Bodrum Gündem

Muhasebeciler Haftası Kutlanıyor

02.03.2014
0
A+
A-

Meslek yasasının TBMM’ne sevk edildiği tarih olan 1 Mart, her yıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından,  “Muhasebe Haftası” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda da 1-7 Mart tarihleri arasında Bodrum SMMMO tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-1 Mart 2014 get methotrexate

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler 1-7 Mart arasında kutlanan Muhasebeciler Haftası nedeni ile bir dizi etkinlikler düzenledi. 1 Mart sabahı Bodrum Belediye Meydanında bir muhasebeciler_haftasi_bodrum (20)araya gelen Bodrumlu serbest muhasebeciler ve mali müşavirler Atatürk anıtına çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular. SMMMO Başkanı Mustafa Uslu tarafından yapılan basın açıklamasında önemli noktalara vurgu yapıldı.

93 BİN MUHASEBECİ VAR…

TÜRMOB çatısı altında örgütlenen,  ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bine ulaşan muhasebe camiası; Muhasebe Haftasını mesleki sorunların gölgesinde kutlamakta olduğu ifade eden Başkan Mustafa Uslu şöyle konuştu;

“Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi, en büyük beklentimizdir. Biz meslek mensupları olarak, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir.

KAMU GÖZETİM KURULU SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜMLENMELİDİR.

* Türk Ticaret Kanunu düzenlemesi ile birlikte oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görülmüş, kabul edilmiş, ve desteklenmiştir.

* TÜRMOB’ la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun, etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar, beklentinin çok uzağındadır.

* Türkiye’de bağımsız denetim, TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM’lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır.

*SMMM ve YMM ruhsatı olan herkes, bağımsız denetim yapma konusunda; 3568 sayılı Yasanın düzenlemeleri, ve TÜRMOB’ un verdiği eğitimler de dikkate alınarak yetkilendirilmelidir.

*Bundan sonraki süreçte de, bağımsız denetçi olacak kişiler için, 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.

DENETİM TÜM İŞLETMETLERİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİLMELİDİR .

* Ülkemiz ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu, başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırılmıştır. Türk Ticaret Kanunun’ da yapılan değişiklikler, düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir.

* Bağımsız denetimi, hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda,  kısaca güvenlik ve yargı dışında , hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır.

* Denetimin olmadığı her yerde; suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir.

muhasebeciler_haftasi_bodrum (21)MALİYE BAKANLIĞI, MESLEKİ SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ İVEDİLİKLE GÜNDEMİNE ALMALIDIR .

* Maliye Bakanlığına sunduğumuz, sorunlarımız ve çözüm önerileri raporumuzda belirtilen hususlar, ivedilikle hayata geçirilmelidir.

* Meslek Yasamız , günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmelidir. Anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır.

* YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM’ lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

* Paydaşımız olan bakanlıklar; yapacakları yeni düzenlemeler konusunda , TÜRMOB’ un görüşlerini almalıdırlar.

* Son zamanlarda vergi incelemelerinde, gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda, oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır.

* Maliye denetim elemanlarının mükellef nezdinde yürüttükleri incelemelerde,  mutlaka meslek mensubunun bulunması sağlanmalıdır.

* Serbest meslek faaliyetlerinde KDV , %18’den %8’e indirilmelidir. KDV’yi doğuran olay , tahsilâta bağlanmalıdır.

* Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için , önerilerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

* Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

* Stajyerlerimiz için , sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL HARİTAMIZ order Albendazole

* Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünde, ilk tercihimiz diyalog olacaktır. Diyalogla sorunların çözümü için mücadelemizi devam ettireceğiz, ancak bu sürecin sonuna gelmiş bulunmaktayız.

* Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM’nin ; beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini,  istiyoruz.

* Artık sabrın sonuna geldik. Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir. Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmalıdır.

* Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşu da olan meslek örgütümüz, üyelerimizden aldığı güçle, demokratik tepkimizi, taleplerimiz kabul görene kadar, yaşamın her alanında gösterecektir.”

muhasebeciler_haftasi_bodrum (13)BİRLİK VE DAYANIŞMA MESAJI…

Çelenk sunumunun ardından Bodrum Belediyesi Trafo’da SMMMO tarafından düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya gelen serbest muhasebeci ve mali müşavirler birlik ve beraberlik mesajı verirken, örgütlü yapının önemine vurgu yaptılar.

Kahvaltı öncesi konuşan Bodrum SMMMO Başkanı Mustafa Uslu burada yaptığı konuşmada da

1932 yılında başlayan, ve peş peşe yapılan girişimlerle devam eden mesleği yasal düzenlemeye kavuşturma çalışmalarının; 1989 yılında, ilk girişimden elli yedi yıl sonra ve dokuzuncu girişimde yasalaştığı göz önüne alındığın da, bu gün  örgütlü yapının  daha da bir önem  kazandığının altını kalın çizgiler ile çizerek şöyle konuştu; professional Viagra no prescription “Bu gün; gezi parkı olayların da yaşananlar, uzun tutukluluk süreleri, adil yargılanma talepleri, temel hak ve özgürlüklere saygı; Ülkemiz gündemdeki yerini, hala korumaktadır. Bizler; temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesini,  yargının bağımsızlığına ve şeffaflığına önem verilmesini ve yargılamanın hukukun üstünlüğüne olan güvenimizi destekleyecek şekilde gerçekleşmesini, özellikle istiyoruz. Yine son günlerde gündeme gelen yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ve bu iddialar sonucunda ortaya çıkan gelişmelerse, hepimiz tarafından endişe ile izlenmektedir. Yolsuzluk ve Rüşvetle mücadele etmenin yolu denetimli bir ekonomiden geçmektedir. İşte bundan dolayı hep birlikte diyoruz ki; Güvenli bir gelecek için denetim kesinlikle şarttır, denetim kesinlikle bizim işimizdir ve bu mücadelede meslektaşlarımızdan kesinlikle daha etkin bir şekilde yararlanılmalıdır. Bu gün, Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı; 284 meslektaş, 61 stajyer ve staj başlama sınavıma giren 107 stajyer adayımızın her biri, Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, Cumhuriyetin çok yönlü kazanımlarının, hak ve sorumluluklarının bilincin de, Demokrasiden ödün vermeyen sağlam değer yargılarını benimseyen ve bu uğurda mücadele eden çağdaş bir anlayışa sahiptir.”

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.