Bodrum Gündem

MECLİS ÜYESİ ile FEN ve İMAR İŞLERİ AMİRİ’NE HAPİS CEZASI

11.07.2014
0
A+
A-

bodrum_belediye_meclis_üyesine_hapis_cezası_bodrum_gundem_1Bitez Belediyesi geçmiş dönem Belediye başkanı ve 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde MHP’den Bodrum belediye meclis üyesi seçilen Remzi Güngör, T.C. Bodrum 3.Sulh Ceza Mahkemesinin, 8 Temmuz tarihli kararı ile 1 yıl 15 ay 15 gün cezalandırılmasına karar verildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Remzi Güngör ve Şevki Avcılar böyle bir karar beklemediklerini söylediler. Bu kadar önemli bir kararın, sadece bir kişiden oluşan bilirkişinin verdiği rapora dayanılarak verilmesine ve Kaymakamlık tarafından Alesta ve Palm Evleri için soruşturma izni verilmesine karşın, kararda Lavanta evleri, Blife Sitesi, Aktur Sarnıç Sitesi, Tatlıses Evleri, Yeşil Vadi Sitesi, Sharp Sitesi ve Aktur evleri de davaya ve karara konu edildiğine karşı çıkıyorlar. Ayrıca Lavanta evleri, Blife Sitesi, Aktur Sarnıç Sitesi, Tatlıses Evleri, Yeşil Vadi Sitesi, Sharp Sitesi ve Aktur evleri için 2007/99 esas nolu dava açıldığı, bu davanın ikinci kez açıldığı, Alesta ve Palm Evleri içinde yıkım kararlarının uygulandığı ve berat kararının olduğuna da dikkat çekerken, Güngör ve Avcılar hukuki sürecin devam ettiğini ifade ediyorlar.

1999 yılında ANAP’tan Bitez belediye başkanı seçilen Remiz Güngör, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesinin zimmet suçundan verdiği 15 aylık cezası nedeniyle 2007 Eylül ayında İçişleri Bakanlığınca görevden alınmıştı. Seçim Kanununa göre; ceza alan kişi talep etmesi durumunda, beş sene süre geçtikten sonra seçilme hakkı iade edilebiliyor. Remzi Güngör’de 5 senelik sürenin ardından seçilme hakkını iade alarak, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan belediye seçimlerinde MHP’den Bodrum Belediye meclisine üyesi seçildi.

remzi gungor_ceza_karari_1_sayfaBU CEZA ONANIRSA MECLİS ÜYELİĞİ DÜŞEBİLİR…

Cumhuriyet Başsavcılığının 23 Kasım 2011 tarihli iddianamesinde 2005-2009 tarihleri arasında Bitez Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Remzi Güngör ve aynı tarihlerde Fen ve İmar İşleri Amiri Şevki Avcılar’ın “Görevi Kötüye Kullanmak” suçu ile görev yaptıkları dönem içinde, soruşturma dosyası içinde bulunan kapsamlı mimar bilirkişi raporlarına göre; Lavanta evleri, Blife Sitesi, Alesta Sitesi, Aktur Sarnıç Sitesi, Tatlıses Evleri, Palm Evleri, Yeşil Vadi Sitesi, Sharp Sitesi ve Aktur evlerine ilişkin olarak, imara ilişkin konularda hukuka aykırı eylemleri ile görevlerini kötüye kullandıkları iddia ediliyor.
İddianamede söz konusu yapılarda 3194 sayılı imar kanununa göre encümen kararı alınıp Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu halde, şüpheliler tarafından yasal işlemi tamamlayıcı başkaca bir işlem yapılmadığı ve böylelikle görevlerini kötüye kullanıldığı anlaşıldığından, yargılanarak cezalandırılması isteminde bulunuluyor.

