Bodrum Gündem

Bodrumlu Hayırseverler Anlattı

26.02.2015
0
A+
A-

BODRUMLU HAYIRSEVERLER ANLATTI…

cheap Nolvadex buy Professional Viagra

anılarla_bodrum_hayırseverler-(111) 

Buy Topamax on line ANILARLA BODRUM SOHBETLERİ”NDE BU AY BODRUM’DAKİ HAYIRSEVER VATANDAŞLAR KAYIT ALTINA ALINDI.

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları “Anılarla Bodrum Sohbetleri”nde bu ay Bodrum’daki hayırsever vatandaşlar kayıt altına alındı. Sohbeti dinlemeye gelenler özellikle Dr.Kerim Cangır ve Kadir Özvezneci’nin yaptıkları okulların öykülerini soluksuz dinlendi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu tarafından “Anılarla Bodrum Sohbetleri”nin 20.’si, “Bodrum’da Hayırseverlerimiz” konulu toplantıyla devam etti. Bodrum Belediyesi Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak Dr.Kerim Cangır ve eşi Nilgün Cangır, Kadir Özvezneci, Osman Uğur Sert, Nermin Özsay Şenses, Ummuhan Ural, Ragıp Kalın ve Mustafa Kızılağaç katıldı.

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu Sözcüsü Nuran Yüksel, sohbet toplantılarının kayıt altına alınarak gelecek için değerli bir arşiv oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu;

“Bu toplantılarımızın her biri ayrı ayrı bana ve arkadaşlarıma heyecan ve keyif veriyor. Hele bu günkü toplantımız çok daha farklı olacağından eminim. Bizler 20014 yılından beri Bodrum Belediyesi bünyesinde başlattığımız, sözlü tarih çalışmalarının her ayın son Çarşamba günü bir tema ile kayıt altına alma çalışmaları şeklinde başlattık. Bodrum’un yaşayan belleğini, kayıt altına almak istedik. Çünkü Bodrum’u Bodrum yapan değerleri unutturmamak istedik, unutulmasın istedik.”

20.’si düzenlenen Sözlü Tarih Çalışmalarının bu ayın teması olan Bodrumlu hayırseverler, tek tek söz alarak kendilerinin ve ailelerinin Bodrum ilçe merkezi ve mahallelerde yaptıkları hayır işlerinin gereğini, yapım sürecinde yaşanan sıkıntıları, bu süreçte onlara destek olan kişileri ve hatıralarını anlattılar.

anılarla_bodrum_hayırseverler (4)

PARASIZ YATILI OKUDU, DOKTOR OLDU…

Pınarlıbelen’deki Nilgün-Dr. Kerimcangır İlkokulu ve Ortaokulu’nu yaptıran Dr. Kerim Cangır, eğitim dönemini ve doğduğu köy olan Pınarlıbelen ile ilgili tarihi bilgiler vererek konuşmasına şöyle başladı;

“Biz eşimle beraber doğduğum köy olan Pınarlıbelen köyünde, Mumcular bölgesinde, 1998 yılında bir ilköğretim okulu yaptık. İsmi Nilgün-Dr.Kerim Cangır İlk Öğretim Okulu. Fakat 4+4+4 sistemine geçildikten sonra Pınarlıbelen İlk Okulu ve Ortaokulu oldu. Ben Pınarlıbelen köyü Karanlık mahallesinde doğdum. Ailem tütüncülükle ve zeytincilik ile geçinen, kendi emeği ile kavrulan bir köylü ailesi. Beşkardeşiz. Beşkardeşin de en büyüğüyüm. Bizim köyümüz Pınarlıbelen Cumhuriyetimizin ilk on yılındaki atak olarak gördüğüm devrimci çalışmalar sonunda, Türkçe yani Latin harflere geçildiği dönemde 1928 yılında, merkezi bir köy olduğu için hemen eğitim ve öğretim başlamış. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Bahriyeli dayımız vardı. Köyümüzün ilk okuyanlarından, 95 yaşındaydı. Dolayısı ile okuma yazma oranı yönünden en gelişmiş, üniversite ve meslek sahibi olma yönünden de Bodrum’un en önemli köylerindendir.”

