Bodrum Gündem

Bodrum’da Fark Yaratan Kadınlar

05.03.2015
0
A+
A-

BODRUM’DA FARK YARATAN KADINLAR… buy Vermox for child

besiad_dünya_emekçi_kadınlar_günü_perşembe_toplantısı (2)

BESİAD’IN GELENEKSEL PERŞEMBE TOPLANTISINDA, DOKUZ FARK YARATAN KADIN KONUK EDİLDİ…

BESİAD Kadın Üye Koordinasyonunun LVZZ Otelde düzenlediği “BESİAD’ın geleneksel Perşembe Toplantısı” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile Bodrum’da yaşayan farklı görüşlerde ve meslekte dokuz fark yaratan kadın konuk edildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

LVZZ Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Cumhuriyet kadınları Derneği Halikarnas Şubesi Başkanı Dr.Bedriye Gürkan, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, Kadın Girişimci Havva Acar, İş İnsanı Ve MHP’li Bodrum Belediye Meclis Üyesi Hülya Aşkın, Sanatçı İnci Başağa Yörükoğlu, TÜRSAB Başkanı ve Turizmci İş İnsanı Sevinç Gökbel, Çomakdağ Köyünün Girişimci Kadınlarından Şadiye Yılmaz, Bodrum Sağlık Vakfı’nın Halkla İlişkiler Müdiresi Şafak Yaşar ve bir döneme damgasını vuran Devlet Sanatçısı ve müzisyen Zaliha Özgen, Bodrum’da yaşayan ve tüm fark yaratan kadınları temsilen katıldılar.

BESİAD’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeni ile düzenlediği Bodrum’da Fark Yaratan Kadınlar temalı toplantısında konuşan BESİAD Başkanı Uğur İlhami Özden bu yıl da 8 Mart’ı hüzünlü ve buruk yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu;

“Ülkemizin kadın hakları ve eşitlik yolunda içinde bulunduğu durumun hepimizi üzdüğü aşikar. Ben kadınlara ait bu günde sözü fazla uzatmayacağım. BESİAD olarak kadın erkek eşitliği kadının sosyal hayat ve iş hayatına katılımı konusunda pozitif ayrım noktasında olduğumuzu belirtiyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü burukta olsa kutluyoruz.”

158 yıl önce 8 Mart 1857 yılında kadınların haklarını almak üzere verdikleri mücadele sırasında 118 kadının ölmüş ve yüzlercesinin yaralanmıştı. Yüzlerce kadında bu mücadele sırasında tutuklanmış ve işkenceler görmüştü. BESİAD Kadın Üye Koordinasyonu Başkanı Nezlihan Nazlıoğlu konuklara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, kadınlara yönelerek “Bu gün tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere, emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların, yani sizlerin günüdür” Zithromax online dedi. 8 Mart 1910 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaya başladığını anlatan Nazlıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

“O tarihten bu yana, yani bir buçuk asır geçmesine rağmen, kadın hakları ve taleplerinde hala bir şey değişmediğini görüyoruz. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukça, her ülkede toplumsal gelime çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyor. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Günümüzde de kadınların sosyal, ekonomik, politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz. Geleneksel rolleri nedeni ile ne evine, ne de işine ait olamayan Türk Kadınlarının, yüzde 34’ü fiziksel şiddete, yüzde 53’ü ise duygusal şiddete uğruyor. Yani her 10 kadından 4’ü eşi yada birlikte olduğu kadın tarafından şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 23’ü ise eşlerinin çalışmasına engel olduğunu belirtiyor.”

Kadına yönelik şiddet karşı olan tüm kampanyaları desteklediklerini dile getiren Neslihan Nazlıoğlu, 8 Mart Kadınlar günün kadın sorunlarının çözümüne yönelik tartışmaların yapılması için bir fırsat olduğunu ifade ederek konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi;

“Elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum. 158 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile bu günümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri şükranla anıyor, kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, tabi birlikte erkek emekçileri de mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz. Bu inançla biz kadınların dini ve siyasi inancımız ne olursa olsun, aynı masa etrafında oturup, gücümüzü bu gün burada olduğu gibi gösterebiliriz.” Order Prozac

Daha sonra teması “Bodrum’da Fark Yaratan Kadınlar” olarak belirlenen toplantıya katılan kadınlara 10’ar dakika süre ile söz verildi. Alfabetik sıra ile ve siyasi mesajlar içermeyen konuşmalar yapmaları istenen kadınlar yaşam öyküleri birlikte kadınlar günü ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. Cumhuriyet kadınları Derneği Halikarnas Şubesi Başkanı Dr.Bedriye Gürkan, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, Kadın Girişimci Havva Acar, İş İnsanı ve MHP’li Bodrum Belediye Meclis Üyesi Hülya Aşkın, Sanatçı İnci Başağa Yörükoğlu, TÜRSAB Başkanı ve Turizmci İş İnsanı Sevinç Gökbel, Çomakdağ Köyünün Girişimci Kadınlarından Şadiye Yılmaz, Bodrum Sağlık Vakfı’nın Halkla İlişkiler Müdiresi Şafak Yaşar ve bir döneme damgasını vuran Devlet Sanatçısı ve müzisyen Zaliha Özgen’e günün anısına Bodrum Sağlık Vakfı engelli çocuklarının emekleri ile hazırlanmış plaketler verildi.

Zaliha kendisine söz verildiğinde yaşam öyküsünü BESİAD Üyeleri ve kadınlar ile paylaştıktan sonra minik bir konser verdi. Söylediği Rumca, İtalyanca ve İngilizce şarkıların ardından ünlü Dağlar kızı Reyhan şarkısını da söyleyerek mini konserini tamamladı. Zaliha katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Yorumlar

  1. Ayla Gürpınar dedi ki:

    Bu buluşma çok güzel ve anlamlı olmuş. Toplumumuzda farklı alanlarda farklar yaratan tüm kadınlarımızı kutluyor ve çoğalınmasını temenni ediyorum. Evet buluşmanın amacı siyasi değil ve haberin içeriğinden de bu belli oluyor. Gene de anlamaya çalışıyorum; 13 yıldır iktidar olan bir parti döneminde kadın cinayetleri arttı, kadın işsiz sayısı arttı, çocuk gelinler arttı, kadına şiddet ve tecavüz arttı, kadınların işlerinde kariyer yapmaları geriledi, kadınlara bakış açısı belli olan bir siyasi partinin ilçe başkanı bu konuşmaları dinlerken acaba hangi boyuttaydı, acaba içden, içe öz eleştiride bulunuyor muydu, veya AKP nin zihniyetini mutlaka değiştirmeliyiz, veya galiba ben yanlış partideyim…..diyor muydu acaba! Sn.Nazlıoğlu’nun konuşmasında belirttiği gibi “…kadın hakları ve taleplerinde hala bir şey değişmediğini” görüyorsak bunun sorumlusu yıllardır iktidar olan AKP değil midir! Klişeliğin dışına çıkıp, hep birlikte sorgulamaz isek bu sorunlarımıza nasıl çare buluruz! Bilmek isterdim.