Bodrum Gündem

Bitez İle Konacık Belediyelerini Birleştiremedik

28.11.2014
0
A+
A-

anılar ile bodrum belde belediye başkanları (16)

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları kapsamında “Geçmişten Geleceğe Bodrum’da Seçilmiş Belde Belediye Başkanları”nın konuk edildiği toplantı gerçekleştirildi. Oldukça önemli ve ilginç anıları dinleyiciler kimi zaman şaşkınlıkla ve hayretle dinlediler.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu tarafından “Anılarla Bodrum Sohbetleri”nin 18.’si, “Geçmişten Geleceğe Bodrum’da Seçilmiş Belde Belediye Başkanları” konulu toplantıyla devam etti. Bodrum Belediyesi Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’de gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak, kapanan Gündoğan Belediyesi Meclis Üyeleri; Salaadtin Erdoğan, Mümtaz Özçelik ve Mustafa Eser, Yalıkavak Belediyesi Meclis Üyesi Osman Çınar, Mumcular Belediye Başkanları; Mehmet Başol ve Birol Aydın, Mumcular Belediyesi Meclis üyesi Halil Işık, Bitez Belediye Başkanları; Remzi Güngör ve İbrahim Çömez, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Konacık Belediye Başkanı Hüseyin Kuru’nun oğlu Sinan Kuru ve Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar katıldı.
Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu Sözcüsü Nuran Yüksel, “Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları ‘Anılarla Bodrum Sohbetleri’ Gönüllü Çalışma Grubunun 2006 yılından beri sürdürdüğü çalışmalarının bir yenisinde daha buluşuyoruz. Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıldönümü nedeniyle Bodrum Belediyesinin destekleriyle geçen ay Bodrum Belediye Başkanlarını davet etmiştik. Bu ay da kapanan belde belediye başkanlarını toplantımıza davet ettik. Cumhuriyetin en önemli kazanımlarının birisi de; seçme ve seçilme hakkıdır. Ekim ayında Bodrum’un geleceğini, Bodrum’un çocuklarını emanet ettikleri şehreminlerini bir araya getirelim ve onları sesleriyle, görüntüleriyle, dönemleriyle ilgili küçük küçük anılarıyla kayıt altına alalım ve tarihe not düşelim istedik.” dedi.

9_osman_çınar_bodrum_gundemMevzuatsız Belediyecilik Yaptık..

Toplantıda ilk konuşmayı Yalıkavak Belediyesi Mehmet Bayzıt dönemi Meclis Üyesi Osman Çınar yaptı. Çınar yaptığı konuşmada; “Yalıkavak’ta 1989 yılında belediye oldu. Mehmet Bayzıt döneminde meclis üyeliği yaptım. Belediyede biz çapımız yokken, belediye mevzuatını bilmeden, belediye tecrübesi olmadan göreve başladık. Belediye açıldığı zaman, belediye meclisi arkadaşlarımızla; mühürlerimizi, mazbatalarımızı kendi paramızı katarak aldık ama Yalıkavak’a çok büyük hizmetler yaptık. O zamanlar yol ve su yoktu. Belediye olur olmaz yolu ve suyu getirdik. Paramız yok, vakıflara toprak satıyoruz. Gelen parayla vatandaşa hizmet yaptık.” dedi.

8_mehmet_başol_bodrum_gundemÖzal’dan Tokat Yedim…

Çınar’ın ardından söz alan Mumcular eski Belde Belediye Başkanı Mehmet Başol, Turgut Özal ile ilgili anısı şöyle paylaştı: “Bizim dönemimizde Bodrum Yarımadası’nda sadece Bodrum, Turgutreis ve Mumcular belediyeleri vardı. 1983 seçimlerinde Anavatan Partisi iktidara geldiği zaman rahmetli Turgut Özal başbakan olmuştu. 1984 senesi Temmuz ayıydı ve Ramazan Bayramının üçüncü günüydü. Kilise Meydanı’nda Turgut Özal ve Kaya Erdem eşleriyle beraber mantı yiyorlardı. Turgutreis ve Bodrum’u ziyaret ettiler. Kendilerine ‘Seçimlerden sonra yorgun olduğunuzun farkındayız ama Mumcular’a da gelirseniz; hem benim, hem Mumcular halkının hayatımızın sonuna kadar unutamayacağı bir anıyla bizleri baş başa bırakırsınız.” dedim ve bana dönerek ‘Neydi senin adın, soyadın?” dedi. Ben de “Mehmet Başol” dedim. Tokat attı bana yanaklarıma ‘Söz geleceğim’ dedi ve geldi.”

