Bodrum Gündem

EĞİTİCİ DRAMA ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN SAĞLAR

16.05.2015
0
A+
A-

Untitled-1Bodrum Harvard Dil Okullarında Drama Eğitmenliği yapan Aysun Yontar’la çocuklar ve gençlerle yapılan eğitici drama çalışmalarının önemi üzerine yaptığımız sohbette ‘Gençlerin bedenlerini tanıması ve özgüven gelişimi’ ile ilgili önemli noktalara değindik.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Son dönemlerin revaçta olan ve tam olarak ne yapıldığı hakkında çoğu kimsenin de bilgisi olmayan “Çocuklarda Drama Eğitimi ve Önemini” konusunun uzmanından dinleyelim dedik.

İstanbul doğumlu olan Aysun Yontar, uzun yıllar yurt dışında yaşamış. Dört yıl önce geldiği Bodrum’da kendi eğitim aldığı tiyatro ile ilgili çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yapmış ve hala yapmaya devam ediyor. Tiyatro eğitimini İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Tiyatro Araştırma Laboratuvarında bundan 25 yıl önce tamamladığına vurgu yapan Aysun Yontar “Tiyatro bilimin ontolojik bütünsel bir bilim” olduğunun altını çiziyor ve sözlerine şöyle devam ediyor “Tiyatro bilimin ontolojik bütünsel bir bilim olduğunu söylüyoruz. Bu bütünsel bilimin asıl insanla alakalı bu sanatın enstrümanı insan olduğuna göre asıl insanı A’dan Z’ye tepeden tırnağa çalışıp bakımını yapmak ve eğitmek zorundayız.”

eğitici drama (1)Ardından bedenimizi enerji , ruh ve bilinç diye bölümlere ayırıyor ve başlıyor anlatmaya “ Cytotec without prescription Bu da enerji ve ruh bedenimiz ve de bilinç yapımız var. Bu yüzden de çocuklarımızla birlikte burada bedenimizi tanıyoruz, bedenimizi nasıl kullanacağımızı çalışıyoruz, enerji bedenimizi nasıl kullanacağımızı çalışıyoruz. Bu enerji bedeni ne mi demek? Meridyal noktalardan başlayarak vücudumuzu nasıl aktive edeceğine dair çalışmalar yapıyoruz. Yogalar yapıyoruz. Modern danstan elementler çalışıyoruz. Ama biz bir dans stüdyosu ya da dans okulu değiliz. Ama tiyatro sesin var olduğu bütün sanatları kendi içinde barındırdığı için hem sesi, hem diksiyonu hem bedeni bütünsel olarak çalışıyoruz. “

eğitici drama (49)Çocuklarımızı bir kursa başlattığımızda genelde belli bir süre giderler o söz konusu kursa ve ardından da bir sertifika ile son bulur. Eğitici Dramanın alışılagelmiş kurslarla aynı kefeye konulmaması gerektiğini söyleyen Drama Eğitmenliği yapan Aysun Yontar asıl kaygının gerçek-öz insan yetiştirmek olduğuna dikkat çekiyor. Yontar “ Bu sınırsız süresi olan bir eğitim. Belli periyotları yok. Çünkü sürekli gelişime ve değişime yönelik bir eğitim. Ben burada ‘Hadi bakalım çocuklarım; siz iki senede oldunuz, bittiniz hadi size sertifikanız, buyurun ‘ diye bir kaygısı olan bir çalışma yapmıyoruz. Asıl kaygısı gerçek , öz insan yetiştirmek ve gerçek ve öz insanı bulan öğrencilerimden bazıları eğer günün birinde meslek olarak tiyatroyu seçmek isterlerse ona da yönelik çalışmalar elbette olacak. Ama şu an kendilerinin, çevrelerinin, yaşadıkları coğrafyanın, tarihin hepsinin farkındalığı için çalışıyoruz. Yaşadıkları bu mekanın farkındalığı ile yaratıcı bir tavırla geleceğin gerçek üretici insanları olmaları için çalışıyorum. Buradaki asıl amaç özgüveni yakalamak. Yani merkezimizi bulduğumuzda çevremiz içinde çevremizle birlikte var oluruz “diyor.

