Bodrum Gündem

Türkiye’de Bir İlk Bodrum’da Gerçekleştirildi

Türkiye’de Bir İlk Bodrum’da Gerçekleştirildi
05.03.2015
0
A+
A-

turkiyede_bir_ilk_bodrum_liman

Bahçeşehir Üniversitesi Proje Geliştirme Birimi tarafından geliştirilen su üstü ve su altı elektro-optik (ışıkla haberleşme) haberleşme sistemine ait prototip, Bodrum Limanında başarı ile test edildi. Sistem sualtı iletişimine alternatif getirecek şekilde farklı amaçlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilme olanağına sahip.

Bodrum Gündem Haber levonorgestrel price

Bir süre önce Bodrum’a gelen Bahçeşehir Üniversitesi heyeti, Bodrum Limanında yaptıkları hazırlık sonrasında vinç ve dalgıç yardımıyla prototipi suyun 24 metre altına yerleştirdi. İki ayrı noktada sesli iletişim testi yapan Üniversite yetkilileri, projenin başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirttiler. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Güngör şunları söyledi;
buy Levitra online “Burada bir deneyimimizi, ARGE projemizin bir testini burada yapıyoruz. Bodrum suları temiz olduğu için ve bu bakımdan bize daha yarayışlı bilgiler vereceği için İstanbul’dan buraya kadar geldik. Projemiz, elektro-optik bir komünikasyon. Tabii tabiatta birçok gizli şeyler var. Mesela yılan devamlı dilini çıkarır, bunun sebebi insan vücudunun veya canlı vücudunun yaydığı kırmızı ışığı algılamaktır, bizim gözümüz görmediği halde. Burada da temel felsefe ışıkla acaba nasıl bir iletişim kurulabilir, iki noktayı konuşturabilirmiyiz bu şekilde bir araştırma. İlk defa burada test ediyoruz ve olumlu bir netice aldık mutluyuz yani”

Güngör bu projenin iletişim teknolojileri konusunda fayda sağlayacağını sözlerine ekledi. Türkiye’de ilk defa denenen proje ile deniz memelilerine zarar vermeden sualtında haberleşme imkanı sağlanacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Proje Geliştirme Birimi Başkanı Selçuk Özyurt projenin elektro-optik bir proje olduğunu belirterek şöyle konuştu;
“Elektro-optik olarak deniz ve hava arasındaki ara yüzü geçerek sesli iletişim kurabilmek ayrıca dijital olarak bilgileri bir taraftan bir taraf aktarabilmek amacıyla yapılan bir deneme. Bu deneme şuan için bizim koşullarımıza göre Türkiye’de ilk dünyada da çok sayıda devletlerin yapabildiği, teknolojisi gelişmiş devletlerin yapabildiği bir proje. Ama bizde burada üniversitemiz vasıtasıyla Bahçeşehir Üniversitesi vasıtasıyla bunu başarmaya çalışıyoruz. İlk öncü projelerden bir tanesi. Üç tarafımız denizlerle çevrili bir ülkede deniz araştırmalarının çok önemli olduğunu düşünerek bu tip deniz projelerine üniversitemiz olarak ehemmiyet veriyoruz, çok önem veriyoruz”

Projenin sivil ve askeri birçok alanda kullanılabilecek bir çalışma olduğuna dikkat çeken Özyurt sözlerini şöyle sürdürdü;
buy prozac “Bu cihazı askeriye sivil bütün unsurlar, kendisine gerekli gördüğü amacı doğrultusunda herkes kullanabilir. Şöyle ki, gemilerin gürültüsü dolayısıyla özellikle akustik olarak yapılan haberleşmelerde deniz memelilerinin zarar gördüğü tespit edilmiştir. Mesela intihar eden balinalar, intihar eden yunuslar. Halbuki optik haberleşme olduğu zaman böyle bir akustik basınç etkisi olmadığı için onların sistemlerini bozmamaktadır. Dolayısıyla sivil amaçlı olarak akustik haberleşmenin yasaklandığı bölgelerde rahatlıkla kullanılabilecek yani biyolojik olarak çalışan insanlara da büyük fayda sağlayacak. Ayrıca dalgıçlarında çok rahat kullanabilecekleri bir proje haline gelebilecek. Sivil dalgıçlarında herkesinde kullanabileceği bir proje haline gelecektir”

Bölgedeki çalışmaların birkaç gün daha süreceği bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.