Bodrum Gündem

RES PANELİNDE GERGİN DAKİKALAR YAŞANDI…

29.04.2015
0
A+
A-

res paneli int (23) Buy Viagra Canada

Bodrum Kent Konseyi tarafından Bodrum’da kurulması planlanan rüzgar enerji santralleri ile ilgili tüm tarafların ve bilim insanlarının bir araya geldiği panelde gergin anlar yaşandı. Kürsüde ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu’nun konuşması devam ederken dinleyiciler arasında bulunan yüksek mimar Faruk Yorgancığlu’nun kürsüyü basması katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonra 16:00 ya kadar süren Kent Konseyi Yürütme Kurulu Çevre Sorumlusu üyesi Yaman Olgaç moderatörlüğündeki RES konulu panele; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, Elektrik Mühendisi Prof. Dr. Orhan Akalp, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, yarımada faaliyet gösteren bir çok sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcilerinin yanı sıra Yalıkavak’ta evleri ile arazileri bulunan vatandaşlar katıldı.

İsis Otel’de gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu, RES’ler konusunda tüm tarafları dinlenenin Bodrum ve Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydederken, RES’ler konusunda bilgilenme gereksinimi nedeniyle Bodrum Kent Konseyi olarak böyle bir toplantı yaptıklarına değindi.

Panelde kura ile belirlenen konuşma sırasına göre ilk konuşmayı Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz yaptı. Bertan Korkmaz, “Biz temiz enerjiden yanayız dedikten sonra kişisel çıkarlarla ama diye başlayan cümlelerin ne kadar samimi olduğunu takdirlerinize bırakıyorum” dediği konuşmasının detayları şöyle ;

Bertan Kormaz “Hukuka Saygıları Yok ve Kötü Niyetliler”

Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz, projenin yasal durumuyla ilgili “Dava süreçlerinin bitmesini bile beklemiyorlar” gibi  bir takım kelime oyunlarıyla, projenin yasaya aykırı ilerlediği görüntüsü vermeye çalışanları kötü niyetli olduklarını iddia etti. . Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti “Projemiz için gerekli tüm yasal işlemler tamamlanmış, izin ve ruhsatlar alınmıştır. Bu süreçte tam 38 ayrı kurumdan, 70 ayrı uygundur raporu alınmıştır. Proje çerçevesinde yapılan işlemlerle ilgili hiç bir yürütmeyi durdurma kararı veya engelleyici hukuki karar yoktur. İnşaat alanında, “davacıyız” diye bağırıp çağıranların karakolda “davacı olmadıklarını” gördük. Aynı kişilerin aynı gün dile getirdikleri “inşaatı mühürlettik” yalanlarını ise izlerken hayretler içinde kaldığımızı saklamayacağız. Bununla beraber açıklama yapan kimi grupların siyasi mücadelelerine bizleri alet etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Siyasi rakiplerini bizim üzerimizden eleştirmeleri kabul edilemez. Tüm siyasi partilerin seçim beyannamelerinde temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları için kuvvetle destek açıklamaları yaptıklarını hatırlatmakla yetiniyoruz.

“Şirketi Ve RES’leri Masum Ve Şirin Göstermeye Çalışıyorsunuz”…

Daha sonra Bodrum Çevre Platformu adına konuşan Avukat Remzi Kazmaz . Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.’yi ve Genel Müdürü Bertan Korkmaz’ı yalancı olmakla suçlarken paneli düzenleyen Bodrum Kent Konseyini’de şirketi ve RES’leri masum ve şirin göstermekle suçladı. Bu suçlamanın ardından Mavi Yol Girişim ve Kent Konseyi üyelerinin bir kısmı Kazma’ı protesto ederek salondan dışarı çıktılar.

Avukat Remzi Kazmaz konuşmasına şöyle devam etti “ order Aciclovir online buy Nolvadex Burada RES yapamazsınız. Bize temiz enerjiyi anlatmayın. Tabii ki RES’ler, HES’ler kurulacak. Ama dünyanın bir numaralı ticaret ve turizm merkezinde RES kurarsanız herkes size karşı çıkar tabii ki. Bodrum’un her yerini RES yaparsan, turiste RES direklerini mi göstereceğim?”

RES yapımın arkasında karanlık olayların olduğunu iddia eden ve Bodrum Çevre Platformu adına konuşan avukat Remzi Kazmaz panele konuşmacı olarak katılan bilim insanlarını dinlemeden beraberindekilerle salonu terk etti.

“Çevreyi Savunduklarını Söyleyenler Buraya Ev de Yapmasınlar”…

Panelin ikinci bölümünde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, Elektrik Mühendisi Prof. Dr. Orhan Akalp, Türkiye’nin elektrik konusunda dışa bağımlığının ciddi boyutlarda olduğunu, bunun alternatif enerji kaynakları ile kısmen çözerken bu yerlerin seçimi aşamasında daha duyarlı davranılması gerektiği konularına değindiler. Kendisini çözümcü profesör olarak tanımlayan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Bodrum’da 50kw/saat in üstünde enerji tüketecek projelere belediyenin ruhsat vermemesi gerektiği yönünde bir öneri sundu.

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, biz su alan bir gemide gidiyoruz. Delikleri kapatmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak gelecek nesiller bizi suçlayacak dediği konuşmasını şöyle sürdürdü “ Uygulayıcı firmalar halkı bilgilendirmiyor. Halk nereden bilsin 1/25 binlik planları. Bununla beraber çevreyi savunduklarını iddia edenlere de şunu aktarmak istiyorum Dürüst olsunlar, buraya ev de yapmasınlar” dedi.

Panelin son bölümünde dinleyiciler hem akademisyenlere hem de firma yetkililerine çeşitli sorular yönlendirdiler.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.