Bodrum Gündem

Bir Ömrü Bir Kitaba Sığdırdı…

12.03.2015
0
A+
A-

Natrexon price SLIDE Kamagra online buy isotretinoin online

15 yaşında süngercilik mesleği ile tanışan ve toplanması yasaklanana kadar bu işten ekmek yiyen Süngerci Aksona Mehmet “Son Süngerci, Derin Maviye Adanmış Bir Ömür” isimli kitap yazdı.

Bodrum Gündem Haber

Kendi hayatının ve Bodrum’un gelişmesinin sünger avcılığına borçlu olduğunu vurgulayan son süngerci, yarım asır boyunca yaşadıklarını bir kitapta topladı.

Yıllarca denizlere açıldığı küçük süngerci teknesini onarımdan geçirdikten sonra Bodrum Limanında sergileyen Aksona Mehmet ilerleyen yaşına rağmen denizden kopamıyor.

Kuzey Ege kıyılarından Çanakkale’ye kadar sahillerde iz bırakan isimsiz kahramanlara selam ederek sözlerine başlayan Son Süngerci Mehmet Baş, neden kitap yazdığını şu sözlerle özetledi “1965 yılında, 15 yaşında başladım sünger avcılığına, bu dünyanın içinde buldum kendimi. Ege ve Akdeniz’in birçok yerine, tamamına yakın bölümüne daldım. Ekmek paramızı denizden çıkararak hayatımızı sürdürdük. Bu koca deryalar verdiği her şeyi, bütün dostlukların, nimetleri, 65 yaşındayım sağlığımı bile bu koca deryalara, nimetlerine ve havasına borçluyum. Zamanında değerli yazarlarımızdan Halikarnas Balıkçısının eserlerinden, Tarık Dursun K.’nın Denizin Kanı, böyle kitaplardan sünger avcılarını okudum. Baktım tarih boyunca her zaman sünger avcılarına dışarıdan üçüncü kişiler gözlemleyip yazmışlar. Bu beni düşündürdü. Birde benim küçüklükten beri yazma merakım var. Hiçbir notumu, hiçbir belgemi atmamışım, hep depolamışım bir valiz elimde yazılı belgeler vardır. Hayalimdi, birinci elden sünger avcıları nedir, ne yaşarlar ne yer ne içerler. Bütün bunları yeni nesil kuşaklara aktarma hayalim vardı. Nihayet bunu bir kitaba dönüştürme fırsatı bulduk. Bunun için mutluyum. Çünkü, benim yaşadığım şu muhteşem topraklar, Güney Ege topraklarında, Bodrum’da, bu Kalimnos dahil sünger avcıları olmasaydı, Bodrum’da bugün ne denizcilik olurdu bu şekilde, dünya çapında gelişirdi ne de tekne yapımcığı gelişebilirdi. Bu insanlara çok şey borçluyuz. Bugün Mavi yolculuk denen bir sektör yaratılmış, bu dünyada bir marka haline gelmişse, bu markayı bu muhteşem ulu çınarı büyüten geliştiren, yemeden içmeden, kızıl sıcakta kalarak bir sürü rezillikler çekerek, cefalar çekerek bu ağacın dibine su döken insanlardır o sünger avcıları.”

Kitabın içeriği hakkında konuşmasını sürdüren Aksona Mehmet şunları söyledi;

“Kitabı okuyunca insanlar ne yapacaklar, Çanakkale’den Karpas’a, Bodrum’da Sicilya’ya, Kuzey Afrika kıyılarına denizin altından ve üstünden bir yolculuk yapacaklar. Kah benimle dalacaklar, kah benimle fırtınaya yakalanıp o heyecanı paylaşacaklar, kah yelken açıp koca deryalar üstünde uçacaklar.”

Aksona Mehmet son olarak, Usta çırak ilişkisi ile yıllar boyunca devam eden sünger avcılığı mesleğinin çıkarılan yasa ile yok olmak üzere olduğu ve bu konuda yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.