Bodrum Gündem

Turgutreis’te İnşaat Ruhsat Verilmiyor

20.12.2014
0
A+
A-

turgutreis_imar_ruhsat_sorun (223)

Turgutreis’te imar ve iskan ile ilgili sorunlar yaşandığını söyleyen firma ve inşaat sahipleri Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri ile bir araya gelerek sorunlarını anlattılar ve çözüm beklediklerini ifade ettiler.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Meclis üyesi Osman Küçükyüzbaşı’nın Turgutreis’teki mekanında gerçekleştirilen toplantıda Turgutreis’te inşaat yapan mimar, mühendis,müteahhit ve inşaat sahipleri bir araya gelerek sorunlarını dile getirdiler. İskan da, inşaat ruhsatı da alamadıklarını iddia eden Turgutreisli inşaat sahiplerine yanıt veren Bodrum Belediyesi Meclis üyesi ve İmar Komisyonu başkanı Ali Öztürk bölgenin imar planlarında sorunlar olduğunu ve bununla ilgili düzeltme çalışmalarının devam ettiğinin bilgisini verdi. Büyükşehir yasası ile bir çok konunun doğal olarak büyükşehir belediyesinin sorumluluğuna geçtiğini de kaydeden Öztürk, bölgede ki sorunun en kısa sürede çözümleneceğini söyledi.

Bodrum Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis Üyeleri Ali Öztürk, Osman Küçükyüzbaşı, Funda Akçalı ve MHP’li meclis üyesi Süleyman Mazı ile birlikte kahvehane toplantısına katılan yaklaşık 50 kişi tek tek söz alarak sorunlarını anlattılar.

Muğla Büyükşehir Olacak Kapasiteye Sahip Değil…

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan meclis üyelerinden birisi olan Funda Akçalı Turgutreis’in sesi kulağı olmaya ve sorunlarını çözmeye çabaladıklarını dile getirerek şöyle konuştu; “8 aylık bir sorun olarak görmüyorum bu olayı esas sorun aslında büyükşehir yasası ile Muğla ve Bodrum’a yapılan kıyımdır. Bunun sancılarını hep beraber çekmekteyiz. Bakın seçildikten sonraki o adaptasyon süresi bizleri inanılmaz zora soktu. İnsanların birbirini tanımaya çalışması, kurumsallaşma, Bodrum Yarımadasının tek belediye ile var olmaya çalışarak yüzlerce personeli bir araya getirip çalıştırmak.  Bunların hepsi ekmek kadar sosyoekonomik kadar olan sorunlardı. Bunlarla baş etmeye çalışıyoruz bir yandan da senin dükkanındı benim malımdı savaşını vermeye çalışıyoruz. Bu sadece Muğla’da değil büyükşehir yasası ile Türkiye’ye yapılan bir darbedir aslında. Türkiye bunun üstesinden nasıl gelecek, sancıları ile görüyoruz çünkü Muğla büyükşehir olabilecek kapasitede değil.”

Turgutreis Ruhsat ve İskan Alamayan Tek Mahalle…

Geçmiş dönem Mimarlar Odası Başkanlığını da yapan Cevat Kalfa şuan için yarımada da imar için dilekçe sunup, izin alamayan bölge Turgutreis iddiasında bulundu. Cevat Kalfa şöyle konuştu; “Şimdi bu basında, belediye de bu veriliyor diye biliniyor. Ama verilmiyor. Sıkıntı buradan geliyor. Vatandaş arsasının ne olduğunu öğrenmek istiyor. Belediye buna bir yanıt veremiyor. Hep kulaktan dolma şeyler. Burasının imar planı 1976’l arda 80’lerde onaylanan imar planı. Vatandaşın parseli de ona göre parsellenmiş. 2014’de çıkan yeni imar planı yönetmeliğine aykırı noktaları var ama bunları bu plana adapte etme şansı yok. Çıkan yeni yönetmeliğin birinci maddesinde der ki; imar planı olmayan yerlerde bu yönetmeliğe bakılır. Tamam sıkıntı var ama yeni yapılan parsellerde bunu yaparsınız. Şimdi siz Turgutreis’te en çarpıcı örnek, sıfır inşaat yapıyorsunuz, parseller dar yapılmış, 10 metre cephe vermişler, yapmaya mecbursun. Yeni plan yönetmeliğine göre 3 metre sağdan, 3 metre soldan 5 metre de önden çekmek zorundasın. Bu plana göre kim inşaat yapabilir burada? Hiç bir sektör yapamaz bunu.”

