Bodrum Gündem

MECLİS İÇİN KRİTERİNİZ NE?

Bodrumlu CHP, MHP ve AKP’liler 18 Şubat’a kadar hop oturup hop kalkıyorlar. Neden? Çünkü meclis üyesi adayları listesi İlçe Seçim Kuruluna verilecek ve kesinlik kazanacak. Seçmen de meclis üyelerine bakarak kararını verecek.

Yerel seçimlerde bilinen ve  hep yaşanan bir klasik.

Gergin bir dönem.

İsimler belli olduğunda aşağı yukarı  beş grup ortaya çıkar (başka gruplarda vardır mutlaka onları da siz ekleyebilirsiniz);

1-YERİ ve SIRASI ÖNCEDEN BELLİ OLANLAR: Yeri;  kişiliği, mesleği, oy potansiyeli, pazarlık gücü ve sayabileceğimiz bir çok özelliği nedeni ile önceden belirlenmiştir ve yeri sağlamdır. Seçilebilecek yerde oldukları için en sıkıntısız grup bu isimlerdir.

2-ADAY OLARAK SIRALAMAYA GİRENLER LAKİN SIRASINI BEĞENMEYENLER: Bu gruptakiler sırlamaya girmelerine karşın seçilecek noktada bile olsalar memnun olmayanlardır. Hele hele Büyük Şehir için sadece ilk 5 adayın gitme şansı olduğu bir seçimde bu memnuniyetsiz adaylar bir hayli çoğunlukta olacaktır.

3-ADAY OLANLAR LAKİN SEÇİLEMEYECEK SIRAYA KONANLAR: cheapest Asacol Bu adaylar en kızgın olanlardır. Seçilemeyeceklerini bile bile onlara “Çalış ve seçil” gibi çok acımasız bir tavsiye de verilir. Parti görevi der, bir başka seçimde diyetini alırım der, hiç olmaz ise tanınmış olurum der, der oğlu der kendini motive etmek için.

4-ARAFTA OLANLAR: İşte en kötü durumda olanlar olası seçilebilecek sayının bir üst sırasında yer alanlar. İşleri ve psikolojileri en zor olanlar bu gruptaki isimlerdir. Çok çalışmak zorundadırlar. Sırası sağlam olanlara düşmanca bakarlar, en çok bir üst sıradakine. Neden ben Allahım? Derler. Seçilmeyi kıl payı kaçıranlar ise beş yıl boyunca asil üyelerden birilerinin istifa etmesi için dua ederler.

5-ADAY OLUPTA SIRALAMAYA GİREMEYENLER: Onlar için dünyanın sonu gelmiş gibidir ilk anlarda. Lakin sonra kendilerini toplarlar ve üç  gruba bölünürler kendi içlerinde.

5-a)Birinci grup akıl ve mantıkla hareket eder. Bir dahaki döneme daha iyi hazırlanmalıyım, örgüt/teşkilat içinde yer bulup kendimi sevdirmeliyim ve bir sonraki seçimde şansımı artırmalıyım sıralamaya girmek için der.

5-b)Diğer grup ise ben yoksam, partide yoktur der ve partisinden ayrılır. Kimileri tam tersi görüşteki partilerde seçilemediği partisinden intikam almaya çalışır. Hatta bir dahaki seçimlerde geri dönüp yeniden aday adayı bile olabilirler.

5-c)Kendi içinde bölünenlerin üçüncü grubu ise gözlerini kısar sinsi sinsi partisi aleyhine çalışarak “bana koltuk vermeyen parti kaybetsin” der. En tehlikeli olan grup budur.

Bodrum meclis üyeleri 18 Şubat günü saat 17:00’de YSK’ya verilecek ve isimler kesinleşmiş olacak. Bu süreçte meclis üyelerinin belirlenmesi için çok hassas noktalar da ortaya çıkıyor.

BELDE KOTASI: Çarşamba Kahvaltısı Müdavimi Av.Ahmet Şadan Karasu’nun tezi “ Bodrum federasyon olmadığına göre illaki beldelerden bir aday olmak zorunda değil. Meclis üyeleri tüm Yarımadaya hizmet verecekler.” Önemli bir tez doğrusu. Lakin Bodrum yerel siyaset anlayışına pek uygun değil. Çünkü eğer beldelerden meclis üyesi olmaz ise o belde oyunu vermez.

