Bodrum Gündem

İKK’nın Sulak Alandaki Sondaja İtirazı Var

İKK’nın Sulak Alandaki Sondaja İtirazı Var
13.03.2015
0
A+
A-

GÖLKÖY SULAK ALANINDA YAPILMAK İSTENEN SONDAJA, TMMOB-İKK İTİRAZ EDİYOR…

İLÇE-KOORDİNASYON-KURULU-SONDAJA-İTİRAz-Eediyor

Strattera No Prescription buy Mesalamine TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Gölköy Sulak Alanı için İzmir menşeli bir şirketin bölgede jeotermal sondaj yapmak için yaptığı başvuruya yaptıkları itirazı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. isotretinoin online

Bodrum Gündem Haber

Ortakent’te bulunan Peyzaj Mimarları Odası binasında yapılan basın açıklamasına, TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu bileşiminden meydana gelen Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve İç Mimarlar Odası temsilcileri katıldı.

Basın açıklaması öncesinde kısa bir açıklama yapan İKK İlçe sekreteri Şahabettin Doğan şu bilgileri verdi;

“Bildiğiniz üzere yıllar önce kaybettiğimiz peyzaj mimarı Hülya Yolcubal kardeşimizin önderliğinde başlayan ve uzun süredir de mücadelesini götürdüğü Gölköy Sulak Alanı ile ilgili bir hayali vardı. O hayalin gerçekleştirilmesi noktasında da meslek odaları olarak üzerimize düşen görevleri harfiyen yerine getirmek istiyoruz. Biz bu çabalar içinde iken bu alana jeotermal sondaj yapmak için birtakım girişimlerde bulunulduğunu öğrendik. Bu konu ile ilgili de gerekli makama yasal süresi içinde itirazımızı yaptık”

Peyzaj mimarları odası Bodrum temsilcisi Yurdanur Uzun ise basın açıklamasını okumadan önce geçtiğimiz yıllarda evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden peyzaj mimarı Hülya Yolcubal’ın bölgenin korunması ile ilgili hayallerini gerçekleşmesini dilediğini ifade ederek şunları söyledi;

“Hülya alanın doğal yapısını bozmadan, yapılaşmanın olmadığı doğal dinlenme alanı olarak kalmasını istiyordu. Çok emek vermişti. Bu mücadeleyi ilk başlatan kişidir. Bugüne kadar çalışmalar arada aksamalar olduysa da devam etti. Fakat Şubat ayında tekrar çalışmalara hız verildi. Bodrum Kaymakamlığı, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi, Tüm İKK bileşenleri Tema Vakfı, Mavi Yol Platformu tekrar bir toplantı yapıp bugüne kadar yapılanları bundan sonra yapılacakları planlayarak tekrar yol haritamızı çizdik. Geçen hafta Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tekrar kuş sayımı yaptı alanda. Üç adet yeni kuş türü buldu. Önümüzdeki hafta da gölün derinlik ölçümü yapılacak. Fakat geçen hafta aldığımız haber bizi üzdü. Bir jeotermal arama şirketi, ÇED izni için başvurmuş. Biz Çevre İl Müdürlüğü’ne geçen cuma gerekli itirazları yaptık.”

Peyzaj Mimarları Odası Bodrum Temsilcisi Yurdanur Uzun açıklamasının ardından da basın bültenini gazeteciler ile paylaştı.

Basın açıklamasının başında 2010 yılı mart ayında Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Hülya Yolcubal’ın öncülüğünde Bodrum İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Harita Mühendisleri Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, Mavi Yol Girişimi ve Göltürkbükü Belediyesi temsilcileriyle ilk toplantının yapıldığını ve katılımcılar arasında görev dağılımı yapılarak, sürecin bazen yavaşlasa da günümüze kadar aynı duyarlılıkla sürdürüldüğü kaydediliyor.

5 şubat 2015 tarihinde çok büyük bir katılımla gerçekleştirilen son toplantıda Bodrum Şehir Plancıları Odası, Bodrum Çevre Mühendisleri Odası, Muğla Üniversitesi, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ve Tema Vakfının da katılımlarıyla çalışma grubunun büyüdüğü ve yeni görev dağılımının belirlendiği ifade edildi.

