Bodrum Gündem

Mahmut Kocadon’dan Çarpıcı Açıklamalar

Mahmut Kocadon’dan Çarpıcı Açıklamalar
20.01.2015
0
A+
A-

BODTO BAŞKANI MAHMUT KOCADON KİSSE BÜKÜ YAPILAŞMASIN DEDİ…

 BODTO BAŞKANI MAHMUT KOCADON KİSSE BÜKÜ’NÜN YAPILAŞMAYA AÇILMASINI DOĞRU BULMUYOR…

 mahmut-kocadon-özel_röportaj

BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum ekonomisine dair görüşlerini ifade ederken, siyasetçilerin “Bodrum uçurumun kenarında” şeklindeki açıklamalarından, “Bodrum batıyor, 80’den fazla banka şubesi var” ve “Bodrum pahalı bir şehir” eleştirilerine yanıt verdi. En önemlisi de Kissebükü’nün yapılaşmaya açılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile yaptığımız söyleşinin başında Bodrum’da kış dönemi zor bir dönem olduğu ve bu dönemde de farklı değerlendirmelerin yapıldığı, eleştirilerinde yoğunlaştığına vurgu yaparak “Yaza göre daha çok kişi konuşur, farklı görüşlerde ortaya çıkar.” dedi.

Bodrum’un hem ticari, hem sosyal hem de ekonomik yaşamını genel olarak değerlendiren BODTO Başkanı Mahmut Kocadon açıklamalarının başında şunları kaydetti;

“Dediğiniz gibi kışın çok tartışırız, yazın da çok çalışırız. Bu Bodrum’un zenginliğidir, bunu böyle kabul etmek gerekir. 2014 yılına bakarsak, 2013 yılından iyi geçti diyebiliriz. Turizm ve turist sayısında küçük de olsa bir artış var. Bu sevindirici bir şey. 2008 yılında başlayan global kriz dünyanın her tarafını etkiledi. Türkiye’yi de etkiledi. Bodrum turizmini de etkiledi doğal olarak. Bodrum’da bir çok sektör darbe aldı. İnşaat, yat imalatı. Ama yavaş yavaş canlanmaya başladı. Ekonomimiz de toparlanıyor. Son zamanlarda Rusya’da ki ekonomik kriz turizmi etkiler mi diye bir soru var. Ben çok etkileyeceğini zannetmiyorum. Tarımı etkiledi, maalesef Rusya’ya konulan ambargo, tarımı etkilediği gibi inşallah turizmi etkilemez. Çok etkileyeceğini sanmıyorum, turizm onlar için bir ihtiyaç. Rusların yeniden tatil yapacakları ve Türkiye’yi de tercih edeceklerini tahmin ve temenni ediyorum.”

bodrum_mahmut_kocadon_1_ÜNİVERSİTE-SINAVLARI-MAYIS’TA-BİTSİN

ÜNİVERSİTE SINAVLARI MAYIS’TA BİTSİN…

BODTO Başkanı Kocadon, Türkiye’deki turizm sezonu ile ilgili çok farklı bir değerlendirme yapıyor. Okulların kapanma ve açılma tarihlerinin turizm sezonuna göre ayarlanması görüşünü savunan ve ileriki dönemlerde turizmciler tarafından da çok tartışılacağı tahmin edilen görüşlerini şöyle dile getiriyor;

“Eğitim sisteminin yaz sezonuna çok girmesi, maalesef yerli turizm hareketinde biraz gecikmeye sebep oluyor. Hatırlayın geçen sene Haziran’ın 22’sinde Üniversite sınavları vardı. Yazın neredeyse ortası olmuş, üniversite sınavı, bir hafta sonra tercihler, daha sonra da Ramazan başladı. Neredeyse Temmuz sonuna kadar bunlarla geçti. Maalesef okullar tatil olmadan Türk halkı turizmi hatırlayamıyor. Biz bu konu ile ilgili çok yazı yazdık. Şu üniversite imtihanlarını Mayıs sonunda bitirelim diye. Zaten sıcaklar başlayınca kimse ders yapmıyor, bu bir gerçek. Herkes biliyor ama uzattıkça uzatıyorlar. Eğer Mayıs sonu eğitimi bitirirler ise insanlar tatil düşünmeye başlasınlar. Hem Türkiye’nin, hemde turistik yerlerin ekonomisi canlanmaya başlasın.”