anılarla_bodrum_hayırseverler (13)KIZ KARDEŞLERİ OKUYAMADIĞI İÇİN OKUL YAPTIRDILAR…

Dr.Kerim Cangır okul yapma kararını ise şu sözler ile dile getirdi; “Okul yapma düşünceniz nereden oldu derseniz? Biz beş kardeşin dördü, üniversiteyi bitirdik. Şu an iki kardeşim Lise öğretmeni, bir kardeşim de Yüksek Ziraat Mühendisi. Ben de Tıp doktoruyum. Üç kardeş biz parasız yatılı sınavını kazanıp ülkemizin değişik yerlerinde ben de Salihli Parasız Yatılı Lisesinde bitirdim. Parasız yatılı sitemi de Cumhuriyetimizin eğitim alanındaki en önemli sosyal projelerinden birisidir. Benim gibi köylü ve yoksul aile çocukları bu şekilde eğitim gördüler. 1998 yılında o günkü Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin sekiz yıllık eğitime geçtiğinde bizim köyümüzde sadece ilkokul vardı. Ortaokulda mecbur olduğu için ya Mumcular’a gidecekti. Biz eşim Nilgün ile Bodrum’da bir kooperatifte bulunan hissemizi sattık. Okulumuzun inşaatını 1999 yılında başlattık. 2000 yılının başında okulumuz öğrenime başladı.”

anılarla_bodrum_hayırseverler (7)Kumbahçe mahalle camisini yaptıran Osman Uğur Sert, mahallesine Rum mahallesi denildiğini ve imarda cami olarak işaretlenen yere cami yapabilmek için beş sene uğraştıklarını söyledi. Emin Anter döneminde Belediye Meclis üyeliği yaptığı dönemde topluma kazandırdıklarını ifade eden Osman Uğur Sert çok dikkat çekici bir cümle ile sözlerini şöyle tamamladı; “Memleketimize hayırlı uğurlu olsun. Dini şeyleri böle fazla fazla konuşmaya gelmez. Onu yaradan bilecektir.”

anılarla_bodrum_hayırseverler (18)

Konacık Cahit Özvezneci İlkokulu ve Ortaokulu’nu yaptıran Kadir Özvezneci’de Erzurum’dan çocukluğunda geldiğini ve Bodrum’da yaşamını sürdürdüğünü söyledi. 80 yılında fikirlerinden dolayı cezaevine girdiğini, işkence gördüğünü ve 86 yılında pardon diyerek cezaevinden çıktığını anlattı. İş hayatı boyunca çok para kazandıklarını ve bir süre sonra bizler sosyalist insanlarız diyerek kazandığımız paralar ile bir şeyler yapmak istediklerini ifade ettiler. Önce bir orman yapmak isteyen Özvezneci, daha sonra bir okul yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Daha sonra Konacık’taki Derviş Adnan Özsay Sağlık Ocağı’nı yaptıran Nermin Özsay Şenses ve Güler Mustafa Kızılağaç İlkokulu ile Yokuşbaşı Camisi’ni yaptıran Mustafa Kızılağaç yaptıkları eserleri anlattılar. Aile büyüklerinin Yalıkavak Merkez Camisi’nin yapımını sağladıklarını belirten Ragıp Kalın, ayrıca amcası Bekir Kalın’ın da Yalıkavak Mahallesi’nde hastane yapımında kullanılması amacıyla yer bağışında bulunduğunun bilgisini verdi. Konuşmacı olarak toplantıya katılan Ummuhan Ural ise aile büyükleri Fatma-Mehmet Çobanyıldızı ile Ummahan Türedi’nin yapmış olduğu hayır işleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Fatma-Mehmet Çobanyıldızı’nın Yukarı İslamhaneleri Mevkii’ndeki caminin minaresine, Ummuhan Türedi’nin ise Eskiçeşme Mahallesi’ndeki mescidin düzenleme çalışmalarına yaptığı katkılardan bahsetti.

Toplantı sonunda katılımcılara, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon imzalı teşekkür belgeleri verilerek günün anısına topluca hatıra fotoğrafı çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.