Darbe Yüzünden Görevden Ayrıldım…

Başol’un ardından yine Mumcular’dan Halil Işık, konuşmasında: “1977 yılında ikinci başkan olarak Mumcular’a seçildiğimde çok elverişli imkanlarımız yoktu; üç memur, dört işçi toplam yedi kişi çalışmıştık. Ben 1977 yılında seçildim, 1980 yılında darbe yüzünden görevimden ayrıldım.” buy Plavix dedi.

6_birol_aydın_bodrum_gundemZabıta Memurluğundan Başkanlığa…

Mumcular’ın son Belediye Başkanı Birol Aydın ise, “Ben 2009-2014 yılları arasında Mumcular Belediyesi’nin son başkanı, Bayır Köyü’nden Mumcular’a geçmiş olan Mardinlinin oğlu Birol Aydın. 1993 yılında sağ olsun Mehmet Başol başkanımız beni zabıta memuru olarak işe aldı. Başkan olmadan önce en son zabıta amirliği yapıyordum. Belediyenin bütün birimlerinde çalıştım, yeri geldi su saati de okudum. Zabıta amirliği dönemimde bir gün çok yağmur yağdığında, iki su altında kalmıştı, ben de ona sebep olan iki dereyi ıslah ettim. Bayır Köyü’nden göçtüğümüz için hayalim o köye Kur’an kursu açmaktı. Kursu açtım ve cami yaptırdım. Aynı zamanda rahmetli babam pazarcı olduğu için, zor şartlarda pazarcılık yaptığımız için Mumcular’da 4.000 metrekare kapalı son model bir pazar yeri yaptım.” şeklinde konuştu.

5_mehmet_tire_bodrum_gundemHizmet Değil Çocuklarına İş İstediler… 

Aydın’ın ardın söz alan 2009-2014 dönemi Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, “Atanmışlıkla seçilmişlik arasında çok büyük fark var” diyerek şunları söyledi:

“Bunu yaşayanlar çok iyi bilir. Seçilmişlikte, vatandaşın her türlü isteğini yerine getirmekte mükellefiz. Bunun bilinci içerisindeydik. Tabi yarımadada belediyeciliğin zor olduğunu bilmeyen yoktur çünkü 81 vilayetten vatandaş var burada. Yetmiyormuş gibi yurt dışından, diğer ülkelerden gelen ve artık Bodrumlu olmuş hemşerilerimiz var. İstek ve taleplerin çok farklı olduğunun bilinci içerisindeydik. Benden su, altyapı, yol gibi istekleri olan vatandaşlar çok azdı. Benden her gelen çocuğuna ya da kendisine iş istiyordu. Elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalıştık. Henüz sekiz aydır belediye başkanlığı yapmıyorum ama geçen pazar günü vatandaşın isteği üzerine Didim’den kız isteyip geldik. Anladım ki; başkanlığınız bitse dahi siz hala vatandaşın gözünde, ölene kadar belediye başkanı olarak kalıyorsunuz. Bodrum’da çalışmak zor, Gümüşlük’te çalışmak ise hepten zor. Arkeolojik sit, doğal sit, kentsel sit; çivi çakamıyorsunuz ama hizmet vermek zorundasınız.” Professional Viagra without prescription

4_ibrahim_çömez_bodrum_gundemHayalim Bitezde Eko-Turizm Yapılması…

2009-2014 yılları arasında Bitez Belde Belediye Başkanlığı yapmış olan İbrahim Çömez de teşekkür ederek, “Hepimizi bir araya getirdiği için değerli hocama çok teşekkür ediyorum ve bu çalışmalarından dolayı kendisini özellikle kutluyorum. Ben son dönem Bitez Belediye Başkanı, Bitezli öğretmen İbrahim Çömez. Bodrumlular bilir: Bitez’in yüzde sekseninde Bodrumlular yaşar. Bitez, yarımadanın bitki örtüsü bakımından farklı bir bölgesi. Bizim Bitez’de Bitezliler bilir: bu dere yataklarında çok yaşlı zeytin ağaçları var. Bunların çoğu bin yaşının üzerinde. Bu ve bunun gibi yaşlı ağaçları tespit edip koruma altına aldık. Bunlar Bitez’de gelecek için çok önemli. Planlama çalışmalarında özellikle mandalina bahçelerinin korunmasına özen gösterdik ve yüz binlik çevre düzeni planında; Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan çevre düzeni planında Bitez’deki mandalina bahçelerinin olduğu bölge, Özel Bitez Planlama alanıdır. Orada şunu düşündük ve dedik ki: ‘Yaşamı değiştirecek binalar, özel yapılardan olsun, özel planlama yapılarak buraya yapılsın ama ne yazık ki bu fidan çalışmasında, Toprak Koruma Kanunu çerçevesinde bunu tam olarak oluşturamadık. Amacım Bitez’in bu bölgesini eko turizme kazandırmaktı ve bunu hala hayal ediyorum.” dedi.

