ankara Emniyeti bilgisi dâhilinde yerine getirmişlerdir.

Ankara Emniyetinin belirlediği güzergah doğrultusunda Toros sokakta toplanılarak T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde basın açıklaması yapılacaktı. Bundan dolayı Ankara’ya gidilecekti. Ankara’ya gitmek demek,   Özelleştirme sorunu artık yerel olmaktan çıkmış Ulusal düzeyde bir sorun olmuş demektir. Yatağan-Milas işçilerinin sorunu olmaktan çıkmış İşçi Sınıfının tümünün hatta Türk Milletinin sorunu olmuş demektir.

Sorunun birinci elden sahibi Yatağan işçileri de (Sendikamız)  bu yürüyüşe katılmak üzere Otobüsler kiraladık. Eşlerimiz ve çocuklarımızla birlikte yola çıkmak üzere 23 Ocak akşamı hareket ettik ancak Yatağan-Kavaklıdere sapağında yolumuz Kolluk kuvvetlerince kesildi.

“Neden?” Diye sorduk.  Kimi kolluk görevlisi “İçişleri Bakanlığının emri”, kimisi “Valilik emri”, kimisi de “Emniyet müdürlüğünün emri” dedi.

Kimin emri verdiğini saptayamadık, Emri verene ulaşmak istedik, Muhatap da bulamadık ve fakat nedensiz, hiç bir açıklama veya tebligat yapılmadan, hiçbir tutanak düzenlenmeden, kanuna aykırı olarak durdurulduk. Sorumlulardan şikâyetçiyiz.

Yatağan işçilerinin ve eşlerinin ve çocuklarının;

Gece vakti,… Meskûn olmayan ve meskûn mahalden oldukça uzak mesafede bulunan Yatağan Kavaklıdere sapağında…

Her türlü yasal dayanaktan yoksun olarak durdurulmaları… Otobüslerin şoförlerinden ruhsatlarının alınması ve şoförlerin başka bir yerde (Kafaca da ) tutulmaları;

Üstelik Ocak ayı gibi iklimsel bakımdan olumsuz koşullarda… Ailelerimiz ve çocuklarımızla birlikte otobüs kaloriferlerini çalıştırarak beklemek imkanından da yoksun bırakılarak.. Issız karayolunda beklemeye mecbur bırakılmamız…

Yaptığımız bütün harcamaların, masrafların boşa gitmesi….  Ankara’ya gidişimizin engellenmesi çeşitli yönlerden hukuk ihlalidir. Şöyle ki:

II-                Hukuka aykırılık her alanda görülmektedir

Öncelikle Genel üst norm olarak:

a)      Anayasanın:

1- “Yerleşme ve seyahat hürriyetini” düzenleyen 23. maddesine buy Mebendazole

2- “Düşünceyi yayma ve açıklama hürriyetini “düzenleyen 26. maddesine

3- “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme” (ve dolayısıyla buna katılma) hakkını düzenleyen 34. maddesine

4- Otobüslerin zaptı yoluyla “Mülkiyet hakkını” düzenleyen 35. maddesine

5- İdare tasarrufla hürriyetlerin kısıtlanması sonucu  ”  İdare, kişi hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz.” diyen 38. maddesinin 10. fıkrasına

6- Gece yarısı Ocak ayının ortasında çok soğuk bir gecede  şehirlerarası karayolunda ve meskun olmayan bir yerde yurttaşların otobüslerin durdurulup, kontaklarının kapatılması, ruhsatlarının alınıp şoförlerin başka bir yere nakledilmeleri suretiyleHerkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.…” diyen ve Devlete “herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak” görevi yükleyen  Strattera No Prescription 56 maddesine…  Aykırılık oluşturmaktır.

b)     Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) :

Sözleşmenin 1. Maddesi ile Türkiye bu Sözleşmeye uymayı taahhüt etmiştir. Anayasanın 90. maddesinin yollamasıyla TBMM nin usulüne uygun biçimde onayladığı bu sözleşme iç hukuk kuralıdır ve iç hukukla bu sözleşme arasında yurttaşların hak ve özgürlükleri bakımından çatışma çıkarsa AİHS ne üstünlük tanınır.