Başkan Kocadon Hükümetin bazı konularda dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, yeni yıl öncesi Manisa’da kar nedeni ile 45 saate yakın yol kapanmasının, yılbaşı için Muğla ve özellikle Bodrum turizmini olumsuz etkilediğini söyledi. Başkan Kocadon bu konu ile ilgili de şöyle konuştu;

“Darbeyi Bodrum yedi. Düşünebiliyor musunuz Türkiye’nin en batısında ve 2014’ün sonunda 45 saat trafik felç oldu. Bodrum’a yılbaşı tatili için gelecek olan yüzlerce insan gelmekten vaz geçti. Belki birden bire bastırdı ama sonuçta Ulaştırma Bakanlığının, Karayollarının görevleri var. Yolları açık tutmak senin görevin. Üstelik Türkiye’nin en batısı. Nasıl bir gaflet içindelerse işte. Biraz dikkat etmeleri lazım, bu durumda Bodrum ekonomisinde çaldılar. Muhalefet bile kar altında kaldı, farkına bile varmadılar.”

bodrum_mahmut_kocadon_1_KOCADON;-ÇOK-KAPANAN-ŞİRKET-VARKOCADON; ÇOK KAPANAN ŞİRKET VAR…

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum’da 2014 yılında toplam 854 işletme kurulmuş bunun yanında, 419 işletme kapanışı gerçekleştiğini, Tüm bu verilerle, 2013 ve 2014 yılları karşılaştırıldığında açılan şirket sayısı daha çok, ama kapanan şirket sayısında da ciddi bir artış gözlendiğini ve bu durumda Bodrum ekonomisinin ülke ve dünya ekonomisine olan bağlantısını göstermekte olduğuna dikkat çekti. Yapılan analizlerde Bodrum’un ülke ortalamalarının oldukça üstünde, yerel dinamikler etkin olduğunun da bilgisini verdi.

“Geçtiğimiz aylarda Bodrum’un ekonomisi uçurumun kıyısında şeklinde çıkan yerelde ve ulusal gazetelerde çıkan haberler için neler söylersiniz?” şeklindeki sorumuza ise Kocadon’un yanıtı şöyle oldu;

“Bodrum batmadı. Bazı arkadaşlarımız siyasi beyanat veriyorlar. Bu olaya siyasi olarak değil, iş adamı olarak bakmak gerekiyor. Bu beyanatlardan sonra banka müdürleri ile görüştüm; “Arkadaş sizler batan yerlere gelir misini? Diye sordum. Hiçbir banka ekonomisi batan bir beldeye gelerek şube açmaz. Bu çok yanlış bir ifade oldu sevgili arkadaşımızın. Yani Bodrum’u kötülemekten başka inanın hiçbir işe yaramaz. Niye böyle yaptı anlamıyorum. Bankacılar akıllı insanlardır. Ekonomi eğitimi almışlar ve yılların tecrübesi vardır. Devletin onlara emanet olarak verdiği paraları, kredi olarak verirler. Düşünün Milas’ta neden 80 banka şubesi yok. Çünkü ekonomisi Bodrum kadar güçlü değil. Yatağan’da, Muğla’da bile 14-15 şube var. Muğla merkez ve ilçelerden çok daha büyük bir ekonomiye sahip olduğu için bankalar buraya geliyor. Buradaki bu ifade biraz siyasi olmuş. Gerçek değil, biraz daha gerçekçi bakmakta fayda var.”

