Bodrum Gündem

OYUNCU MUYUZ YOKSA ODUNCU MU?

tufan_erkan_yakarIŞİD hakkında yazmış olduğum araştırmanın neticesinde geçmişe, İslam Tarihine yapmış olduğumuz yolculuğun ardından yazının 2. Dizisi ve devamı olarak biraz da bu örgütün şuan ki hareket alanı, amacı ve ülkemizin bu konuda nerede ve ne şekilde olduğunu biraz beyin fırtınası yaparak değerlendirelim.

IŞİD uzun zamandır Suriye topraklarında Esad güçlerine karşı savaşıyordu. Suriye’de zaman zaman başarı, zaman zaman da başarısız olmasına rağmen hareket alanını aniden Irak topraklarına kaydırması çok ilginç. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda örgüte bazı yardımların Türkiye’den gittiği halen daha tartışılıyor. Mevcut Türkiye Hükümetinin Esad ile olan problemleri ortadayken böyle bir iddianın ortada dolaşması çok doğal. Hele bir de durdurulan ve hakkında en ufak açıklama dahi yapılmayan ve içinde ‘’Silah Bulunduğu’’ iddia edilen Tırların esrarı hala çözülmedi.

Hükümetin başlatmış olduğu çözüm süreci ve İmralı’da yapıldığı iddia edilen pazarlıklar da ülkenin gündeminde. İmralı’ya sürekli olarak heyetler gidiyor. Neler konuşuluyor hangi kararlar alınıyor bunu zaman gösterir. Yalnız üst düzey bir AKP’linin geçenlerde bir televizyon programında Abdullah Öcalan’ın 2015 de serbest kalacağını ve 2019 da Meclise gireceğini söylemesi zaten muhalefetin hükümet hakkında duymuş olduğu kaygının ve iddia ettiği savların doğruluk payının olduğunun bir göstergesi oldu.

Bağımsız bir Kürt Devletinin kurulması Türkiye Cumhuriyetinin her daim kırmızı çizgisi olmuştur. Buna karşı bazen önlemler alınmış ve bağımsızlık fikriyatına karşı verilen beyanatlar da zaman zaman kamuoyu önünde uzunca süren tartışmalara yol açmıştır. Bağımsız bir Kürt Devletinin İsrail çıkarlarına hizmet edeceği ve İsrail devletinin arka bahçesi olacağı kimi Ulusalcı kesimlerce hep dile getirildi. İsrail tarafından bu konuda bu zamana kadar hiçbir açıklama dahi yapılmazken geçenlerde hem İsrail Dışişleri Bakanının hem de İsrail Başbakanının kurulacak olan Kürt Devletini ilk biz tanıyacağız ve destek vereceğiz açıklamaları da Ulusalcı kesimlerin iddia ettikleri savların gerçeklik payı olduğunun göstergesi oldu.

Tayyip Erdoğan’ın 34 yerde ‘’ben BOP’un Eş başkanıyım’’ açıklamaları ve videolarına halen daha bir tıkla ulaşabilir ve izleyebilirsiniz. Kısaca hatırlamak gerekirse Büyük Ortadoğu Projesi, Amerika’nın ortaya koyduğu, en batıda Fas’tan en doğuda ki Pakistan’a, Kuzeyde Türkiye’den Güneydeki Yemene kadar olan Müslüman ülkelerin sınırlarını ve rejimlerini değiştiren ve güvenli bir İsrail Devletini oluşturan proje. Ortadoğu’da bazı ülkelerde yaşanan Arap Baharının da bu projeyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. O proje de haritaya iyi bakarsanız Irak; Kürt Devleti, Şii Devleti ve Sünni devleti olarak 3’e bölünüyor.

IŞİD geçenlerde Hilafet Devleti yani Halifelik ilan etti ve ismindeki Irak ve Şam kelimelerini çıkararak ‘’İslam Devleti’’ olarak bundan sonra varlıklarını sürdüreceklerini açıkladılar. Bu IŞİD’in Sünni Irak’ın kalıcı bir parçası olmak istediğinin göstergesi. Türkiye sınırının karşısında bazı yerlerde Irak ya da Suriye bayrağı değil IŞİD bayrağı dalgalanmakta.

Barzani, IŞİD’e karşı savaşacaklarını ve sonuna kadar topraklarını koruyacaklarını ifade etti ve Irak Merkezi Hükümet Askerlerinin çekilmesi sonucu Kerkük’e girdi. Kerkük tartışmalı bölgedir. Merkezi Irak yönetimi ve Barzani arasında hep problem olmuş ve statüsünün ne olduğuna bir türlü karar verilememiştir. Tek bir kurşun bile atmadan Barzani Kerkük’ü aldı. Statüsü hakkında referandum yapılacağı söyleniyor fakat referandum yapılsa dahi sonucunun ne olacağı az çok belli. PKK’da, üst düzey yöneticilerinin yaptığı açıklamada ‘’IŞİD’e karşı savaşacağız’’ dedi.

Barzani geçenlerde order Professional Viagra ‘’Son zamanlarda olanlar, bağımsızlığı elde etmenin Kürdistan’ın hakkı olduğunu gösteriyor. Şu andan itibaren, hedefimizin bu olduğunu gizlemeyeceğiz. Irak artık bölünmüş durumdadır. Ülkenin içinde bulunduğu bu trajik durumda kalmamız mı gerekiyor? Bağımsızlık konusuna karar verecek olan ben değilim, halk. Birkaç ay içinde bağımsızlık referandumu yapacağız.” dedi.

Bütün bu bilgilerin ışığında Toradol online sorularımıza geçecek ve şeytanın avukatlığını yapacak olursak;

IŞİD’in ilan ettiği Hilafet Devleti kalıcı olabilir mi? Sunni Irak Devletinin bir temeli olabilir mi?

IŞİD kimin taşeronudur ve kim tarafından ne için kullanılmaktadır?

Kurulması planlanan Kürt Devletinin çimentosunu IŞİD’in attığını söyleyebilir miyiz?

IŞİD’in çimentosunu da (eğer iddialar doğruysa) Hükümetin atmış olduğunu söyleyebilir miyiz?

Tayyip Erdoğan’ın ‘’ben BOP’un eşbaşkanıyım ve bu görevi sürdürüyorum’’ açıklamaları baz alındığında BOP Projesi ile IŞİD’in bir alakası var mıdır?

Çözüm Süreci PKK’nın ‘’Peşmergeleştirilmesi’’ sürecimidir? IŞİD’e karşı PKK, PKK’ya karşı IŞİD mi kullanılıyor? Çözüm süreci, kurulması planlanan Kürt Devletinin yumuşak geçişi olabilir mi?

Bu soruları istediğimiz kadar çoğaltabiliriz. Ancak Türkiye’nin çok tehlikeli bir oyunun içinde bulunduğunu buy Ventolin no prescription ve dönüşü olmayan bir yola girdiğini görmemek için Polyanna olmamız lazım…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.