MESLEK KOTASI: Generic Viagra Bu konuda da iki farklı görüş var. İlki meclis üyesinin illaki teknik adam olması gerekmez. Gerekirse danışman ya da personel istihdam edilebilir. Diğer ise meclis kararları alınırken eğitimin ve kültürün önemi büyüktür ve mutlaka eğitimli kişilerin olması gerekir.

ETNİK KÖKEN KOTASI: methotrexate online Kürtlerin oyunu almak için bir Kürt meclis üyesi adayı konulması yine beklentiler arasındadır. Yada Karadenizlilerin oyunu almak için Karadenizli, Çerkezler için Çerkez aday.  O zaman 72 buçuk meclis üyesi konması gerekiyor. Nasıl olacak?

KADIN KOTASI: Kadınların siyaset içinde yer alması için icat edilmiş bir yöntem. Medeni Kanun ile kadınlarımıza altın tepside sunulan seçme ve seçilme hakkı ve diğer hakları büyük önder Atatürk gibi bir dahi tarafından düşünülebilirdi. Atatürk ve Cumhuriyet bu hakkı kadınlarımıza verdi vermesine ama kadınlar bu haklarına sahip çıkabildiler mi? Yüz yıla yaklaşıyor bu hak verileli, lakin hala kadınlarımız bu hakkı tam kullanamıyor. Çünkü mücadele ederek almadılar, Cumhuriyet onlara armağan etti. Şimdi de pozitif ayrımcılık icadı ile mücadele etmeden haklar veriliyor ki mücadele etmeden alınan haklarına korkarım yine sahip çıkamayacaklar.

GENÇLİK KOTASI: Böyle bir kota da yeni icat. Lakin Bodrumlu gençler, (hangi partiden olursa olsun) öyle mücadeleci ve akıllılar ki kota konulsa da konulmasa da tırnakları ile o haklarını kazanacaklardır.

MEZHEP KOTASI: Yine Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da önemli bir oy potansiyeline sahip olan Alevi yurttaşlarımızda mecliste yer almak istiyorlar. Bodrum’da bilinen siyasetten farklı felsefelerine, inançlarına uygun, çok ders verici ve sevindirici bir söylemleri var; “Bu işi layığı ile yapabilecek, başarılı bir meclis üyesi olmasını istiyoruz. Tüm Bodrumluları kucaklayabilecek, bilgili, deneyimli, dürüst bir isim olması bizlerin kriteridir.” diyorlar.

İşte bütün mesele de bu!

KRİTER BELLİ; “Bodrumluları kucaklayabilecek işini iyi yapabilecek, başarılı bilgili, dürüst isimler…”

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Ali Dizdar dedi ki:

    Fatih Bey “Kadın Kotası” paragrafın tüylerimi diken diken ediyor sizden böyle bir yorum beklemezdim.
    Cumhuriyet Türk Halkının fikri midir? Bilhassa erkekler bu fikir ve emel için sokaklarda yürüyüşler yapmış günlerce süren “CUMHURİYET İSTERÜK” diye meydan toplantıları ve direnişler sonunda kazanılmış bir hak mıdır? Yoksa bir DAHİ’nin Türk Milletine altın tepside sunduğu bir çağdaşlaşma olanağı mıdır?

    Yani erkekler bu haklarını söke söke almış değillerdir onlara da gökten zembille inmiştir.

    “Karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etmeyeceksin” özdeyişinin benimsemiş erkek egemen bir toplumda kadınlara verilen bu altın tepsideki bu haklar erkeklerin oluruna ve iznine tabi bırakılmış kanunlar ve yaşam şartlarıyla cebelleşen kadının yüz yıl gibi bir kısa sürede bugünkü seviyesi bile mucizedir.

