Bodrum Gündem

GÜZEL AYDINLIK’LA YOLCULUK…

GÜZEL AYDINLIK’LA YOLCULUK…
06.02.2014
0
A+
A-

Meral Saraçbaşı/6 Şubat 2014 order vardenfil online

Onu ilk kez Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşe yazılarıyla tanıdım. “Gözucuyla” idi köşesinin adı. Başkalarının gözlükler takarak göremediklerini o gözucuyla izleyip yazıyordu.  Ekonomi TURKEL MINIBAS (YAZAR)VEDAT ARIK 06.10.2006gibi sıkıcı ve zor anlaşılan bir alanda kolayca okuyorduk yazdıklarını. Ekonominin insanla, demokrasiyle, insan haklarıyla, özgürlükle, çevreyle, çocukla, kadınla, ülkelerin savaşlarıyla, içtiğimiz suyla, yeraltındaki, yerüstündeki zenginlikle ne kadar ilgili olduğunu olaylar arasındaki bağlantıları göstererek anlatırdı.  Ekonomik bağımsızlığın önemini, sorunları anlatmakla kalmaz, çözümleri örnekleriyle sunardı. 1991’de I.Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenleyen Minibaş,  Çocuk Yayınları için danışmanlık yanında, Umut Çocukları Derneği’nde gönüllü çalışırken Çağdaş Yaşam’ın kız çocuklarının okutulmasına yönelik projelerinde de hep var oldu.

Özelleştirmeden, 2B ye, Büyükşehir yasasından, tohum yasasına, ekonomik krizden, çokuluslu tekellerin talan ettiği  çevremize, küreselleşme kurbanı kadın emeğinden, çıkar savaşlarından yangın yerine dönen coğrafyamızda yaşananlara kadar bütün alanlarda yaşanacakları önceden anlattı. Bıkmadan usanmadan yazdı. Mücadeleci ruhunu hiç yitirmedi.  Kaz Dağları’nda, Bergama’da altın maden şirketlerinin sondaj çalışmalarını protestolarda da en öndeydi. Kadın Hakları Mücadelesinde de

Gerçek bir bilim insanı, yüreği aydınlık bir Türkiye için atan örnek bir Cumhuriyet kadınıydı  23 Nisan 2007 de yazdığı yazısı, yaşadığımız günlere gelen süreci ne güzel anlatıyor.

turkel-minibas_SB“Neşeliydik, coşkuluyduk. Egemenliğin kayıtsız şartsız ulusta olduğuna… Büyüyünce aydınlık, gelişmiş yarınları yaratacağımıza inanıyorduk. Büyüdükçe ulusal egemenliğin: Demokrasinin tüm kurallarının işletilmesi, tüm temel hak ve özgürlüklerin herkes için devlet güvencesinde olmasıyla mümkün olacağını öğrendik. Devlet tüm kesimlere eşit uzaklıkta, tarafsız davranmalıydı. Halkın beslenmeden barınmaya, sağlıktan ısınmaya kadar tüm alanlardaki söz hakkının piyasa ekonomisine devredileceğini!.. Piyasa ekonomisinin de ulusötesi  firmaların çıkarlarına göre işletileceğini!.. Belediyelerin kamuya ait alanlarının Arap’ından Amerikalısına ulusötesi sermayeye satılacağını!.. Maden şirketleri için Bergama’dan Kafkasör’e ülkenin tarım, orman, su havzalarının talan edileceğini!.. Petrolden doğalgaza enerji nakil pazarı haline getirileceğini!.. Hiç mi hiç aklımıza getirmemiştik.

Çünkü bir kısmımız: Ulusal egemenliğin tarafsız devlet tanımına uygun olması kadar bu tanımdaki devleti yaratacak yurttaşların varlığına bağlı olduğunu… Bunun yolunun da koşulsuz demokrasiden geçtiğini nedense unutmuştu!!..”  (Türkel Minibaş)

Yazılarıyla başlayan  yolculuğumuz,  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde de sürdü. Aklına hayran olduğum Türkel Minibaş’ı dernek çalışmaları içinde daha yakından tanıma fırsatım oldu. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisine, güzelliğine, çalışkanlığına ,  üretkenliğine tanık oldukça da hayranlığım arttı.  Yaptığı bütün işleri büyük bir ciddiyetle yaparken,  güleryüzlü kalabilmesi, en can sıkıcı anlarda bile ince esprileriyle karşı koyabilmesi , onca işin arasına bakımlı ve güzel olmayı da sığdırması, çok sevdiği boncukları, takıları, renkleri  ile aradan geçen yıllara karşı hala capcanlı belleğimde.

Gerek Üniversitedeki öğrencileri, gerekse Çağdaş Yaşam’da tanıdığım tüm gençlerin sevgilisi olmayı başarmış gerçek bir öğretmen, yol gösterici  olan Prof. Minibaş, çoğunun dert ortağı, yakın arkadaşı olmayı da başarırdı kısa zamanda.  O gençleri, gençler de onu çok sevdi. Onlarla neşelendi. Güldü, eğlendi. Çocuk gülüşlerinin ardına gizledi hüzünlerini, sıkıntılarını, hastalıklarını. Doğru bildiklerinin savaşını verirken , cesur, kararlı ve onurlu olmaktan asla vazgeçmedi.

Herkes kendince adlandırdı onu. Ben Necati Cumalı’nın dizeleriyle sesleniyorum ona.

Akdeniz göklerinden

Köpüklerden, limon çiçeklerinden Strattera without prescription

Gözlerimde kalan

purchasing Plavix online Güzel aydınlık

Kısacık yaşamına sığdırdığı onca güzelliğin bende bıraktığı izlerle, Güzel Aydınlık ile zamanda bir yolculuk yapmak istedim bize veda edişinin beşinci yılında.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.