Herkes Ruhsat ve İskan İstiyor…

Turgutreislilerin ruhsat ve iskan sorunları ile ilgili soruları yanıtlayan ve konu ile ilgili geniş bilgi veren Bodrum Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis Üyesi Ali Öztürk treat adenoma of prostate cheap albuterol “Ben bir tek şey anladım herkes ruhsat ve iskan itiyor.” Diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Yeni dönemde yaşam kaynağımız imar yönetmeliği. Çünkü imar kanunu ve yönetmelikleri, mekânsal imar yönetmeliği diye bir kavram oluşturuldu. Her şey değişti. Planlama yönetmelikleri değişti. Küçük bir hizmeti alabilmenin burada koşulu onaylı, dönemin mevzuatına uygun imar planı koşulu var. Hiç kimse, hiçbir şey yapamaz. O nedenle yeni döneme hazırlanmamız gerekiyor. Eski dönemde şöyle oldu, böyle oldu bunların hiç birine değinmek istemiyorum, geriye de dönmek istemiyorum. Fakat şunu herkesin çok iyi bilmesini istiyorum. Bizler 100 binlik planlara tabiyiz. Bunu biz yapmadık. Bu planlar 10 yıldır var. Burada şöyle bir ibare yazıyor, bilinenin aksine; “Dönemin mevzuatına uygun yapılmış imar planları.” Biz bu işe başladığımızda, bir plancı arkadaşla çalışmaya başladık. Turgutreis planları dönemin mevzuatına uygun mudur, değil midir? Bunun bir incelemesinin yapılması gerekiyor. Bu iş çalakalem yapılacak bir iş değil. Çünkü Turgutreis kapanan 10 beldeden bir tanesi. Bir çok beldemiz var incelenmesi gereken. İlk yapılan incelemelerde, plancının Ticaret odasında verdiği bilgilendirme toplantısında, bin küsur tane yapılmış ve şu anda tozlu rafların arasında, nerede ve ne şekilde uygulandığı belli olmayan, bir çok plan tadilatından bahsetti. Ben böyle bir şeye inanamadım.” Buy Kamagra dedi.

Bu Bir Milattır…

Bodrum Belediye Meclis üyesi Ali Öztürk bu planları bütünlenmediği için, Turgutreis’te ne yapıldığının görülemediğini söyleyen Öztürk, Muğla’nın Büyükşehir yasasına geçmesinin olumsuzlukları yanında bir şans olduğunu da ifade ederek, bunun bir milat olarak kabul etmek gerektiğini kaydetti.

Ali Öztürk bu planların neye göre düzeltileceğini ise şöyle açıkladı.

“Neye göre düzelteceğiz arkadaşlar? Ben büyükşehrin bir imar toplantısına katıldım. Büyükşehir İmar ve Şehircilik müdürü aynen şöyle dedi; Hiçbir şeyi dönemin mevzuatına veya bu günün mevzuatına uygun olmayan ama hiçbir şeyi teslim almayın. Yani belde belediyesi ile lütfen karıştırmayalım. Sonuçta bu bölgenin 1/5 binlik haritalarının sorumluluğu büyükşehir belediyesine ait. Bu güne kadar yapılan bütün çalışmaları büyükşehir belediyesi sorumlu, ıslak imzalı ve digital ortamda bizden istiyor.

Turgutreis’te imar, iskan ve ruhsat sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm arandığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Meclis üyeleri sorunları çok kısa bir süre içinde çözümleneceğini sözlerine ekleyerek, her türlü desteği ve yardımı yapacaklarını ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.