Bodrum Gündem

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 50. Yılını Kutladı.

08.11.2014
0
A+
A-

buy cheap Tadalafil SLIDE

Bodrum Kalesi’nin, Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak düzenlenmesinin 50. Yılı nedeniyle kutlama programları gerçekleştirildi.

buy propranolol Bodrum Gündem Haber 08/11/2014 buy albuterol

Program kapsamında müzenin tarihini anlatan video gösterimi, son iki yılda yapılan kazı çalışmaları anlatıldı ve sunumlar yapıldı.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşunun 50. yılı müzede düzenlenen çeşitli etkinlikler düzenlendi. İngiliz Kulesi’nde düzenlenen etkinliğe müze çalışanları, tarih severler ve Müze Müdürü Emel Özkan katıldı. Yaklaşık 100 kişinin izlediği kutlama programında müzenin tarihi ve son iki yılda yapılan çalışmalarla ilgili video sunulu yapıldı. Müzenin 50. Yılı nedeniyle, arkeologlar ve müze çalışanları tarafından hazırlanan video gösteriminde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müze Müdürü Emel Özkan Başkanlığı’nda yapılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler verildi. Bodrum ilçe merkezinde, Gümüşlük ve Ortakent Mahallesi’nde yapılan kazı çalışmaları anlatıldı. Ortakent Mahallesi Müskebi Mevkii’ndeki 11bin 680 metrekare alanda 2013 yılında başlayan ve 2 yıl süren kazı çalışmalarının tamamlandığı belirtilen video gösteriminde, Miken Dönemine ait nekropol bulunduğu ve 248 adet Miken eseri çıkartıldığı vurgulandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde konservasyon ve temizleme çalışmaları yapılan eserler ile Türkiye’deki en zengin Miken koleksiyonuna sahip müze haline geldiği belirtildi. Eserlerin çalışmalarının tamamlanmasının ardından sergi salonlarına yerleştirileceği belirtildi. Çalışmalar sırasında çıkarılan Aryballos kirpi şeklinde koku şişesi, amphora urne mezar, ölü hediyeleri, üzengi kulplu ölü hediyesinin fotoğrafları ve diğer kazı çalışmalarında çekilen 2013-2014 Kazı Fotoğrafları İngiliz Kulesi Avlusu’nda sergilendi.

Etkinlikte Prof. Dr. Fahri Işık, “Mylasa Hekatomnos Lahdi ve Karia’nın Yeni Satrabı Mausollos”, Doç. Dr. Cemal Pulak “M.Ö. 14. Yüzyıl Kaş-ULuburun Batığı” ve Prof. Dr. Paul Pedersen “Bodrum Müzesi ve Danimarka Halikarnassos Projesi” konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Müze Müdürü Emel Özkan, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Işık, Doç. Dr. Pulak ve Prof. Dr. Pedersen’e günün anısına teşekkür plaketi verdi.

Kutlama etkinlikleri kapsamında 50 yıl içinde müzede görev alan müze çalışanlarına Müze Müdürü Özkan tarafından teşekkür belgesi ve hediyeler verildi.

Etkinliğin sonunda soprano Esra Özbir, Mezzozoprasono Gülderen Erdoğmuş ve cembalo Sergei Gavrilov’dan oluşan Viva Barocco grubu mini klasik müzik konseri verdi. Konserde grup, Vivaldi, Bach, Haendel, Benedetto Marcello, Gioachino Rossini’den eserler seslendirdi.

 

Yorumlar

  1. Güner Özler dedi ki:

    Kutlamanın ana temasını üç konferans oluşturdu. Fahri Işık Hekatomnos Mezar Anıtını anlatırken arslanlar gibiydi. Cemal Pulak Uluburun Batığıyla ilgili olarak daha önce hiç bahsetmediği detaylara değindi. Poul Pedersen Halikarnassos ile ilgili 1966 yılından beri yaptığı çalışmaları özetledi. Emeği geçenlere teşekkürler.