Bodrum Gündem

Tohumlar Türkü Oldu Söylendi

02.02.2015
0
A+
A-

bodrum tohum derneği

Kendine özgü tarzı ile türküleri yorumlayan ünlü sanatçı Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, BodrumTohum Derneği tarafından organize edilen bir konserde sevenleri ile bir araya geldi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Tohum Derneğinin düzenlediği Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konseri Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Salonun order Asacol tamamının dolu olduğu konserde sanatçılar bir çok anonim türküyü seslendirirken, bazı türkülere dinleyenlerde katılarak sanatçılar ile birlikte seslendirdiler.

bodrum_tohum_derneği_Erkan_Oğur_İsmail_Hakkı_Demircioğlu (26)

Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu türküleri seslendirirken zaman zamanda dinleyenleri ile sohbet ederken konserin başında şu değerlendirmeyi yaptı; “Biz eski türküler deyişler seslendiriyoruz. Hiç birinin sahibi bestecisi, söz yazarı mahalli sanatçısı yaşayanı değiliz. Sadece sevdiğimiz için ve başka bir iş yapamadığımız için inandığımız için anlatmak için unutmamak için söylemekteyiz. Ama esas önemli olan paylaşmak için söylemekteyiz. Çeşitli amaçlarla olabilir, amaçsız da olabilir. Evde kendi kendimize çalıp söylediğimiz gibi çalıp söylüyoruz. Hiçbir iddiamız yok, eğlenceli değiliz yani. Bunlar arasında hatırladıklarınız olursa yüksek sesle katılın. Bir bütün olmamız lazım. Türkülerin, halk müziklerinin ayrı gayrısı yok”
Bir çok kişi tarafından bilinen ezgileri seslendiren sanatçılar, çok fazla bilinmeyen türküleri de dinleyenleri ile paylaşırken, Gezi Direnişi için “Magosa” türküsünü de seslendirdiler. Erkan Oğur dinleyenlerine bağlamalarından birinin Erzincan depreminde yıkıntılar arasından bulunduğunu ve tamir ederek çalışır hale getirdiğini anlattı.

bodrum_tohum_derneği_Erkan_Oğur_İsmail_Hakkı_Demircioğlu (7)

Konseri düzenleyen Bodrum Tohum Derneği ise Bodrum pazarında Çarşamba günleri kurulan ve köylülerin kendileri tarafından yapılan doğal ürünleri sattığı pazarın bir bölümü OASİS Nurol Kültür Merkezinin Viagra Gold online fuayesinde yer aldı. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun seslendirdiği türkülerini dinlemeye gelenler buradan köylüler tarafından üretilen doğal ürünlerden de satın aldılar.

bodrum_tohum_derneği_Erkan_Oğur_İsmail_Hakkı_Demircioğlu (1)Bodrum Tohum Derneği yerel tohumların önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına düzenlediği konserde, Türk Halk Müziğine damgasını vuran ve bu yıl 100.doğum yıldönümü olan Ruhi Su’nun çeşitli kitaplarının, CD ve hatıra ürünlerinin olduğu bir masa da kuruldu.

Kissebükü’nün yapılaşmaya açılmasına karşı Premarin Fast shipping mücadelelerini her platformda bıkmadan usanmadan sürdüren Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve Mavi Yol Girişimi Platformu üyeleri de imza kampanyalarına burada da devam ettiler.

bodrum_tohum_derneği_Erkan_Oğur_İsmail_Hakkı_Demircioğlu (33)

GELECEĞINE SAHİP ÇIK TOHUMUNU KORU…

Bodrum Tohum Derneği, kar amacı ve ticari kaygılar gütmeyen bir oluşum. Bu dernek, geçmişten kalan geleneksel tohumlarımızın yaşatılmasını, yaygınlaştırılmasını ve doğal üretim tekniklerinin sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Bodrum’da kuruldu.

BODRUM TOHUM DERNEĞİ NEYİ DESTEKLİYOR?

-Tarımda yerli, atalık tohumların kullanılmasını
-Doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen doğal tarım yöntemlerini
-Sağlıklı gıdaya erişimin daha kolay ve adil yollarla olmasını
-Doğa dostu tarım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli üreticiyi
-Gıdanın doğrudan üreticiden alınmasını
-Yerel mutfak kültürünün, tatların, kokuların yaşatılmasını

BODRUM TOHUM DERNEĞİ NEYE KARŞI?