bodrum_mahmut_kocadon_3_YANLIŞ-ZAMANDA-ve-YANLIŞ-YERDE-AÇIYORLAR

YANLIŞ ZAMANDA ve YANLIŞ YERDE AÇIYORLAR…

buy Disulfiram
 Bodrum’a gelerek işyeri açan ve batan bir çok işletme olduğunu da kaydeden Başkan Kocadon, gelenlerin Bodrum isminin cazibesine kapılarak plan yapmadan bir hayal peşine düşerek geliyorlar ve yanlış yerlerde, yanlış zaman da işyeri açıyorlar, sonları da hüsran oluyor, diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bodrum’a gelip batan bir çok firma ve tüccar var. Bunlar Bodrum’n isim cazibesine kapılarak geliyorlar. Yanlış yerlerde, yanlış zamanlarda işyerleri açıyorlar. “Bodrum’a yatırımların doğru yönlendirilmesi amacıyla “sayılarla bodrum” kitapçığı hazırladık. Bir çok işadamı ve bankacı bu kitapçığa bakarak hareket ediyorlar. 2006 yılında Türkiye’de ilk defa yapılmış bir işyeri envanter sayımı var. Türkiye’de ilk defa biz yaptık ve akademik sonuca da bağladık. Bunları okusunlar, körü körüne Bodrum’un cazibesine kapılıp, marka değerine bakarak araştırmadan gelenlerin yüzde 90’ı battı. İşte bu batanlar Bodrum’u uçurumun kenarındaymış gibi imaj veriyorlar. Hesap kitap yapmadan gelenler aslında Bodrum’a da zarar vermiş oluyorlar. O nedenle gelirken ciddi gelsinler ve fizibilite raporlarını yaparak gelsinler.”

“Mustafa Paşalı muhalif meclis üyesi olduğu için, muhalefet görevini yapmaya çalışıyor, kendi açısından. Olaya siyasi değil ekonomik açıdan ve bir iş adamı olarak bakmak gerekiyor.” Diyen Başkan Kocadon; Kendisi tarafından açıklanan, Bodrum’da ki işyerlerinin yaşama süresi 7.5 yıl civarında olduğu yönündeki ifadeleri ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“Tam 10 sene oldu Ticaret Odası Başkanlığı görevine geleli. İlk beyanım neydi? Bodrum’da işyeri fazlalığı var demiştim. Hiç kimse anlayamamıştı. Çok iş yeri olursa rekabet olur, fiyat düşer, kalite yükselir denilmişti. Maalesef olmadı Bodrum’da. Beceremedik. Özellikle Türkiye’nin sahil kenarlarında, turizm kentlerinde müthiş bir esnaf göçü var. Ondan dolayı bu problemler yaşanıyor. Bu Bodrum’un sorunu değil sadece, Kuşadası’nın da, Çeşme, Marmaris, Alanya’nın da sorunu. Burada devletin el atması gerekir. Bizlerin ruhsat veya açma deme yetkisi yok. Hatta büyük bir markete belediye ruhsat vermediği için müfettiş geldi. Bu konuda bir kanun çıkartılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde fırınlar ile ilgili bir kanun çıktı. Fırınların üzerinde ev olmayacak artık. Yani müstakil olacak. Bunun gibi işyerleri içinde bazı kriterler getirilmeli kanunla. Bundan yola çıkarak, belki kanunu tekrar okuyup, yorumlayarak işyeri sınırlaması yapılabileceği kanaatindeyim. İnşallah yetkililer bir daha gözden geçirirler. Burada devlette zarar ediyor. Devlet Bodrum’a ve sahil kenarlarına dünya kadar yatırım yapıyor, devlette artık bir tüccar gibi düşünüyor biliyorsunuz. Vergisini geri alamıyor örneğin. Esnaf kazanamadığı için vergisini ödeyemiyor. Böylelikle devlet beklediği vergiyi toplayamıyor. Devletin özellikle bu sahil kesimlerinde işyeri sınırlaması konusu bir daha gözden geçirmesi gerekiyor.”

Başkan Kocadon birkaç ay sonra gerçekleşecek olan genel seçimlerde aday olacak milletvekili adaylarının turizm bölgelerini bilen tanıyan kişiler olması gerektiğini vurgulayarak “Milletvekili adaylarının mutlaka çıkıp beyan etmesi lazım. “Ben işyeri fazlalığına karşıyım, bunun için mecliste çalışacağım” şeklinde bizlere söz vermesi lazım. Bunları bütün aday adaylarından bekliyorum.“ dedi.

