Bodrum Gündem

NEREYİ KAZSAN TARİHİ ESER ÇIKIYOR…

21.04.2015
0
A+
A-
70 METREKAREDEN 11 MEZAR ÇIKTI!
Bodrum’da nereyi kazsan tarih fşkırıyor.Yokuşbaşı’nda bir inşaat için başlatılan sondaj çalışmaları kurtarma kazısına dönüştü.
Bodrum Gündem Haber
Yokuşbaşı Mahallesi 2011 Sokak içerisindeki Halil Tokgöz’e ait olan arazide bir süre önce sondaj çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 70 metrekare alanda yapılan sondaj çalışmaları esnasında tarihi mezarlara rastlandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Arkeologları, Sosyo antropologlar eşliğinde süren kazılarda, şimdiye kadar çıkan 11 mezar incelemeye alındı.
Tarihi Halikarnassos’un birçok antik yapısının yerinde son 30 yılda modern binalar yükselmesine karşın şimdi ise, 70 metrekarelik bir arsadan bile lahitler, pitoslar, urneler (ölü küllerinin konulduğu kap) çıkarıldı. Üçüncü derece SİT alanlarında yapılan sondaj kazılarında belirgin bir şekilde tarihi eser çıkması, arsa sahiplerini üzerken, müzecileri ve kültür- tarihe önem verenleri ise sevindiriyor.
İki yıldır Bodrum’daki SİT alanlarında yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında adeta tarih fışkırıyor. Yokuşbaşı Mahallesi’nde yaklaşık 3 ay önce başlatılan diğer kurtarma kazılarında ise bulunan mezar sayısı 18’e yükseldi. Mermerden oyma yekpare lahit ve üçgen kapağı ile taştan örülmüş mezarların M.Ö 5. yüzyıldan kaldığı öğrenildi. Bu mezarlarda, farklı tip ve boyutta mezarlar ve içlerinde pişmiş toprak kaplardan oluşan ölü hediyeleri, müze uzmanlarınca gün ışığına çıkarıldı.
Mezarlardan çıkarılan tarihi eserler ve kemik kalıntıları incelenmek üzere Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne götürüldü. Bu yoğunluktaki mezarlar ve mezar içindeki buluntulardan Yokuşbaşı Mahallesi’nin, kaynaklarda bahsi geçen Bodrum (Halikarnassos)’un nekropolü olduğu iddia ediliyor.

purchase Baclofen

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.