Bodrum Gündem

Fazıl Say Bodrumlu Müzikseverleri Büyüledi

Fazıl Say Bodrumlu Müzikseverleri Büyüledi
15.12.2014
0
A+
A-

 

SLIDE

Özel bir organizasyon şirketince ilçede konser veren ünlü sanatçı, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Sadece 12 Aralık’ta konser vermeyi planlayan Say, izdiham nedeniyle konser süresini iki güne çıkardı.

Buy Topamax on line order colchicine buy azithromycin online Bodrum Gündem Haber/ 15/12/2014

Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde hayranlarıyla buluşan Say, Mozart ve Shopen’in eserlerinden örnekler verdi. Programın başında bir konuşma yapan Say, “Ben bu akşamki program için bir program bastırmadım. İçimden ne çalmak istiyorsam bu akşam onu çalmak istiyorum. Dolayısıyla çalacağım parçaları da anonsla sizlere bildireceğim” dedi.

Konsere Mozart’ın eseriyle başlayacağını ifade eden Say, şunları söyledi “Türklerin Viyana kuşatması sırasındaki Mehter müzikleri geceleri karşı ordu uymasın diye bütün gece çaldıkları vurma sazlar, mehteran takımları, gürültü Viyana’da insanlara nesiller boyunca yüzyıllar boyunca anlatılmıştır. Mozart’ın dedesi kuşatmadaki müziği Mozart’a anlatmış olmalıdır ki o müzikler kalmış olsun. Hatta Avustralya’da çocukları korkutmak için ‘sokağa çıkma Türkler geliyor’ bile denir.”

Mozart’ı inanılmaz bir insan olarak tanımlayan Say, “Mozart’ın benim için en büyük özelliği, bu yıl kendisinin bütün piyano eserlerini kaydettim. Ve çok daha derin bir ilişkiye girme şansım oldu. 2014 yılında neredeyse her gün 6-7 saat Mozart çalıştım” diye konuştu. “35 yaşında ölmüş bir insanın 650 eser yazması olağanüstü bir şeydir” diyen Say, konuşmasının devamında “650 eser içinde 20-30 tane opera var, 40’dan fazla senfoni var, inanılmaz büyük bir çalışma kapasitesidir. Matematikçiler şöyle der, ‘notaları kopya eden bir kopist günde 8 saat 20 yıl her gün yazarsa Mozart’ın bütün eserlerini anca bitirir’ diyor. Mozart 35 yaşında öldü ve üretip yaratıyordu. Ne kadar dehşet bir defa olduğunu, bin yılın belki de 10 bin yılın dehası olduğunu anlayabiliyoruz. Sanki o müzik ona ‘gökten inmiş gibi’.” Dedi.

Yaklaşık 1,5 saat süren konserin sonunda ünlü sanatçı uzun süre ayakta alkışlandı. Konseri aralarında Fazıl Say’ın annesi Gürgün Say, ünlü besteci İskender Paydaş’ın olduğu 600’e yakın kişi izledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.