Ama Yatağan İşçilerine karşı tutumuyla İdare (Valilik-Bakanlık-Emniyet hangisiyse)

AİHS nin

10. maddesindeki ifade özgürlüğü hakkına,

11. maddesindeki toplanma özgürlüğü hakkına,

“1”  No’lu protokolün 1. maddesindeki mülkiyet hakkının kullanımına,

“4” no’lu protokolün 2. maddesindeki serbest dolaşma seyahat hakkına,

5. maddesindeki kişi güvenliği hakkına aykırı davranmıştır.

c)  TCK  nın:  (Yukarıda anlatılan olaylar sonucu)

1- ” Kişiyi Hürriyetinden yoksun bırakmak ” başlıklı 109/1, 3-c,d maddelerinin ihlali

2- “İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” başlıklı 115/1 maddesinin ihlali

3- “Sendikal hakların kullanılmasının ihlali” başlıklı 118/1,2 maddesinin ihlali,

4- “Hürriyete Karşı Suçların” ortak hükümlerinden olan 119/1-e nin  ihlali,

5-  “Görevi  kötüye kullanma” başlıklı 257. maddesinin ihlali. Gerçekleşmiştir.

d)     Biliyoruz ki hak ve hürriyetlerin  sınırlama yetkisi; biçim, içerik ve usul bakımından Anayasanın 13. Maddesinde yazılıdır.

II. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması

MADDE 13- (Değişik: 3/10/2001-4709/2 md.)

Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

Yani Devlet (Yasama-Yürütme/idare yada Yargı dahil)

1-  Hak ve Hürriyetlerin Özlerine dokunamaz.

2- Anayasada gösterilen sebeplere dayanabilir ve bu sınırlamayı ancak kanunla yapabilir. Valilik emriyle, Bakan emriyle olmaz.

3- Demokratik toplum düzeni gerektirmiyorsa yine sınırlayamaz. Ankara’da yürüyüşü güzergah tayin edip Yatağan’dan Ankara’ya gitmeyi yasak edemez.

4- Aldığı tedbirler ölçülü olmalıdır. Yatağan işçisini alıkoyanlar hiçbir ölçü göstermeden yalnızca emir var diyerek bu hak ihlalini yapmışlardır. Hiçbir ölçüleri olmamıştır. Tamamen keyfidir.

III-                Hukuksal sorunlar:

1-      Özelleştirmeye karşı göstermek istediğimiz demokratik tepkinin bir ifadesi olarak Ankara’da yapılacak Toplantı ve gösterinin bütün görüşmeleri Emniyet yetkilileri ile yapılmış ve Nitekim Bu gösteri ve yürüyüş Ankara’da yapılmıştır.

Yatağan’dan bu gösteriye katılmak isteyenlerin engellenmesi hiçbir güvenlik kaygısıyla açıklanamaz. Engelleme amaç bakımından tamamen dayanaktan yoksundur.

2-      Kolluk güçleri yolu kesmiş hepimizi araçlardan indirmiş ve Ankara’ya gidemeyeceğimiz bize söylenmiştir.

a)      “Bu kanuna aykırıdır, yapamazsınız” dediğimizde “Bize verilen emir böyle, Ankara’ya gidemezsiniz”. “Burayı geçseniz Aydın da durdurulacaksınız” v.s denildi.

b)      “Bu emri kim veriyor?” Dediğimizde, kimi kolluk görevlisi ”İçişleri Bakanlığı”, Kimi “Valilik”, Kimi “Emniyet Müdürlüğü” dediler. Bu nedenle bu açık kanunsuzluğun kimin emriyle yürürlüğe konduğunu bilemiyoruz.

c)      Sayın Cumhuriyet Savcılığınca; 23 Ocak akşamı Ankara’ya giden işçilerin engellenmesi işleminde görev alan kolluk güçlerinin, amirlerinin (ve de personelinin)  kimler olduğunun… Ve onlardan öğrenilerek:  Bizlerin hak ve özgürlüklerine ağır biçimde tecavüz oluşturan “engellemenin” kimin emri olduğunun araştırılmasını ve sorumluların tespitini… ve şikayetli şüpheliler olarak bu kişiler hakkında işlem yapılmasını istiyoruz.

3-      Biz Ankara’ya gitmek için otobüsler kiraladık ve ücretler ödedik. Hazırlıklar yaptık birçok masrafımız oldu. “Kanunsuz engelleme” maddi zararımıza da yol açtı.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerle: Hak ve hürriyetlerimize engel olan ve bizi zarara sokan kişilerden şikâyetçiyiz.

Şikâyet konusu olayda; belirtildiği üzere Anayasanın ve AİHS nin sağladığı hak ve özgürlükleri ihlal eden ve TCK nun belirtilen çeşitli hükümlerine göre suç işleyen kimselerin tespitini, şikâyetçi olduğumuz bu kişilerin cezalandırılmaları amacıyla haklarında kamu davası açılmasını ve sair gereğini; şahsım ve temsil ettiğim Sendika ve üyesi işçiler adına arz ve talep ederim.  Saygılarımla.

03.02.2014

 

 

 

 

 

Şikâyetçi                                                                                             Şikâyetçi

Fatih ERÇELİK                                                                                     Süleyman GİRGİN

 

Eki : 3 adet tutanak.

1 adet Ankara Miting güzergahı

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.