BODRUM PAHALI MI?

Bodrum’un pahalı bir kent olması, özellikle işçi ve memurlar için yaşanması çok zor bir şehir olduğu ile ilgili olarak oldukça ilginç bir yanıt veren BODTO Başkanı Mahmut Kocadon şöyle konuştu; “Eskiden şarktı sürgün yeri şimdi Bodrum oldu. Memur arkadaşlar ile konuştuğumuzda hepsi muzdarip. Nasıl şark hizmeti var, devlet birde Bodrum hizmeti uygulaması için bütçe koyması lazım, memur ve işçi arkadaşlarımız için. Şaka bir tarafa maalesef hizmet ile kaliteli hizmetin uyuşmadığı yerlerde bu problemi yaşıyoruz. Çok ağır olacak ama bazı işyerleri kazık atıyor. Sunduğu ürünün kalitesi ve hizmeti çok düşük, fiyatını da çok yüksek yapınca pahalılık oluşuyor.”

bodrum_mahmut_kocadon_4_50-LİRALIK-LAHMACUN-PAHALI-DEĞİL

50 LİRALIK LAHMACUN PAHALI DEĞİL…

 

Başkan Kocadon geçtiğimiz yıllarda yaygın basında yer alarak büyük tartışmalara neden olan “50 liralık lahmacun” konusunda yine çok farklı bir açıdan bakarak ilginç bir yanıt verdi. Başkan Kocadon şu ifadeleri kullandı;

“Benim için 50 liralık lahmacun kazık, fahiş fiyat değil. Onlar büyük bir tabakta dört dötlük bir lahmacun sunuyorlar. 5-10 liraya da lahmacun var. Ama kalite ve sunum karşılaştırması yaptığınızda arada çok büyük fark var. Eğer siz 5 liralık lahmacunu 50 liraya yerseniz o zaman pahalılık olur. Ama buna karşılık eti, soğanı ve sunumu çok özenli bir lahmacun ile bir litre ayran ile birlikte yerseniz 50 lira pahalı değildir.”

 

Yıllardır zengin ve paralı turist gelsin diye çaba gösterildiğine vurgu yapan Başkan Kocadon, nitelikli turist gelirse her sektörde kazançların da yüksek olacağını ifade etti. Kocadon Professional Viagra without prescription “Fiyat ve kalitenin dengelenmesi ile bu sorun ortadan kalkacaktır.” dedi.

BODRUM’A TÜRKLER GELSİN… buy Zithromax online

Cevat Bilgiç’in 80 li yıllarda “Türkler Bodrum’a gelmesin” şeklindeki Türkiye gündeminde uzun süre tartışılan sözleri ile ilgili olarak o günden bu yan çok şey değiştiğini kaydederek şöyle konuştu;

 

“O günlerden bu yana çok zaman geçti. Şimdi artık “Türkler daha çok ve koşa koşa gelin” diyoruz. Çünkü Türklerde çok daha fazla para var ve daha çok harcıyorlar. Bodrum’a gelen Türk turistler, yabancılara oranla 4-5 kat daha fazla para harcıyor. Biz zengin yabancı beklerken, aslında Bodrum’a daha çok para harcayan, zengin turist geliyor. Türklerde yaşadığımız zenginlik ve kaliteyi yabancı turistte de yakalamaya çalışıyoruz.”

 

İNŞAATÇILAR BİRAZ DURSUN…

2015 beklentileri ile değerlendirme de yapan BODTO Başkanı Mahmut Kocadon Türkiye’nin en iyi firmaları ve markalarının Bodrum’a yatırım yaptığına dikkat çekerek, Bodrum’un geleceğinin iyi olacağı anlamına geldiğini ifade etti; Başkan Kocadon şöyle konuştu;

 

“Geçenlerde de yine sizinle konuştuk bu konuyu. Bodrum’a çok kaliteli inşaatlar yapan firmalar geliyor. Ama bir yerden sonra bunlarında durması gerekiyor. Özellikle devlet kendi yerlerini satmasın. Bırakın onlar yeşil kalsın. Vatandaş geleceğini garantiye almak için kat karşılığı veriyor, kendi yatırım yapıyor. Devlet Bodrum’dan vergi alabilmesi için Bodrum’un güzel kalması gerekiyor. Hükümet kendi tasarrufu altındaki yerleri satmasın, yeşil kalsın.”