eğitici drama (23)Bodrum’u geldiğinden bu yana çok sevdiğini fakat drama gibi etkinlikler yapmak için mekan sıkıntısı çektiklerini, Bodrum Harvard Dil Okulunun bale stüdyosunda çalışmaktan son derece mutlu olduklarını kaydeden Yontar konuşmasına şöyle devam etti “ Geçen yıl çalışma mekanı bulmakta oldukça güçlük çekmiştim. Çünkü Bodrum’da büyük ve geniş alanlar bulmak çok zor. Benim yapmış olduğum bu çalışmalarla burada yetişen gençlerin ve çocukların nerede olduklarının farkına varabilmeleri idi. Bodrum’un gerçekten bu şifa dağıtan doğasını, denizini inanılmaz tarihi geçmişini bilmek, bunu benimsemek üzerine yapmış olduğumuz geçen sene bir çalışma vardı Karya’nın Halikarnasos Tanrıçaları diye. Yaptığımız çalışmanın çevreci bir tavrı da vardı. Tüm kostümleri kendimiz atık maddelerden hazırladık. Hem Bodrum’daki bu çarpık gelişmeye bir tepkimiz oldu hem de tarihine ve var olan mirasına sahip çıkmamız gerektiğine dair bir proje başlattık. Bu proje devam edecek ve Bodrum Harvard Dil Okulu da bize inanılmaz kucak açtı.” buy Combivent online Viagra prices

eğitici drama (50)Eğitici Drama öğretmeni Aysun Yontar’dan sonra çocuklara geldikleri kursla ilgili düşüncelerini sorduk. Kursiyerlerden Öykü Güler buraya ilk geldiğinde tiyatroyu böyle hayal etmediğini, Aysun hocayla dünyaya yönelik bir tiyatro yaptığını anlattı bize. Bu çalışmalar sana ne kazandırdı diye sorduğumuzda ise “ Beklentilerimden öte olması çok güzel oldu. Tiyatroyu zaten çok seviyorum ve hayatta da bana bir sürü şey kazandırdı. Özgüvenimin çok yerine gelmesini sağladı. Bu kadar kısa bir süre olmasına rağmen çünkü ben Bodrum’a bu sene geldim. Arkadaşlarımın arasında ve her yerde kendimi biraz daha bulamamı sağladı. Kötümser yanlarımı daha iyi yapmamı, bütün haftanın yorgunluğunu atmamı ve düşüncelerimin biraz daha durgunlaşmasını sağladı” nı söylüyordu küçük Öykü.

eğitici drama (37)İlkokul dördüncü sınıf öğrencisi Defne iki aydır geldiği eğitici drama etkinliğinde yaptığı gösteriyi kendi hayal gücünü kullanarak bir oyun ortaya çıkardığını söyledi. Kursla ilgili “Hayal gücümün gelişmesini sağladı. Daha fazla özgüven kazandırdı. Sonrasında büyüyünce bir tiyatrocu olmak istiyorum. “ dedi.

Defne İnce geçen yıl da Aysun hocayla birlikte çalıştığını, bu nedenle ortamın kendisine yabancı gelmediğini söylediği konuşmasına şöyle devam etti “Geçen sene Karya’nın Tanrıçaları adlı bir oyun sergiledik. Burada hem yeni arkadaşlıklar kazandım, duygularımı daha iyi ifade etmeye başladım hem de hayal gücüm gelişti. Müzikle de ilgileniyorum oyuncu da olmak istiyorum. Bunun için konservatuvara gitmek istiyorum.

eğitici drama (40)Belli ki Drama etkinliğine gelen çocuklar hallerinden son derece memnunlar. Ne için orada olduklarının ve daha da önemlisi öz güven sahibi, kendilerinin ve çevrelerinin farkına vararak yaşamak istediklerinin söyleyecek bilince sahipler. Özetle çocuğun eğlenerek ve yaparak, yaşayarak öğrendiği , öğrenirken gelişim alanlarının desteklendiği sosyal ve iletişim becerilerinin gelişimini sağlayan yaratıcılıklarının ortaya çıktığı önemli bir etkinlik olan eğitici drama uygulamaları sayesinde Bodrum’da gençlerimiz ve çocuklarımız için gerçekten güzel şeyler olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.

 

 

 

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.