-GDO’lu tohumlara
-Laboratuvarda üretilmiş, tek kullanımlık kısır tohumlara
-Gıda üretiminde uluslararası şirketlere bağımlı olmaya
-Üreticinin ezildiği adil olmayan ticarete, ürünü üreticiden 50 kuruşa alıp 5 liraya satan aracılı sisteme
-Büyük tarım şirketlerine, büyük ölçekli üreticiye
-Çiftçinin ihtiyaçları yerine büyük tohum şirketlerinin çıkarını gözeten tarım yasalarına

PEKİ NEDEN?

-Tarımsal çeşitliliğimiz ve tohum mirasımız yaşamın güvencesidir.
-Yerel tohumlar bulunduğu yörenin iklim koşullarına adapte olduğundan doğal tarım için en uygun tohumlardır.
-GDO’lu ve tek kullanımlık kısır tohumlarla verimli topraklarda ancak bir sene yüksek verim alınabilir. Ama bu yüksek verimin bedeli toprağın besininin tükenmesi ve hastalanmasıdır. Ayrıca her yıl çiftçinin yeniden tohum satın alması gerekir.
-Bitki, hayvan ve bakteri genleri birleştirilerek üretilen GDO’lu tohumların insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir.
-Yerel tohumlar çiftçinin kendi tarlasından her sene bollukla elde edebildiği; o yörenin iklimine, suyuna, toprağına en uyumlu, bölgenin bitki hastalıklarına en dirençli tohumlardır. Yerel tohum kullanımıyla, küresel bir politika olarak çiftçiye zorla dayatılan tohum ticaret zinciri kırılmış olur.
-Uygulanan tarım politikaları ve kullanılmaya başlanan ticari tohumluklarla birlikte, çiftçilerin zirai ihtiyaçları günden güne artış göstermiştir. Küçük üreticiler ucuza mal edilen endüstriyel tarım ürünlerinin fiyatlarıyla rekabet edememektedir. Bunun sonucunda tarım, küçük çiftçilerin ve çiftliklerin ellerinden alınarak küresel şirketlere devredilmeye çalışılmaktadır.
büyük şirketlerin uyguladıkları tarım yöntemleri yüksek kar amacıyla daha büyük alanlarda daha fazla üretim yapmaya odaklanmış, doğaya zarar veren ve fosil yakıtlara dayalı, sağlıksız bir üretim modelinin parçasıdır. Küçük üretici ve köylü ise doğal yaşamın ve doğal tarım uygulamalarının temelidir.
-Yerel tohumların yok olması, sadece yerel çeşitlerin kaybı değil aynı zamanda yerel mutfak kültürünün, tatların ve kokuların kaybıdır.
o Monsato ve Cargill gibi dünyanın en büyük GDO’lu tohum ve zirai ilaç üreten şirketler dünyanın gıda uretimini çiftçinin elinden alarak kendi kontrolü altına almayı hedeflemektedir. Kendi gıdasını özgürce üretemeyen bir toplum özgürlüğünü kaybetmiş demektir…

BODRUM TOHUM DERNEĞİ NE YAPIYOR?

-Köyleri gezerek yerli tohum envanteri oluşturuyor.
-Üreticiyi, doğal tarımla yerli tarımdan ürün yetiştirmesi için destekliyor, üreticiye eğitim veriyor ve ürünlerinin pazarlanmasında yardımcı oluyor.
-Üretici ile tüketicinin tanışması, bu bağın yeniden kurulması için etkinlikler düzenliyor.
-Bozulmakta, unutulmakta ve yok olmakta olan kültür bitkilerine ve evcil hayvan türlerine ilişkin bilimsel, geleneksel bilgileri topluyor.
-Kendi tohum kütüphanesini oluşturup kişilere tohum toplamaları ve çoğaltmaları için teknik destek veriyor.
-Bitki ve hayvan nesillerinin devamlılığı adına, gönüllü kişilerin tarım alanlarında veya dernek tasarrufunda bulunan arazilerde, ıslah ve geliştirme çalışmaları yapıyor.

“BEN NE YAPABİLİRİM?” DİYORSANIZ

-Bilgi ve becerilerinizi ‘Bodrum Tohum’ un gelişmesi için paylaşın.
-Yerli tohumun ve doğal tarımın önemini etrafınıza anlatın.
-Geleneksel yöntemlerle, atadan kalma tohumlar kullanan ve doğa dostu üretim yapan küçük çiftçilerin ürünlerini alın. Yerel tohum, dededen, nineden toruna aktarılan bir mirastır.
Detaylı bilgi ve destek için lütfen Bodrum Tohum’la iletişime geçiniz.
Tel : 0 541 261 00 48
email : [email protected]
Facebook: bodrum tohum derneği
Web : bodrumtohumdernegi.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.