Basın açıklamasında bir firmanın birinci derece sit alanı ve kamu arazisi olan sulak alanda sondaj çalışması yapılacağını öğrendiklerini söyleyen Uzun şöyle devam etti;

“Bizler bu kadar özveri ve istekle bu çalışmaları yaparken; geçen hafta içerisinde öğrendik ki; bir firma Jeotermal kaynak arama projesi ile Muğla Valiliğimize başvuruda bulunmuş. BERGAMA PRESTİJ JEOTERMAL ENERJİ MAD. İNS. TURİZM TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Jeotermal kaynak arama projesi ile ilgili olarak, Muğla Valiliğimizce ; sunulan Dosyasının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunarak, projeye ilişkin Ç.E.D. Süreci başlatıldığı 27 Şubat 2015 tarihinde ilgililere ve kamuoyuna duyurulmuştur. Ç.E.D. sadece yatırımın veya bir faaliyetin gerçekleştirilmesi için gerekli izin alma prosedürlerinden biri olarak görülmekte, doğal yaşam alanları üzerindeki baskı umursanmamaktadır.”

Söz konusu duyuru ekindeki Proje Tanıtım Dosyası TMMOB Bodrum İ.K.K ’yı temsil eden meslek odası mensupları tarafından incelenerek, hatalı hususların tespit edildiğini ve sürecin durdurulması için 06 mart 2015 Cuma günü, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurul Üyeleri tarafından Muğla İl Çevre Müdürlüğüne İtiraz dilekçesinin verildiği bilgisi verilirken basın açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verildi;

“Gerek bu konuya emek ve gönül koymuş arkadaşımız Hülya Yolcubal’ın anısına, gerek TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu bileşeni tüm meslek odaları olarak meslek ahlakı ve ülkemize karşı sorumluluğumuz gereği, doğal ve kültürel değerlerimizi koruyacağımızı, kamuoyuna ve siz değerli basın üyesi arkadaşlarımıza saygılarımızla arz ederiz.

Yurdanur Uzun söz konusu alanın 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğunu, ancak başvuru dosyasında 3. Derece Doğal Sit alanı diye başvurulduğunu bu karşın, Çevre İl Müdürlüğü’de bunun gözden kaçırdığını iddia etti.

Söz konusu alanın uydu fotoğraflarını basın mensuplarına gösteren Şahabettin Doğan ise şu bilgileri verdi:

“Yuvarlak içindeki görünen tam köşedeki alan, yaklaşık 900 metrekarelik alan 1. derece doğal sit içinde kalan ve kamuya ait olan arazidir. Bunun uydu fotoğraflarına tahsis edilen alanın koordinatları yüklendiğinde bir yolun üzerine denk geliyor, yani o yol da kullanılamaz hale gelecek. Hangi zihniyetle kimlere çıkar sağlanması için buna izin veriliyor anlamış değiliz. Bu Datça Hurmasının korunması gereken bitkiler statüsünde olduğuna dair Uluslararası belge. Dolayısıyla bütün yasal dayanaklarımızı Muğla’daki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki yetkililerle görüştüğümüzde; Aaa buda mı böyleymiş gibi tepkilerle gördük. Sanıyorum bu hatadan bir şekilde dönecekler. TMMOB sadece yoksul halkın yanında değil aynı zamanda da doğamıza yaşamımıza kötü anlamda müdahale eden her oluşuma karşı dik duruşunu da göstermeye devam edecektir”

Doğan’ın konuşmasının ardından bir gazetecinin sorduğu “1 derece sit alanını, 3. derece doğal sit alanına dönüştürülüp Ç.E.D. izni verilir ise, siz bu durumda ne yapacaksınız?” sorusuna ise Yurdanur Uzun şu cevabı verdi: “Sit alanları yakın bir zamanda yeniden irdelendi. Orası 1. derece doğal sit. Sulak alan zaten. Korunması gereken alan olarak geçiyor” diye yanıtladı.

“Şu anda bu izni vermeye yetkili olan Muğla’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itirazımızı yasal süresi içinde yaptık” diyen Şahabettin Doğan ise; dolayısı ile ya yanlıştan döneceklerini ya da yapılan işlem doğru derlerse de o zaman konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Yorumlar

  1. Erhan Yürüt dedi ki:

    Bir başka şekilde yok ediş Havaalanı yolu üzerindeki Metruk Tuzlası Sulak Alan Koruma Bölgesinde sürüyor. Alan sürekli dolgu malzemesi ile dolduruluyor, karış karış yapılaşma, kurulan tesisler geri dönüşü olmayan bir yönde ilerliyor. Üstelik “Koruma Bölgesi” olduğu tabelada yazılı.

    Kültür olarak bir şeyin kıymetini onu ancak kaybettiğimiz zaman anlayan bir milletiz. Ne var ki doğal ve kültürel varlıklarımızı onca çabaya rağmen henüz tam anlamıyla bitiremedik.

    Herkesin her şeyi en iyi kendisinin bildiğini iddia ettiği bir cahil özgüveni ortamında herkes kendi rantının peşinde.