Bodrum Gündem

Bodrum’a Dünyanın Dört Bir Yanından Karikatür Yağdı

Bodrum’a Dünyanın Dört Bir Yanından Karikatür Yağdı
17.06.2014
0
A+
A-

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Jürisi Bodrum’da Toplandı…

Bodrum’a Dünyanın Dört Bir Yanından Karikatür Yağdı

31. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan 214 karikatüristin 300 eseri bugün uluslar arası jürinin Bodrum’da yaptığı toplantıda değerlendirmeye başlandı.

Bodrum Gündem/17 Haziran 2014

Jüri karikatür yarışmasında ilk üç dereceye giren ve en iye 12 karikatürü yarın açıklayacak. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu aydin_dogan_karikatür_yarısması_bodrum (4)Başkanı Candan Fetvacı “Uluslar arası karikatür dünyasında çok seçkin bir yere sahip yarışmada ne yazık ki bu yılda karikatürlerimizin çizgilerine savaş, şiddet ve azda olsa insanların umutlarını yeşerten sevgi ve barış mesajları veren eserlerde yer aldı” dedi.

Aydın Doğan Vakfı’ndan bu yıl 31. Kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na 70 ülkeden 814 sanatçı 2 bin 556 karikatürü ile müracaat etti. Jürinin yaptığı ön eleme sonucunda 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri bugün Bodrum’da ki Işıl Milta Club Tatil Köyü’ned uluslar arası jüri tarafından değerlendirmeye alındı. ABD’li jüri başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan ), Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacır Knorr Gutterres (Brezilya), Catherine Meurisse (Fransa), Anita O’Brien (İngiltere) ve Lichuan Xia (Çin) , Türkmiye’ den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral’ın eserleri değerlendirmeye aldığı toplantının açılış konuşmasını Türkçe ve İngilizce olarak Fetvacı yaptı.

aydin_dogan_karikatür_yarısması_bodrum (5)SAVAŞ ŞİDDET VE UMUTLAR…

Fetvacı “İki gün süren ilk elemenin ardından bugün burada eserleri değerlendiriyoruz.  Jüri üyelerimiz bu yılda eserleri değerlendirmede oldukça zorlandıklarını görüyoruz. Bu yarışma artık dünyanın en önemli, güvenilir ve prestij sahibi karikatür yarışmaları arasında yer almayı başardı. Bu yıl yarışmanın daha fazla topluma inmesi için , gençleri ve çocukları çizime teşvik etmek için bu sene ödül törenimizide bu şekilde yapmayı planlıyoruz, Eylül ayında bir çizim günü yapmayı düşünüyoruz, hep beraber çizerek kendimizi yaratıcılımızı izah edeceğiz mizahımı ortaya koyacağız. Çünkü bu firik ve düşenceler paylaşıldıkça güzelleşiyor. Ne yazık ki  bu yılda çizgilerin genelinde savaş savaş savaş var, tabiî ki küresel ısınma var, birde hiç değişmeyen insan oğlunun her zaman ki sıkıntıları zaafları ifadele ediliyor.  Savaş dolu dünyamızda insanlar yeniden basit dostlukları sevgiyi huzuru bunları ifade eden karikatürlerde yer almaya başladı. İçimizi ısıtan gayet sade karikatürlerde yer alıyor. Bizim yarışmamız dünyadaki insanların hissiyatına sıkıntılarına üzüntülerine sevinçlerine ayna tutuyor” dedi. Fetvacı yarışmada dereceye giren eserlerin 18 Haziran günü açıklanacağını belirtti.

aydin_dogan_karikatür_yarısması_bodrum (3)JÜRİ BAŞKANI DONNELY “UMARIM SİYASİLER BU ÇİZGİLERDEN DAHA ÇOK GEREKLİ MESAJI ALABİLİRLER”

ABD’li jüri başkanı Liza Donnely ise “Dünyanın en saygın yarışmalarından birinde jüri başkanlığı yapmaktan gurur duyuyorum. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen karikatürcüler burada aynı dili konuşmasak bile paylaştığımız çok önemli değerler var, hepimiz dünyada barışı savunuyoruz . Düşüncelerimizi çizerek ifade etme gayretimiz var, karikatüristler olarak dünyaya yardım etmek için çizme gayreti gösteriyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Karikatürleri değerlendirirken hızlı ve açık bir mesaj vermesine bakıyorum, çizgilerin vermek istediği mesajlar siyasiler tarındanda zaman zaman ciddiye alınıyor, daha çok dikkate alınmasını ümit etmek istiyorum” dedi.

get Naltrexone aydin_dogan_karikatür_yarısması_bodrum (1)ÇİNLİ KARİKATÜRİSTLER BU YARIŞMADAN ÇOK ETKİLENDİ…

Çinli jüri üyesi Lichuan Xia “Bu yarışma Çin’de birçok çizeri etkilemiş bir yarışmadır. Biz Çin’de hepimiz Aydın Doğan Karikatür Yarışmasını çok iyi biliyoruz ben en az 15 yıldır bu yarışmayı çok iyi biliyorum, çok önemli ve saygın bir yarışma olduğunu düşünüyorum.Bu yarışmada isimleri görmediğimiz halde bazı karikatürlerin hangi ülkelerden geldiğini tahmin edebiliyoruz.Gelişmekte olan ülkelerin problemlerini karikatüristler o kadar güzel ifade ediyorlarki biz  o ülkenin neresi olduğunu anlayabiliyoruz. Çünkü bu eserlerde sorunlar çok güzel dile getiriliyor. Birçok Asya ülkesinden gelen karikatürler birçok ağır mesajlar veriyor, buna karşılık batı ülkelerinden gelen eserler ise daha çok sıcak ve keyifli karikatürler olabiliyor” Buy Kamagra buy Viagra Gold online dedi.

aydin_dogan_karikatür_yarısması_bodrum (6)2008 yılında bu yarışmada başarı ödülü alan İranlı karikatürist Dokhshid Ghodratipour bu kez jüride yer aldı.  İranlı karikatürist “Bu yarışma dünyadaki en iyi karikatür yarışmalarından biri olup kendisine özgür bir tarzı vardı, ve vakıf olarak karikatür olayına çok ciddi yaklaşıyor. Her yıl ödül alanlara bakıldığında o yılın gündemine çok önem verildiğini görüyoruz. Ekosistem, savaş, barış, çevreyi koruma, umut ile dinsel çatışmalar yine eserlerde bu yıl ön plana çıktı” dedi.

Yarışmada ödüle layık bulunan ilk üç eser ile 12 başarı ödülü alacak eser yarın açıklanacak, yarışmada birinci olan eserin sahibine 8 bin ABD doları, 2. ye 5 bin ABD doları, üçüncüye ise 3 bin 500 ABD doları ödül verilecek. Yarışmanın jüri ödül resepsiyonu ise 18 haziran Çarşamba günü saat 19.30’da Milta Marina A.Ş. Osmanlı Tersanesi’nde yapılacak.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.