Bodrum Gündem

Ünlü Aktör Arkeoloğa Kızdı Derneği Kapattı

28.08.2014
0
A+
A-

GÜMÜŞLÜK derneği kapatıldı manşet  cheap Prozac

Bodrum’a iki yıl önce yerleşen ve bir yıl öncede Gümüşlük’te beş yıl önce başlatılan  Antik Myndos Kenti’ni Kurtarma ve Kazı Çalışmaları’na destek vermek amacıyla dernek kuran ünlü aktör Salih Güney derneğin dün yapılan olağan kongresinde kazı başkanı ve arkeologa kızarak derneği fesh ettiklerini açıkladı.

order Xenical online Bodrum Gündem Haber 28/08/2014

Salih Güney “Bir yıl önce dünyanın gözde merkezi Gümüşlük’e yerleşerek antik kazılara destek vermek için derneğimizi kurduk ve çok ciddi destekler verdik. Ancak kazı başkanı Prof. DR. Mustafa Şahin Gümüşlük’ü talan etti ortaya bir şey çıkmadı. Bulduğumuz uluslar arası sponsorlara yüz çevirdi, halkı isyan eder hale getirdi, dernek olarak bu kazılara destek veremeyeceğimizi anladık, kapatma kararı aldık, Şahin tarihte ilk dernek kapattıran arkeolog ünvanını alacak” dedi.

Kazılara Destek Vermek İstedim Hayal Kırıklığına Uğradım

İki yıl önce Bodrum’a bağlı Gümüşlük mahallesine yerleşerek 5 yıldır devam eden Antik Myndos Kentini Kurtarma ve Kazı çalışmalarına destek vermek amacıyla geçtiğimiz yıl 26 Ağustos tarihinde Myndos Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği’ni kurdu.  Dernek başkanı aktör Salih Güney dün Zeytun Restoran’da yapılan  olağan genel kurulda  yıllardır arkeolojiye olan ilgisi ve tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması için  hem ulusal, hem de uluslararası mücadele verdiğini ancak Gümüşlük’te hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Gümüşlük’ü Köstebek Yuvasına Çevirdi Bir Yılda Bir Mezar Taşı Çıkarabildi. cheap Lasix

Güney bir yıl önce yerleştiği Gümüşlük’te, antik Myndos kentinin toprak altında kalan kalıntılarını gün ışığına çıkarmak amacıyla,  desteklemek ve ekibe finansman kaynağı sağlayabilmek amacıyla bir girişim başlattığını ancak tüm girişimlerde derneğin yönetim kurulu üyesi de olan kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’i karşısında bulduğunu ve kendisini yıldırdığını belirterek “Kazı Başkanı Şahin  bir yıl boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya ancak bir “mezar” taşı çıkarabildi. On bin kişilik antik tiyatro buldum,  diyerek tüm Gümüşlük’ü köstebek yuvasına çevirdi. Madem bu tiyatroyu buldun Hollanda Başkonsolosluğu aracılığı ile uluslar arası fonlardan maddi ve uzman desteği sağlayalım dedik kabul etmedi.Bu bir yıl içinde hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi, Gümüşlük halkı da boşu boşuna büyük mağduriyet yaşadı. Kazı için yol kapattılar, tek geçim kaynağı turizm olan Gümüşlük esnafını adeta bitirdiler. Alternatif yol açtılar. Orada da en az 9 tane kaza oldu. Kaza geçiren vatandaşa ambulans bile yetişemedi. İnsanlar o korkunç yola mahkum edildi. Ne için? Her yerde çıkabilecek bir mezar taşı kalıntısı için! Oysa orada çok daha büyük bir tarihi zenginlik olduğunu biliyoruz. Arkeoloğun içinde cevher olacak ki o değerleri ortaya çıkarabilsin” Dedi.

Güney, “Burada 10 bin kişilik antik tiyatro ve hamam olduğu için bu çalışmaları başlatmıştık. Ancak ortada ne hamam var ne tiyatro. Kendisi kazılacak yerlerin tümü için kamulaştırma talep ediyor! İyi bir arkeolog, gece kazı alanına girer, çalışır ve en azından o tiyatronun ayaklarını ortaya çıkarırdı. Bu işler, böyle yürür!” dedi.

Uluslar Arası Finans Desteğini Kabul Etmedi

Kazı çalışmalarına yurt dışından finansman desteği bulmak için çaba gösterdiğini, bu amaçla BM Kalkınma Fonu’na başvuru yaptığını, Avrupa Birliği’nden maddi destek alabilmek için Hollandalı arkeologlarla temasa geçtiklerini anlatan Güney, Kazı Başkanı Mustafa Şahin’in bu girişimlerin hiçbirini kabul etmediğini belirterek “Büyük bir şevkle bu kazılara destek olmak ve gündem yaratmak amacıyla kurduğumuz derneğimizin de açık kalmasının  bir anlamı kalmadı. Bir yıl önce dünyanın gözde merkezi Gümüşlük’e yerleşerek antik kazılara destek vermek için derneğimizi kurduk ve çok ciddi destekler verdik. Ancak kazı başkanı Prof. DR. Mustafa Şahin Gümüşlük’ü talan etti ortaya bir şey çıkmadı. Bulduğumuz uluslar arası sponsorlara yüz çevirdi, halkı isyan eder hale getirdi, dernek olarak bu kazılara destek veremeyeceğimizi anladık, kapatma kararı aldık, Şahin tarihte ilk dernek kapattıran arkeolog ünvanını alacak” dedi.

Yönetim kurulunda , eski Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Prof. Dr. Mustafa Şahin, arkeolog Alpay Pasinli, Arkeolog Aykut Özet , avukat İhsan Kaya, fotoğraf sanatçısı Oğuz Hamza ve iş adamı Sedat Sadıkoğlu (Atlı spor kulübü işletmecisi) ile 35 üyenin bulunduğu genel kurulda üyelerin tamamının oyu ile derneğin kapatılmasına karar verildi.

Konu ile ilgisine başvurulmak istenen kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in açıklama yapmayacağı öğrenildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.