Bodrum Gündem

RES’te Söz Savunmanın “Sadece 6 Adet Yazlık Alan Kullanacağız”…

19.12.2014
0
A+
A-

SLIDE

Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine kurulacak iki adet Rüzgar Enerjisi Santrali projesi nedeniyle Bodrum’da vatandaşlardan ve STK ‘ların sert tepkisine nede olan Rüzgar Enerjisi  Üretim A.Ş. yetkililerinden bugün açıklama geldi.

Bodrum Gündem Haber 19/12/2014

Şirketin genel müdürü Bertan  Korkmaz yaptığı açıklamada “ Bir  ay önce Geriş ve Gürece Mahallerinde düzenlenen proje tanıtım toplantısı ve sonrasında, bölge halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin yaptıkları eleştirilerin, haksız ve eksik bilgiden kaynaklandığını düşündüğümüz için kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacı ile bu açıklamayı yapıyoruz. Eleştirilerde iddia edilen birçok konunun aslı olmadığı gibi yeşil enerji dediğimiz RES ‘i hayata geçirerek Bodrum’da iddia edildiği gibi hiçbir arkeolojik ve doğal sit alanlarına zarar vermeyeceğiz” dedi.

Bodrum’a ilçesine bağlı Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine kurulacak iki adet Rüzgar Enerjisi Santrali projesi nedeniyle bölge halkı ve STK ‘ların tepki ve eylemleri ile karşılaşan yapımcı şirket  Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. ‘nin genel müdürü Bertan Korkmaz konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Korkmaz , dünyanın önde gelen ülkelerinden Almanya, İngiltere ve İspanya’nın enerjinin yüzde 20’sini  RES’lerden temin ettiğini Türkiye’nin ise RES’ten yararlanan Avrupa sıralamasında 12. Ülke olduğunu belirterek “Ülkemizde halen 87 rüzgar santrali çalışırken 39 adet santralde inşa halindedir. Türkiye olarak enerjimizin sadece yüzde 5’ini rüzgar santrallerinden sağlayabiliyoruz. Bu nedenle ülke ekonomisine büyük katkıda olacak bu projelerin hızla hayata geçmesinden yanayız” dedi.

Ağaç Kıyımı Yapılmayacaktır…

Korkmaz , Geriş RES Projesinin inşa edileceği bölgede doğal hayata ve çevreye hiç bir zarar verilmeyeceği gibi, santrallerin kurulacakları bölgede orman arazisi de bulunmadığını belirterek “ Ağaç Kıyımı yapılmayacağı gibi, ilerleyen zaman içerisinde, Bodrum’un daha fazla ağaçlandırılmasına katkı sağlayacağımızı da ifade etmek istiyorum. Ayrıca; Proje, Türkiye ve Bodrum ekolojisine karbon salınımı açısından 90 bin ağacın sağlayacağı faydaya eşdeğer bir fayda sağlayacaktır. Projeler, hiçbir doğal ve kültürel varlığa zarar vermeyecektir. Proje izinlerinin alınması aşamasında bölgede bulunan arkeolojik ve doğal sit alanları, uzmanlar tarafından dikkat ve titizlikle incelenmiş, türbinlere özelikle bu bölgelerde yer verilmemiştir” dedi.

Türbinler İçin 6 Adet Yazlık Alan Kullanacağız… purchase Strattera

Bertan Korkmaz Korkmaz “Rüzgar Santralı için 14 milyon 380 bin metrekare kamulaştırma yapıldığı söylenirken, bu ifadeler kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş ve yanıltıcı olmuştur.  Tahsis ve kamulaştırma alanı toplamı; Geriş Projesi için 318 dönümdür. Bu alanın 200 dönümü hiç bir inşaatın yapılmayacağı alanlar olmakla birlikte, türbin güvenlik mesafesi olarak adlandırdığımız,  santral adına tahsis edilen alan olarak ayrılmıştır. Kalan 118 dönümün çoğunluğu ise türbin noktalarına ulaşmayı sağlayan, mevcutta yol olarak kullanılan ve yeni açılacak yol alanlarıdır.      Santral sahasında özel şahıs arazileri üzerinde yapılan kamulaştırma alanı  sadece 28 dönüm olup, bu da tahsis edilen toplam alanın  % 9’una denk gelmektedir. Santral inşaatı tamamlandığında 13 türbin için toplam kullanılacak alan ise yalnızca 6 dönümdür.  Yani sadece 6 adet yazlık villanın kapladığı alan kullanılarak; Termik ve nükleer santrallere olan ihtiyacı azaltan temiz, sürdürülebilir ve ülkenin bağımsızlığını sağlayan bir enerji kaynağına sahip olunacaktır. Santral inşası sırasında yapılacak yollar sebebiyle doğanın katlolacağı söylenmektedir. Geriş projesi için yapılacak yolun 2 bin 500 metrelik kısmı hali hazırda kullanılan ve planlarda da gösterilen arazideki mevcut yoldur” dedi.