ÖRGÜT SUÇU OLMADIĞINA KARAR VERİLMİŞ…

Cumhuriyet Savcılığı iddianamede not olarak Bircan Kıvrak, Şevki Avcılar, Remzi Güngör, Can Çelikyürek, Adil Kaya, Şule Kükrer Akün, Özden Özdöver, Sururi Civansın Gülle hakkında da ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak ve buy Lasix online vermek, zimmet, suç içlemek amacı ile kurulan örgüte üye olmak suçundan kovuşturmaya gerek olmadığına dair ek karar verildiği de dikkat çekiyor.

remzi_gungör_8_temmuz_mahkeme_tutanak_1_sayfaŞOK EDİCİ CEZA…

Bitez geçmiş dönem belediye başkanı Remzi Güngör’ün katılmadığı 8 Temmuz tarihli duruşmada ise çıkan karar şok etti. Bodrum 3. Sulh Ceza Mahkemesinin 8 Temmuz tarihli kararında, Remzi Güngör için 1 Yıl 15 Ay 15 gün hapis cezası verilirken, aynı ceza imar amiri Şevki Avcılar’a da buy isotretinoin verildi. Kararda sanıkların suç kastların yoğunlu, güttükleri amaç ve meydana çıkan menfaat niteliği nazara alınarak görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğu, benzer eylemleri birden fazla işledikleri belirtildi.

DAVA KARAR BAĞLANDI…

Dosyanın incelendiği, araştırılacak başka bir konu kalmadığı belirtilerek duruşmanın bittiğine karar verildi. Verilen hükümler ise birinci kısımda; Sanıkların üzerine atılı eylemlerin bir bütün halinde görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu anlaşıldığından, eylemlerine uyan TCK’nın 257/1 maddesi uyarınca suçun işleniş biçimi, kastlarının yoğunluğu, güttükleri amaç ve meydana çıkan menfaat ve eylemlerin niteliği Buy Brand Viagra online nazara alınarak sanıkların takdiren ve teşdiren ayrı ayrı, 1 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına.

İkinci kısımda; Sanıkların üzerine atılan eylemlerin aynı suç işleme kapsamında benzer eylemler ile birden fazla kez gerçekleştirdikleri anlaşıldığından, TCK’nın 43.maddesi uyarınca ½ oranında artırım yapılarak, ayrı ayrı 1 yıl 21 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına.

remzi_gungör_8_temmuz_mahkeme_tutanak_2_sayfaİYİ HALDEN CEZA İNİRİMİ…

Son bölümünde ise; sanıkların duruşmadaki iyi halleri, lehlerine değerlendirilerek cezalarından TCK’nın 62.maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 1 yıl 15 ay, 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi. Temyiz yolunun açık olduğu karar ile ilgili olarak görüştüğümüz Remzi Güngör ise böyle bir kararı beklemediklerini ifade ederek hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.

MECLİS ÜYELİĞİ DÜŞER Mİ?

Sanıkların vekilliğini yapan Avukat Mehmet Akif Türkoğlu’nun temyiz ettiği kararın, temyizden onanması halinde, Mehmet Remzi Güngör’ün meclis üyeliğinin yasal olarak düşeceği, ayrıca ceza iki seneden fazla olduğundan hapis cezasını cezaevinde yatarak infaz edileceği gündeme gelebilir.

Remzi Güngör’ün Bodrum Belediye Meclis üyeliğine seçilmesi ile ilgili olarak ilgili yasa maddelerini de okurlarımız ile paylaşıyoruz.

İLGİ YASA MADDELERİ :

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun
Kanun NO : 2972
Kabul Tarihi : 18.01.1984
R.G. Tarihi : 18.01.1984
R.G. NO : 18285

Madde 9 – (DEĞİŞİK FIKRA 27/12/1993 – 3950/1 md.) 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak şartıyla, yirmi beş yaşını dolduran her Türk vatandaşı belediye başkanlığına, il genel ve belediye meclisi üyeliğine seçilebilir.
KANUN NO: 2839
Kabul Tarihi: 10.06.1983
RGT: 13.06.1983
RG NO: 18076

Madde 11 – Aşağıda yazılı olanlar milletvekili seçilemezler:

a) İlkokul mezunu olmayanlar,

b) Kısıtlılar,

c) Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,

d) Kamu hizmetinden yasaklılar,

e) Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar,

f) Affa uğramış olsalar bile;

(DEĞİŞİK ALT BENT RGT: 11.01.2003 RG NO: 24990 KANUN NO: 4778/15) (KOD 1)

1. Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar,

2. Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabının, birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olanlar,

(DEĞİŞİK ALT BENT RGT: 11.01.2003 RG NO: 24990 KANUN NO: 4778/15) (KOD 1)

3. Terör eylemlerinden mahkûm olanlar,

4. Türk Ceza Kanunu’nun 536 ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı Kanunun 537 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olanlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.