Bodrum Gündem

Büyük Usta’dan “Cosmos” Serisi İlk Kez Sergide

14.10.2014
0
A+
A-

buy doxycycline online cosmos_mustafa_altıntas (5) Aciclovir online Sanatçı Mustafa Altıntaş yapıtlarının son serisi olan “COSMOS” ile Bodrum Yalıkavak Palmarina’da bulunan Mine Sanat Galerisi’nde izleyenleri ile buluşuyor. Sergi 17 Ekim Cuma 2014 tarihinde saat 17:30’da açılış kokteyli ile başlayacak ve bir ay süreyle izlenebilecek.

Bodrum Gündem Haber

Artık 68 yaşını dolduran sanatçı yaşamı boyunca yapıtlarının parıldadığı izlekte ustalığını gözler önüne sermek çabasında değil, sanki yolun en başındaymış gibi heyecanla arayışını kaydetmek amacında, durmaksızın çalışmakta.

Sanatı ve sanatçıyı izlemek için iyi bir fırsat.
Meraklısı için “COSMOS” birçok kısım ve ögeden meydana gelmiş düzenli bir sistem, bilimsel olarak varlığı bilinen ve düşsel olarak tasarlanan her türlü evren; acun anlamına geliyor, “KAOS”un karşıtı. Tekrar vurguluyoruz, “COSMOS” “DÜZENLİ”, “AHENKLİ” sistem, evren olarak telâkki ediliyor. Kavramı ilk kez evrendeki düzeni tarif etmekte kullananın filozof Pisagor olduğu kaydediliyor.
Altıntaş’ın “COSMOS”daki ikonografisini bütünsel olarak algılayabilmek için uzun sanat yolculuğu boyunca bıraktığı izleği bilmek gerekiyor. “Ben işlerimi mümkün mertebe az insiyak, çok şuurla yapmasını severim” diyor Nazım Hikmet 1931’de. Altıntaş’ın daha 22 yaşındayken “Dicle’de Kelekler”de (1968) yakaladığı insiyaki imgelem izleyene boyut değiştirtecek kadar güçlüyken, elli yıldan fazla zamandır sürdürdüğü ve episteme-poiesis-tekhne teslisi ile sağlam bir temel üzerine inşa ettiği, meraklı, insancıl, satirik çalışmaları “COSMOS”da şuurlu kozmik enteriyörlerle izleyeni kendi paralel evrenlerine davet ediyor. Altıntaş’ın bir önceki “L’Origine Du Monde” (Dünyanın Kökeni) serisinde zirveye ulaşan zihinsel dişillik  “COSMOS”da androjenik bir süblimasyona dönüşüyor. İnsan artık yapıtlardaki enigmatik simgelere yüklenmiş mühennâ düşüncedir “COSMOS”da.
Mizantropik bir kaos içindeki ülkemizde, yaşamı boyunca “özgür düşünce”den yana duran, salt emeğiyle geçinerek insanı, doğayı, hayvancıkları, çocukları seven, alanında dünyaca tanınan ve sayılan bu büyük ustanın “COSMOS” serisi ile açtığı hümanist diyalektik, sanatçının tanıklığına önemli bir kayıt daha düşürüyor, zihinlerimizi sağaltmaya yarıyor.

cosmos_mustafa_altıntas (4)

BÜYÜK USTA KİMDİR?

Mustafa Altıntaş 15 Haziran 1946`da Akşehir`de doğdu. İlk sanat eğitimini Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü`nde yaptı. 1970 yılında kazandığı bir Fransız bursuyla Paris`e gitmeden bir çok sergi gerçekleştirdi. Paris`e varışında uluslararası sanatçılar sitesinde “CITE INTERNATIONALE DES ARTS`da bir atölyeye yerleşti ve Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu`na “E.N.S.B.A” kayıt olarak, özellikle Gustave Singier ve Jean Bertholle atölyelerinde resim ve anıtsal resim çalışmaları yaptı. 1973 yılında Yüksek Plastik Sanatlar diplomasıyla mezun oldu.
1974-76 yılları arasında ise TRT Ankara T.V. de kameraman olarak çalıştı. 1976-80 arasında Sorbonne Üniversitesi Sinema Fakültesi`nde master çalışması yaptı. Ünlü sinema tarihçisi Jean Mitry, Eric Rohmer, Jean Rouch ve Michel Ciment gibi ünlü sinemacıların öğrencisi oldu. Birçok belgesel ve deneyimsel film gerçekleştirdi. Bu filmlerin bazıları uluslararsı festivallere katıldı. Çok disiplinli çalışmalarını uluslararası bienallerde, festivallerde, 1970-95 yıllarında Fransa ve Avrupa`nın çeşitli ülkelerinde bir çok kişisel ve karma sergide sergiledi. 1985-90 yıllarında Paris`de özel bir Güzel Sanatlar Okulu`nda resim dersleri de verdi. treating male impotence
Sanatçının Fransa, A.B.D., İsviçre ve Finlandiya ve Türkiye`de özel ve resmi koleksiyonlarda resimleri bulunmaktadır. İstanbul, Bodrum, Paris arasında yaşayıp çalışmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.