Bodrum Gündem

Cennetin Ortasındaki Taş Ocağına İsyan

16.03.2015
0
A+
A-

order albuterol SLIDE

Bodrum ilçesine bağlı turizmin kalbi olan ve 1. Derece arkeolojik sit alanlarının yoğunlukta bulunduğu Gümüşlük Mahallesi’nde 5 yıldır faaliyet gösteren taş ocağı, mahalle sakinlerini ve çevrecileri isyan ettirdi.

buy Nolvadex Bodrum Gündem Haber

Karakaya mahallesinde evlere 50 metre mesafede çalışmalarını tüm hızla sürdüren taş ocağının kapatılması için Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açan Gümüşlüklüler ocağın bir an önce kapanması için bugün eylem yaptı ocak önünde isyan etti.

Gümüşlük beldesi Karakaya Mahallesi’nde iş adamı İlker Akalan’ın 5 yıl önce hazine arazisi üzerinde 49 yıllığına  990 dönüm arazi üzerinde işletme ruhsatı alarak çalışmalara başladığı taş ocağı mahalle halkı ve çevrecileri isyan ettirdi.

Antik Kentin Altına Dinamit Koymayın

Taş ocağı önünde toplanan Gümüşlük Platformu, Gümüşlük’ü Sevenler Platformu, Gümüş Derneği (Gümüşlük Çevre Doğa Kültür Sanat ve Eğitim Derneği) ve Birleşik Haziran gurubu üyelerinden aralarında yabancılar ve  çocuklarında bulunduğu 100 kişi ellerinde dövizler ve bayraklarla eylem yaptı. Çalışmanın devam ettiği taş ocağında eylem sırasında işçilerin taş ocağının kapısını kapattığı görüldü. Eylemciler ellerinde taşıdıkları Taşıma Toprağıma Dokunma, Mahallemde Taş ocağı İstemiyorum, Mahallemizde Talan İstemiyoruz HAYIR Gümüşlüklüler yazılı pankartlar taşıdı, sık sık Taşocağı Mahalleyi Cehenneme Çevirdi, Taş Ocağı Kapansın Huzur Gelsin, Mahalle Ortasında Taş Ocağına Hayır, Hayata Zindan Etmeyin Taşocağını Kilitleyin sloganları attı.

Gümüşlüklüler adına açıklama yapan inşaat mühendisi Eray Karabağlı “Tarih var, doğa var, turizm var , kültür var, 3500 yıllık antik kent var, birde taş ocağı var. 3500 yıllık antik kentin ve mahallenin ortasında taş ocağı ruhsat verenlere seslenmek istiyoruz. Çünkü radyo bile çalmanın yasak olduğu mahallede dinamit patlatılıyor, tonlarca ağırlıktaki kamyonlar yollarda ölüm saçıyor. Sakin bir yaşam mandalina  çiçek kokusu duymak istiyoruz. Bugüne kadar hep şikayet ettik bundan böyle kararlıyız, taş ocağı ve buna benzer işyerlerinin sbonuna kadar karşısında olacağız. Kapatılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün ilk uyarımızı yaptık eylemlerimiz sertleşerek devam edecek” dedi.

Buraya ÇED Gerekmezmiş

Bölgede yaşayan avukat Meryem Arpaç ise “Şirketin evraklarını incelediğimizde Muğla Çevre İl Müdürlüğü’nden ÇED ‘e gerek yoktur iznini aldıklarını görünce şok olduk. Böyle bir şeyin mümkün olmaması gerekirdi. Taş ocağı beş yıldır faaliyette bölgede görmeye alıştığımız sincap, tavşan; yaban domuzu, baykuş yuvaları birer birer yok oldu. Burada yaşayan yüzlerce insanın yaşamı kabusa döndü. Bu nedenle ÇED raporu gerek yoktur diyen idareye karşı Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açarak ÇED raporu istenilmesini ve ruhsatın iptalini isteyerek konuyu yargıya taşıdık” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Mustafa Erdoğan ise  Maden Kanunu’na göre ruhsat verilecek yerlerin dinamit patlatmalardan ve iş makinalarının çalışmalarından uzak bölgeye verilmesinin zorunlu olduğunu belirterek “Bodrum’da Kızılağaç bölgesinden sonra hukuk tanımazlık Gümüşlük’e sıçradı. Ruhsatı verenlerin gelip burayı gördüklerinden şüpheliyim. Çünkü görseler mahallenin ortasında taş ocağı ruhsatı verilmesinin mümkün olmadığını anlayacaklar, bir verdim oldu, ile karşı karşıyayız. Mahallenin ortasında dinamit patlatılarak iş makineleri çalıştırılarak faaliyet gösteren taş ocağı mahalle halkının huzurunu kaçırdığı gibi her an can kaybının olmasından ötürü gerginlik yaşıyoruz” dedi.

2. Kurudere Eylemleri Yapılacak.

Birleşik Haziran Hareketi sözcülerinden Mehmet Çilsal ise 1996 yılında Bodrum’a bağlı Kurudere köyünün hemen yanında bir maden şirketinin ruhsat almasının ardından 300 köylünün ellerinde taş ve sopalarla yolları kesip iş makinalarını sokmadığını ardından 200 jandarma ile köylülerin çatıştığını ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in talimatı ile ruhsatın iptal edilmek zorunda kaldığını belirterek “O gün Bodrum köylülerinin zaferini unutmadık, burada taş ocağı çalışmaya devam ederse ikinci Kurudere vakasını yaşayacağız, umarım buna gerek kalmaz, kimsenin üç kuruşluk rant uğruna antik bir kentin altına dinamit koymasına ve halkı huzursuz etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Şirket yetkililerinin önümüzdeki hafta yazılı açıklama yaparak kamuoyunu aydınlatacağı belirtildi.

Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından çevreciler ve mahalle halkı sessizce taş ocağından ayrıldı.

 

  purchase Indocin online

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.