Bodrum Gündem

RES’e Rest Çektiler

05.12.2014
0
A+
A-

SLIDE

Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak ve Akyarlar Mahallelerine yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine tepki gösteren çevreci ve sivil toplum örgütleri temsilcileri yaptıkları basın açıklaması ile santrallerin kurulacağı iki bölgeye kurulacak iki projenin de iptal edilmesini istedi.

Bodrum Gündem Haber 05/12/2014 Indocin online order Vermox

RES’lere karşı olunmadığının belirtildiği açıklamada “Yöre halkının görüşü alınmadan doğal ve arkeolojik alanlar değerlendirilmeden uygulanmaya çalışılan projenin iptali için bölge idare mahkemense dava açılacağı “ belirtildi.

Bodrum’da Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek ve 11.2 MW gücünde yılda 48.000.000 kWh elektrik üretmesi beklenen 13 adet rüzgar tribününün yer aldığı Yalıkavak mahallesinde   “Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi “ ile Akyarlar Mahallesi’nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi’ lerinin durdurulmasını isteyen 30 STK ve siyasi partinin içerisinde bulunduğu Mavi Yol Girişimi üyeleri bugün Bodrum Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaparak sert tepki gösterdi.

buy Valtrex Res’ler Hes’lere Benzemesin, Savunduğumuz Proje İle Karşı Karşıya Getirildik..

Girişim adına açıklama yapan Ruhiefza Verdon “Bugüne kadar kirli, ölümcül, sağlık ve doğa düşmanı termik ve nükleer enerji santralleri karşısında savunduğumuz Rüzgâr Enerji Santralleri de tıpkı Hidroelektrik Enerji Santrali (HES ) projeleri gibi yanlış yerlerde, doğal varlıklarımızı geri dönülmez bir şekilde tahrip eden projelerle karşımıza çıktı. Neredeyse her konunun şaibeli ve tartışmalı olduğu ülkemizde HES’ lerle başlayan ve su varlığımızı hiçe sayan, temiz enerji üretiyoruz diyerek, katliam, talan ve yaşam alanlarına yönelik saldırı R.E.S. lerle devam ediyor. “Ben yaptım oldu”, “Yerel de kimmiş ?”, “Yaban da neymiş ?”, “Su akar Türk bakar”, “Tarım da gerekli mi ?”, “Dağ, taş zeytin”, “Git zeytini marketten al”, “Elektriği marketten alabilir misin ?” diyen yöneticiler ve onların çıkardığı talanı , yağmayı destekleyen yasal düzenlemelere sırtını dayayan şirketlerin bölgede yaşayanları yerel, doğal, kültürel değerleri hiçe sayan süreçlerde oluşturulmuş rüzgar santrali projeleri nedeniyle, doğayı korumada çözüm olarak önerdiğimiz temiz enerjiyle karşı karşıya getirildik” dedi.

1438 Hektar Alan Neden Kamulaştırılacak…

Verdon ,İlgili şirketin, geçtiğimiz günlerde iki köy kahvesinde düzenlediği toplantıların bilgilendirmeden uzak, bilimsel raporlarının eksik, var olanların da gerçeklerden uzak olduğunu belirterek “Tüm aşamalar, izinler ve kamulaştırmalar yapılıyor; bu aşamada akıllarına bölgede yaşayan ve konunun asıl muhatabı olan yerel halk, meslek odaları, dernekler ve kurumlardan görüş almak gelmiyor da toplantıda hileli bir şekilde toplantıya katılım adı altında paydaşlık imzası alınıyor. Bu toplantılar GOLD Standart Belgesi alabilmek için gerekli olan paydaşların olumlu görüşlerini almak amaçlıdır. Rüzgar Santrali için kullanılacak alanın 10 hektar ( 98 bin m2)olarak öngörülmesine rağmen 1438 hektar( 14 milyon 380 bin m2) alanın yani Kara Ada’nın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde bir alanın kamulaştırma ve tahsisinin yapılması ,niçin gerekmektedir? Yalıkavak için öngörülen tünel alanının da bu kamulaştırılan alanın içinde kalmış olduğunu görmek de kaygılarımızı arttırmaktadır. Ne yapılmak istendiği anlaşılır ve şeffaf değildir, şaibelerle doludur.

Birçok yeni mağdur doğuran, yeni doğa katliamlarına yol açan, yerel inisiyatiflerin onayını almayan, denetimden uzak, şaibeli projelere hayır diyoruz. Yeniden tüm gerekli çalışmaların bağımsız bilim insanları tarafından özel raporlamasının yapılmasını istiyoruz. Gerek görülmeyen Çevresel Değerlendirme Raporu’nun ve birlikte Sosyal/Toplumsal Değerlendirme Raporlarının gereğince yapılarak eklenmesini istiyoruz. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun görüşünün sunulması istiyoruz. RES’ lerin orman alanlarından ve yerleşim alanlarından uzak bölgelere kurulması gerekliliğini bilim de, biz de savunuyoruz.RES’ ler için gereken arazilerin, acil kamulaştırma ile sağlanmasına seyirci kalamayız. Acil kamulaştırma; Anayasa’ya ve Uluslararası anlaşmalara aykırı ve savaş dönemi uygulamasıdır, reddediyoruz. Hafriyat, yol, toz, gürültü konusunda detaylı çözüm ve uygulama projesi gerekmektedir. Sunumunun bilgilendirmeden uzak ve görev savmak için değil, gerçek anlamda tekrarlanmasını ve sorularımıza net yanıtlar alabilmeyi talep ediyoruz. Sürdürülebilir bir proje olması için gerçek anlamda paydaş olmak, süreci birlikte takip etmek istiyoruz. Enerji üretmek için canlıların, doğanın, doğal varlıkların, ekolojinin, tarihi, kültürel, arkeolojik değerlerin katledilmesini ve göz ardı edilmesini reddediyoruz. Doğayı koruma yalanıyla doğanın talanına seyirci kalmayacağız, R.E.S.ler de H.E.S.lere benzetilmesin. Bu nedenlerle Akyarlar ve Geriş R.E.S. projelerine karşıyız. Bu çekincelerimizi anlatan raporumu Muğla Çevre İl Müdürlüğü’ne ilettikten sonra toplu olarak projelerin iptali için Bölge İdare Mahkemesi’ne müracaat edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.