 

bodrum_mahmut_kocadon_5_KİSSEBÜKÜ-ve-DENİZ-TURİZMİ-İÇİN-ÖNEMLİ-AÇIKLAMA

KİSSEBÜKÜ ve DENİZ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA…

Özellikle deniz turizmi ve son dönemlerde önemli bir turizm şirketi tarafından yapılaşmaya açılacağı söylenen Kissebükü ile ilgili olarak çok önemli açıklamalarda bulunana Kocadon şunları söyledi;

 

“Bakın Türkiye’deki deniz turizminin yüzde 90-95’i Muğla kıyılarında yapılmaktadır. Bu çok ciddi bir rakam. Dünyaya Mavi Yolculuk kavramını Bodrumlu tekneciler çıkardı. Balıkçı ve arkadaşları. Bizler onların torunları olarak buna devam etmemiz gerekir. Şu anda 7 bin 500, 8 bine yakın nitelikli kamaramız var, deniz yatağımız var. Bu çok büyük bir rakam. O nedenele Gökova ve çevresi Göcek ve etrafında devletin sahip olduğu yerler, lütfen tahsis edilmesin. Bırakın oralar deniz turizmine kalsın. Kara turizminde yeterince yatağımız var. Kara turizmindeki yataklarımızın daha nitelikli hale getirelim önce. Devlet yetkilileri bu koylarımızı tahsis edip, yapılaşmaya açmasın. Deniz turizmi, kara turizminden 6-7 kat daha fazla para getirir, bunu göz önüne almak lazım.”

Koylara yol bile açılmasının doğru olmadığını ifade eden BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’un bu değerlendirmesi oldukça önemli. Bodrum markasından kazananların, yine Bodrum’dan kazanmaya devam edebilmeleri için Bodrum’u korumak gerekli olduğuna dikkat çekerek, Bu görevin sadece işadamları için değil işçi, memur ve Bodrum’da yaşayan herkesin Bodrum’u korumasının asli görevi olduğunu söyledi.

Yorumlar

  1. Atilla dedi ki:

    Yollarımız felaket alt yapı yok bütün foseptikler denize akıyor akyarlar bağla Turgutreis ortakent civarı açık hava çöplüğüne dönmüş kuzeyi kayrak taş ocakları için çam ormanları talan edilmiş ana caddelerde devasa tabela ve ışıklı reklam kirliliği almış başını gitmiş torba desen felaket sonrası ormanlar otellere peşkeş şehir içi mermer taşla döşenmiş yazın tokyayla ski yap oranıburanı kır yediğin kazıklarda cabası AVM kirliliği vs vs vs nasıl bir ticaret anlayışı bodrum balonu patlamasında ne yapsın garibim şehrin orta yeri (otogar)vay yavrum vay goley gelsing vesselam

  2. ozan bilgin dedi ki:

    kimse kusura bakmasın insanların yüzüne baka baka yalan söylüyorsunuz . pembe tablo çiziyorsunuz. Bodrum da yüzde 10 nunun işleri tıkırında yüzde 90 nı gününü kurtarmaya çalışıyorsa ben orada işler güzel diyemem.BODRUM sizlerle LALE devrini yaşıyor böyle giderse önümüzdeki dönem ÇÖKÜŞ dönemidir. insanlara doğruları anlatın. madem işler çok güzel otelleriniz niye EKMEK PARASINI DAHİ ÖDEYEMİYOR.. saygılarımla arz ederim..

  3. altan atilla dedi ki:

    tamamen başkanın görüşlerine katılıyorum. saygılar
    .