Bodrum Gündem

Bodrum Peksimeti İtalya Yolcusu

16.10.2014
0
A+
A-

BODRUM’UN PEKSİMETİ DÜNYA NUHUN AMBARINDA

Bodrum Peksimeti İtalya Yolcusu

slow_food_yaveş_yiyin_gari_bodrum_peksimet_bodrum_gundem (111)

İtalya’nın Torina Kenti’nde Dünya Slow Food Festivali’nde Bodrum Peksimet’i tanıtılacak. Dapoxetine in pharmacies

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem2 yılda bir İtalya’nın Torino kentinde yapılan “Saloni Del Gusto Terra Madre 2014” Dünya Slow Food Festivali öncesinde Nuhun Ambarı Gemisi’ne katılan dünyadaki 1000 yöresel ürün arasına girmeyi başaran Bodrum peksimeti, Torino’daki büyük organizasyonda Gambilya Baklası ile birlikte tanıtılacak.

slow_food_yaveş_yiyin_gari_bodrum_peksimet_bodrum_gundem (10) xenical to buy online Nexium online Bodrum Peksimeti Dünyanın En Yöresel 1000 Ürünü Arasına Girmeyi Başardı…

Slow Food Organizasyonu tarafından 22 -27 Ekim tarihleri arasında İtalya’nın Torina kentinde düzenlenecek olan “Saloni Del Gusto Terra Madre 2014” (Dünya Slow Food Festivali)ne katılacak Bodrum Slow Food delegesi Orhan Dumanlı’ya Slow Food emekçileri Deniz Kurtsan ve Aslı Mutlu’da eşlik ediyor. Bodrum Slow Food- Yaveş Yiyin Gari grubu Türkiye’nin en ünlü lokantaları arasında yer alan “Kısmet Lokantası’nda basın toplantısı düzenledi. Slow Food Gıda Toplulukları Delegesyonunda Türkiye’den 12 kişi temsil ediyor. Türkiye’yi temsil eden 12 kişiden birisi de Kısmet Lokantası sahibi Orhan Dumanlı. Dumanlı İtalya’daki festival öncesinde Bodrum peksimetinin Dünya Nuh’un Ambarı Gemisi’nde 1000 yöresel ürün arasına girmeyi başardığı açıklandı.

Peksimet’i Dünya Tanıyacak…

İki yılda bir düzenlenen ve 107 ülkeden,1000 üretici bin 700 delege ile 200 bin ziyaretçinin katılacağı festivale Bodrum peksimetinin yanı sıra Bodrum Gambilya Baklasının da götürülerek tanıtılacağını belirten Dumanlı “Bodrum peksimeti dünyadaki yöresel olarak kabul edilen bin ürün arasına girmeyi başardı. Tamamen doğal arpa, buğday ve çavdar, bazen de mısırda eklenerek yapılır. Yaklaşık bir yıl dayanma süresi olan ve suya batırılarak yenilen besleyici değeri yüksek Bodrum’a özgü bir üründür. Yöresel Peksimetimizi ve bununla birlikte gambilya baklamızı da bu festivalde tanıtacağız.” dedi. Dumanlı festivalde peksimeti anlatan 2 bin İtalyanca ve bin adet İngilizce broşürün dağıtılacağını ve kurulacak stant da peksimet yapımı ve yararlarının anlatılacağını söyledi.

Organizasyon Eski Fiat Fabrikasında…

2 yılda bir İtalya’nın Torino kentinde yapılan “Saloni Del Gusto Terra Madre 2014” Dünya Slow Food Festivalinin eski Fiat fabrikasında yapılacağını ve 200 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini ifade eden Türkiye delegesi Dumanlı “Bu organizasyonda bir çok etkinlik, atölye çalışmaları yapılacak. Av etlerinin nasıl pişirileceğinden, organik şarap yapımına kadar bir çok ilginç etkinlik yapılıyor. İleriki dönemlerde Muğla tarhanasını da etkinliklere dahil edeceğiz.” dedi.

slow_food_yaveş_yiyin_gari_bodrum_peksimet_bodrum_gundem (9)Nuh’un Gemisinde Bin Yöresel Ürün…

Sembolik olarak Nuh’un Ambarının oluşturulduğunu ve yöresel ürünlerin korunması için bu ambara kaydedildiğini belirten Türkiye Delegesi Orhan Dumanlı “Nuh’un Ambarı Projesinin amacı, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel gıda ve değerlerin, korunup kollanarak bu sembolik geminin ambarına konulması, yani kaydedilmesidir. Türkiye’den 22 ürün bu ambara kabul edilmiştir. Birisi de Bodrum Peksimetidir. Slow Food Bodrum Yaveş Yiyin Gari topluluğu olarak ikinci bir ürünümüzü Gambilya Baklasını da bu ambara koymak için tanıtım çalışmaları yapıyoruz. 22 Ekimde Torino’da başlayacak olan Slow Food festivaline Gambilya Baklamızı da götürüyoruz.” dedi.

Kendi Olanakları İle Gidiyorlar…

İtalya’nın Torino kentinde yapılan “Saloni Del Gusto Terra Madre 2014” Dünya Slow Food Festivaline tamamen kendi olanakları ve kendi kaynaklarını kullanarak gittiklerini söyleyen Deniz Kurtsan “Erenler Sofrasından Aslı Mutlu ve ben Türkiye delegesi Orhan Dumanlı ile birlikte bu festivalde Bodrum’u temsil edeceğiz. Bodrumluları da bu organizasyona davet ediyoruz. İtalya’da Torino’da bizlerle beraber Bodrum yöresel ürünlerinin tanıtımına ve Bodrum tanıtımına katkı koysunlar isteriz.” dedi.

Mehmet Ali Alabora Gezi Eylemlerini Anlatacak…

Slow Food Dünya Kurucu Başkanı Carlo Petrini’nin davetlisi olarak festivale katılacak olan oyuncu ve aktivist Mehmet Ali Alabora ise 25 ekim tarihinde “Kamusal Alanlar Nelerdir ve Nasıl Korunurlar” temalı bir konuşma yapacak. Slow Food organizasyonunun ilk gez böyle bir konuşmacıyı festivale davet ettiği, Petrini’nin İstanbul’daki Gezi olayları sırasında yakından izlediği olayların ardından Alabora’yı davet ettiği belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.