Bodrum Gündem

Tuğrul Acar; Sorun Altyapı Eksikliği ve İletişimsizlik…

Tuğrul Acar; Sorun Altyapı Eksikliği ve İletişimsizlik…
25.07.2014
0
A+
A-

tugrul_acar_bodrum_gundem_1Yurttaşlar Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesinin görev alanlarını bilmiyor.

Sorun Altyapı Eksikliği ve İletişimsizlik

Muğla’nın Büyükşehir ve Bodrum’un da tek belediye olması ile değişen yerel idari yapıya uyum süreci ne kadar sürecek? Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bodrum Belediyesi’nin görev ve sorumluluk alanlarında kanunen bir sorun olmasa da yurttaşların kafası karışmış durumda. Bodrumlu yurttaşlar Bir sorun olduğunda nereye başvuracak? Hangi yol, hangi cadde hangi belediyenin sorumluluk alanında? Kanalizasyon ve su işleri, ulaşım kimin yetki alanında? İtfaiye hizmetleri Muğla Büyükşehir belediyesine geçti, bir yangın durumunda itfaiye araçları Muğla’dan mı gelecek, Bodrum’a yetişebilir mi?

treatment of bipolar disorder Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

İşte bu ve bunun benzeri bir çok soru var yurttaşların kafasında. Geçmiş dönem Bodrum belediye başkanı Tuğrul Acar’a bu konuda ki görüşlerini ve çözüm önerilerini sorduk.

Seçim öncesi ve seçim süreci boyunca büyükşehir ile ilgili yurttaşlara bilgi verilmeye çalışıldığını, ancak yurttaşların çok fazla ilgilenmediğini kaydederek şunları ifade ediyor; “Ne zaman vatandaş bu düzenleme ile bire bir temas etmeye başladı, örneğin su, kanalizasyon vb. gibi işte o zaman kafalar karışmaya başladı. Muğla Büyükşehir altyapısına sahip değil. Daha önce Büyükşehir olan yerlere bakın, önce büyükşehir oldu sonra bütün şehir haline dönüştü. Üstelik diğer büyükşehirlerde durum Muğla gibi değil. Antalya, İzmir gibi örneğin. Diğer büyükşehirlerde coğrafi olarak bu kadar dağınıklık yok. Dolayısı ile buradaki sıkıntı Muğla’nın çok özel bir coğrafi yapıya sahip, başka bir Büyükşehir’e benzemiyor.”

Bu durumun bir bahane olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yapan Tuğrul Acar bu sıkıntıların bir süre daha sürebileceğini söyledi. Tuğrul Acar “Büyükşehir şu an izlediği yöntem yerine, sistemini kurana kadar bağlı olan belediyelere görev verseydi. Tahsilatlardan hizmetlere kadar kontrol etseydi, şu an yaşanan bir çok sorun yaşanmayacaktı. Yeni büyükşehir olanlar ellerine bir sopa almış, ben büyüğüm, ben her şeyi yaparım alırım diyerek pat diye işin içine girdiler. Muğla’da yaşanan sorunlar yeni büyükşehir olan bir çok ilde de yaşanmakta. Büyükşehir meclisi sonuçta ilçe meclis üyelerinden oluşuyor. Garajı aldım diyor yasa gereği. Kanuna baktığınızda ise yapan işletir diyor, alıp işletir demiyor. Neyi alıyorsun? Garaj benim tapumda, kamu alanı görünüyor. Turgutreis kapandı, git orayı al işlet. Bunların mantıklı ve makul bir plan çerçevesinde yapılması gerekirken ben her şeyi alırım diyerek çatı olmaya çalışıyor. Otoparkları istiyor örneğin, biz aciz miyiz onları işletmekten? Bodrum 100 yıllık belediyeydi, suyu da yönetiyordu, atığı da, çöpü de yönetiyordu. Her şey bir şekilde yürürken, 30 Mart itibarı ile yetki bana geçti diye her şeyi ben yapacağım dersen, tahsilata bile yetişemezsin. Büyükşehir seçimden bu yana su paralarını bile toplayamadı. Fethiye’nin sistemi farklı, Marmaris’in, Bodrum’un farklı. Bir çatı sistem kurmadan entagrasyon sağlanamaz.” dedi.

Yarımadada çöp sorunu başladığını ve yarımadanın kokmaya başladığına dikkat çeken Acar, “6 ay bir sene Bodrum belediyesi ve büyükşehir birlikte hareket edeceklerdi ve sonra sistem kurulduktan sonra her şey tıkır tıkır işleyecekti. Şu anda hazır bir altyapı olmadığı için büyükşehir vatandaşın sorunları ile tam olarak ilgilenemiyor. Bunu kötü niyetli bir eleştiri olarak yapmıyorum. Yetişemiyorlar. Ama gerçek şu; turizm sezonu başladı, sitem yürüyor ve bunu durdurmanız mümkün değil. Şimdi yapacağınız hatalar gelecek dönemi etkileyecektir. Bunu mutlaka dikkate almanız gerekiyor. Ben Ağustos sonu itibarı ile çok kaygılıyım. Çünkü altyapı ile hiç ilgilenilmiyor.” dedi.

Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Tuğrul Acar Büyükşehir Belediyesinin bağlı Bodrum, Marmaris, Datça ve diğer ilçeler ile ilgili bir çok sorun yaşadığını ve bunun nedeninde Büyükşehir’in davranışlarından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Acar bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getiriyor; diflucan without prescription “Büyükşehir’in elinde bir yasa var ve onu vura vura kullanıyor. Büyükşehir iletişimi birebir ilçe belediyesi ile sağlamak yerine, kaymakamlık üzerinden sağlıyor. İş bu boyutlara giderse biz bu işin sonunu getiremeyiz. Süreç içinde iki belediye mahkemelerden kurtulamaz. Her şeye dava açılır. Belediyelerin görevi kentlerde yaşayanların rahatını, refahını sağlayacak hizmetleri üretmektir. Bürokrasiye boğularak vatandaşlarımızı mağdur etmenin hiçbir alemi yoktur.”

Tuğrul Acar’a Bodrum Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında 4 maddeye ret oyu vererek CHP grubu içinde bir çatlak oluşturup oluşturmadığı yönündeki sorumuza ise oldukça açık yüreklilikle yanıt verdi.

Indocin no prescription “Gerekirse bir çatlağım. Çünkü benim tek hedefim var oda Bodrum’a hizmet. Onun dışında da Bodrum’da rahat ve huzurlu bir yaşam sürmek istiyorum. Meclis toplantısında dört maddeye neden ret oyu verdiğimin gerekçeleri belli zaten. Ama şunu net olarak söylemek istiyorum; benim asla ve katta meclisi kilitlemek gibi bir isteğim ve eylemim olamaz, olmayacaktır da. Sonuç olarak bir partinin mensubu olarak belli kurallara ve tüzüğe uymak durumundayız. Bu konuda bir diyeceğim yok. Herkesin kendine göre bir anlayışı vardır. Benim anlayışıma göre ise parti grubunda ne konuştuysam ve hangi görüşü savunduysam, mecliste de o görüşümü ortaya koyabilmeliyim. Bu benim düşüncem. Buna çatlak diyorsan, o zaman çatlağım.”

Tuğrul Acar grup toplantılarının 2 saati aşmayan ve hemen meclis öncesinde yapılmasının doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

  1. f.yildirim gurel dedi ki:

    Bodrum senelerdir yaz gunleri trafikten illallah diyor ama sifir cozum? Kucucuk kentler bile yogun olmayan yola sirf hava olsun diye batti cikti yaoarken; artik “ben bittim” diye bas bas bagiran ve insani deli eden trafik ile sinyalizasyon nedeniyle tikanan kavsaklara neden cozum yok? CHP belediyesi iste beceremiyor algisi vermesi de cabasi!

  2. Cevat Salih Sevinç dedi ki:

    Bu sorunların çıkacağı bu kanunun resmi gazetede yayınlanacağı günde belliydi. O günden seçim tarihine kadar yapılan bir çok bilgilendirme çalışması bu sorunları göğüsleyebilme üzerineydi. Yerel Yönetim uzmanı olarak bunların en önemlilerine internet üzerinden de olsa katıldım. Aykome Ukome kuruluş aşamasında ne yapmalı nelere dikkat etmeli Su kanalizasyon işlerini nasıl düzenlemeli bunların hepsi tecrübeli BŞB bürokratlarınca açıklandı. Tabii ki yeterli olmayabilir ama ben görüyorum ki bu çalışmalar için seçilen kişiler (hem Büyük şehir belediyesince hem de ilçe belediyelerince) liyakat kriterine uygun olmadan seçilmiş… Maalesef tecrübeli ve uzman kişilerin en azından seçimin 6 ay öncesinden çalışmalara başlanıp gerekli mesafeler alına bilirdi…

  3. hakan dedi ki:

    evet biz büyük şehirin belki daha iyi olacağını alt yapı sorununun daha hızlı ve kapsamlı yapılabilir hayaliyle umutla beklerken meğer alt yapı geçiş sistemi belli olmayan muğla benim düdüğüm düdük deyip heryere saldırıp bazı hakları ve araçları alması bodrumun nerdeyse elini kolunu bağladığı görüldü yani bitrşeyler gelir ama ne zaman belli değilde büyük şehir yasası çok şeyi bodrumdan aldığı malum