Engelli Başkan Engel Tanımadı…

Gündoğan Belediye Meclis Üyesi Mümtaz Özçelik ise, “1992-1999 yıllarında Gündoğan Belde Belediye Başkanı Hasan Yılankaya zamanında belediye meclis üyeliği yaptım. Benim birlikte çalıştığım belediye başkanı, yürüme engelli bir belediye başkanıydı. Denizde vurgun yemişti, uzun süre tedavi gördükten sonra sakat kalmıştı. Yılankaya’nın inanılmaz bir azmi ve çalışkanlığı vardı. İlk belediye binamız, 100 metrekarelik bir alana kuruluydu. Bizim ne aracımız, ne yerimiz, ne bütçemiz vardı. O dönemlerde hazır beton santralleri de çok yoktu. Bir yere acil beton atılacağı zamanlarda belediyede bütçe de olmadığı için belediye meclis üyeleri olarak imece usulü para toplayıp, bütün giderleri kendimiz karşılardık.” diye konuştu.

Proscar without prescription 10remzi_güngör_bodrum_gundemBitez İle Konacık Birleşemedi…

1999-2008 yılları arasında Bitez Belde Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Remzi Güngör de, “Bitez Belediyesinin kurucu başkanıyım. 1999 yılında Bodrum Yarımadası’nda kurulan beş belediyeyle birlikte Bitez Belediyesi de hizmete girdi. Bitez Belediyesi kurulmadan önce Bodrum Belediyesinin mücavir alanıydı Bitez. 1999 yılında beldede Köy Muhtarlığı Heyetinde ikinci azaydım. Bu belediyelerin oluşum safhası kararı alındığında Konacık ve Bitez’in birleşerek tek belediye olarak kurulması gündeme gelmişti. Bitez’den %99 ‘evet’ oyu çıkmasına rağmen Konacık’tan çıkan çok az bir hayır oyuyla birleşim iptal edildi. Bitez’in birleşime çok ihtiyacı vardı çünkü Bitez, Bodrum Yarımadası’nın en küçük belediyesiydi.” dedi.

11_halil_ibrahim_kaynar__bodrum_gundemAraçların Bir Tekeri Denizin İçindeydi…

Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dedem on altı sene muhtarlık yaptı, babam on beş sene, ben de bir dönem muhtarlık ve üç dönem de belediye başkanlığı yaptım. Yani hesapladığımız zaman elli yıl hizmetin içinde bulunmuşuz aile olarak, sülale olarak. Dolayısıyla 1994 senesinde Türkbükü’nde muhtar oldum. 1990 senesinde ilk butik oteli, pansiyonu ben açtım. O zamanlar yol yoktu. Arabalar bizim oraya gelmek için bir lastiği denizin içinden geçiyordu ve öyle turizm yaptık”

Konacık 350 Nüfuslu bir Köydü…

Konacık eski belde belediyesi başkanı rahmetli Hüseyin Kuru’nun oğlu Sinan Kuru da, rahmetli babasının 1989 yılından 1999 yılına kadar muhtarlık yaptığını, 1999 yılında Konacık’ta belediye kurulunca babasının aday olduğunu belirterek, “Babam 1999-2004 yılları arasında Konacık beldesinde belediye başkanlığı yaptı. Babam 1984 yılında Almanya’dan geldiği zaman Konacık’ın nüfusu 350 civarıydı.” şeklinde konuştu.

Toplantıda kapanan Gündoğan Belediyesinde 1999-2014 yılları arasında meclisi üyeliği yapmış Mustafa Eser ile 1993-1996 yılları arasında meclis üyeliği yapmış Salahattin Erdoğan da kısa birer konuşma yaptılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.