RES’lerin Çıkardığı Seslerin  İnsan Sağlığına Hiçbir  Olumsuz Etkisi Yok Professional Viagra online

Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. ‘nin genel müdürü Bertan Korkmaz “Dünya Sağlık Örgütü’ne ve çeşitli bilimsel çalışmalara göre  Rüzgar Türbinlerinin toplumun sağlık ve psikolojisi üzerinde herhangi bir negatif etkisi bulunmamaktadır. Türbinden 300 m uzaklıkta ses ölçüm değeri 43 desibeldir. Alçak konuşma sesinin çıkardığı ses ise 40-50 desibel arasındadır. Türbinler rüzgarla birlikte devreye girmektedir. Normal çalışma şartlarında çıkan rüzgar sesi türbin gürültüsünü perdelemekte ve 100 m den dahi herhangi bir ses duyulmamaktadır. İddia edildiği gibi firmamız tarafından bir hesap hatası yapılmamıştır. Gürültü ve ses konusunda şüphesi olan kişileri işletmede olan herhangi bir santrale götürebiliriz. Herhangi bir  Rüzgar Elektrik santralini ziyaret edenlerin gürültü konusunda yanıltıcı açıklamalara inanmayacakları düşüncesindeyiz” dedi.

Kuş Göç Yolları Üzerinde Değiliz… buy doxycycline online

Bertan Korkmaz , Geriş Rüzgar Elektrik Santralı iddia edildiği gibi kuş göç yolları üzerinde  olmadığını ve bunun bilimsel raporlarla açıklandığını belirterek “İddia edildiği gibi, Geriş Rüzgar Elektrik Santrali’nin  Bodrum Turizmine zarar değil aksine fayda sağlayacağını düşünüyoruz.  Asos, Bozcaada, Alaçatı gibi Ege Bölgesi’nin bir çok yerinde kurulmuş olan  Rüzgar Santralleri ziyaretleri Tur programları içine dahil edilmiştir. Santral sayesinde kamu arazilerinin yapılaşmaya açılması da engellenirken,  doğaya hiçbir şekilde zarar vermeyen santral sahası, bundan 40 yıl sonra dahi mevcut haliyle kalabilecektir. Rüzgar Enerjisi bakımından verimli bir bölge olan Muğla’nın Bodrum Yarımadası bu gücünü kullandığı takdirde; Bodrum kendi elektriğini üretmiş olacak, elektrik kesintileri, kurulacak Rüzgar Santrali sayesinde azalacaktır” dedi.

Bodrum’un Rüzgar Değirmenleri Yeniden Canlanacak…

Korkmaz , Bodrum’un en önemli sembollerinden olan eski yel değirmenlerinin atıl vaziyette kalanlarını restore ederek hayata geçirmeyi   sosyal, kültürel ve kaliteli yaşam alanları haline getirmekte projeler arasında yer aldığını söyledi.

Korkmaz STK ‘ların Bölge İdare Mahkemeleri’ne yaptıkları müracaatlar ile ilgili kendilerine herhangi bir yasal bildirimde bulunulmadığı bu nedenle 2015 yılının başlarında santrallerin inşaatına başlanılarak yıl sonunda tamamlanıp ülke ekonomisine katkıda bulunmaya başlanacağını söyledi.

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. ‘nin genel müdürü Bertan Korkmaz, rüzgar enejisi ile ilgili şu açıklamarda bulundu “Enerjide dışa bağımlılığı azaltması bakımından önemli bir enerji kaynağıdır. Çevre dostudur. Çok küçük alanlar kullanılması yeterlidir. Küçük alanlar kullanıldığından  orman, tarım arazisi gibi alanlara zarar vermez. Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Yakıt masrafları ve hammadde ihtiyaçları yoktur. Rüzgar santralleri, termik santraller, nükleer santraller ve doğalgaz santralleri gibi yakıta ihtiyaç duymadığından enerji ithalatının azalmasına sebep olur. Bu durum enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin hem dışa bağımlılığını azaltır hem de ülke ekonomisine olumlu bir katkı sağlamaktadır.  Karbon salınımını engeller. Santral arazisi ikili kullanıma açıktır. Yani rüzgar santrali çalışırken aynı zamanda ağaçlandırma ve tarımsal faaliyetler rahatlıkla yapılabilmektedir. Bir kere kurulduktan sonra santral, ömrü boyunca ek bir masraf gerektirmeden ülkenin enerji ihtiyacına katkıda bulunur. Çalışma süresi sona eren türbinleri söküp kaldırmak mümkündür. Böylece arazi yeniden kullanılabilir. Çocuklarımıza yeşil ve temiz bir dünya bırakabiliyoruz. Netice olarak hepimiz gücümüz yettiğince Ülkemiz yararına iş yapmaya çalışan kişileriz. İyi niyetimizden kimsenin şüphesi olmaması dileğiyle bu yatırımın Ülkemize ve Bodruma hayırlı olmasını dileriz. ”

 

Yorumlar

  1. Taşkın Atılgan dedi ki:

    Rüzgar Tribünlerinin yerleşim yerlerine olan uzaklığının minimum ne kadar (kaç metre) olması gerekmektedir?