    Ancak ilkokulu mezunu olabilmiş henüz 18 yaşına gelmeden evlendirilmiş ikişer yıl arayla 5 çocuk sahibi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, tüplü ocak, fırın, termosifon, türlü çeşit elektrikli mutfak aletler, elektrikli süpürge olmadan (olsa ne yazar zaten elektrik yok) evi çekip çevirdikten donra bir de akşam geç vakit eve gelen sarhoş ve huysuz bir kocayı idare etmeye çalışan bir kadın; Ben Cumhuriyetin bana sunduğu bu nimetten yararlanıp gidip Millet Vekili olacağım diyerek çıkınını alıp evden çıkıp gitmesini mi istiyordun?

    Bu kadından ne bekliyorsun hele bir anlat ta mücadele etmediler kriterini bir öğrenelim.

    Benden önce ki hatta senden önceki jenerasyondan bahsediyorum.

    Bunca doğan çocuğa babaları batkıda kadınlar bu olanağı kullanmayıp kahvede pişti mi oynadılar?

    Babasından, abisinden, kocasından izinsiz kapı dışarı çıkamayan zaten çıkmaya hali kalmayan kadından elinde satırla “Dokunmayın Lan Bana Ben Mebus Olacam” diye sokağa fırlamasını mı bekliyordun. Yoksa sen Türkiye’ye yeni mi geldin?

    Düşünme yetinize ne oldu terazide bir şey tartmayı bilmiyor musunuz. Böyle talihsiz bir yazıyı yayınlamamanı isterdim. İnşallah fazla okunmaz da insanların senin hakkında negatif olguları oluşmaz.

  2. turgutreisli dedi ki:

    en iyi kriter 15.000 ve üzeri bir parayı gözden çıkarmak gibi .

  3. Tayyar Eryılmaz dedi ki:

    Evet Fatih,

    Ali Bey bu konu da çok haklı..Bence de bu yazını nasıl çekersin yada nasıl telafi edersin bilemem..Keşke Kadınlar hakkın da yazdıklarını bir ANADOLU turu attıktan sonra yazsaydın ,bunları kesinlikle yazmaz,daha gerçekçi olurdun diye düşünüyorum…Ama düzeltirsin Sen bunu..Slm..

  4. Mehmet ÜLKÜM dedi ki:

    Fatih Bey
    Yazın Güzel olmuş eline ve aklına sağlık.
    İznin olursa iki hatırlatma ve düzeltme yapmak istiyorum.
    1-18.02.2014 mesai bitimine kadar aday listeleri yüksek seçim kuruluna değil ilçe seçim kuruluna verilecek.(YSK 133 nolu kararı ve 2972 sayılı kanun.)
    2- Asil üyelerden seçimden sonra boşalma olursa sıralamadaki seçilmiş olan en sonuncudaki sırada üye göreve davet edilecek. Tabi hangi siyasi partideki üyelikte boşalma olursa.O siyasi partinin yedeği. çağrılacak.(2972 Sayılı Kanun)
    İzmirdeyim döüşte görüşürüz

  5. Birce dedi ki:

    Yine bazi seyleri netlestirelim. Akpyi istemeyen pasali degil aksine pasaliyi basindan beri istemeyen akp dir. Nedeni ise misyonu en basindan beri olan pasalinin akp nin bodrumdaki yukselisinden cekinenler tarafindan ya tutarsa diye cevirdigi ali cengiz oyunlarindan sadece bir tanesi olmasidir Basindan beri ankara yollarini asindiran pasali ve onu kamuoyuna pompalayanlar in oyunu tutmamistir. Simdi basindan beri misyonu belli olan bir adamin mhp ye gecisini tayyip in ikna edemedigi pasaliyi tosun ikna etti diye lanse etmek halki muhalefet partilerinin her zaman yaptigi gibi yine halkin akliyla dalga gemesi halki aptal yerine koymaya calismasindan baska bir sey degildir. Kendilerini destekledikleri partiye secimi kazandiracagina inanmis bazi klavye dehalari(!) ve aylar oncesinden paylasilmis aldigi parayi hak etmek isteyen bazi ahlakli(!) haber sitelerinin sisirme haberleriyle kazanilacaksa bu seciimler vay bodrumun haline