Bodrum Gündem

FEN BİLİMLERİ ŞENLİĞİNDE ÖĞRENCİLER SENSÖRLÜ BASTON YAPTI

22.05.2015
0
A+
A-

Untitled-1Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulunda düzenlenen şenlikte, öğrencilerin engelli bireyler için geliştirdikleri sensörlü baston, renk körleri için trafik ışığı düzeneği ile güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri büyük ilgi gördü.

levonorgestrel online cheap Cialis buy Kamagra Bodrum Gündem Haber

Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda Fen Bilimleri Şenliği düzenlendi. 100’den fazla öğrenci ile öğretmenin katıldığı şenlikte, birçok proje tanıtıldı. Volkanik dağ oluşumu, şifalı bitkiler, rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi gibi düzenekler tanıtıldı. Bazı öğrencilerin sadece engelliler için çalışması ise dikkat çekti.

Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu Müdür Vekili Şehnaz Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin Fen Bilgisi öğretmeni eşliğinde güncel sorunlara yönelik bir takım projelere imza attıklarını söyledi. Amaçlarının sorunlara çare aramak olduğunu anlatan Özcan, “Projeler arasında engellilere yönelik projeler, bitkilere yönelik projeler yer alıyor. Kuluçka makinası hazırlanmış. Öğrencimiz bu projeyi denemiş ve civciv çıkarmış. Tamamen hayatı kolaylaştırıcı projeler mevcut. Daha da geliştirebiliriz inşallah” dedi.

Fen Bilimleri Öğretmeni Verda Tekinay da, öğrencilerin değişik toprak çeşitliliğinde bitkinin nasıl büyüdüğünü gördüklerini belirtti. Tekinay, “Kontrollü deney yapıldı. Mandalina sirkesi ve diğer bitkilerin özlerini araştırdılar. Hayvan gübresinden tuğlaların dışındaki sıvaların ısı yalıtımındaki etkisini göstermek için örnek sıva yaptılar. Başka ısı yalıtımı maddelerinden örnekler veriler” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında engellilere yönelik bir takım projelerinin de olduğunu anlatan Tekinay, “Görme engeliler için sensörlü baston yapıldı. Renk körleri için de trafik ışıkları sistemi oluşturuldu” ifadesini kullandı. 6. sınıf öğrencisi Albay Koca, görme engeliler için bir proje geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi “Engelli bireylere konuşan baston yaptık. Engellere kaç metre veya santim kaldığını görme engelli kişiye belirtiyor. 20 santime kadar sesli uyarılarla komut veriyor. Bunu titreşim ve bulut kulaklığa uygun hale getirmeye çalışacağız. Prototip bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi öğretmenimle yapmak bir haftamızı aldı” dedi.

Volkanik dağ projesi geliştiren 7. sınıf öğrencisi Akın Efe Pekyaman da, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından büyük ilgi gördü. Pekyaman, alçıdan ve cam şişeden yaptığı maketin içerisine karbonat ve sirke koyarak volkanik dağ oluştuğunu anlattı.

Uydu alıcısından ocak yapan 6. sınıf öğrencisi Berkay Akkuş’un projesi de oldukça dikkat çekti. Elektrikten tasarruf sağlamak için böyle bir proje yaptığını belirten Akkuş, “Güneş ışığından ocak tasarladım. Güneş ışığından yemek yapabiliyoruz. Folyo, tabak ve bir uydu alıcısı kullandım Oldukça başarılı olduğunu gördük” dedi.

Birbirinden ilginç 100’e yakın deneyin yer aldığı şenlik, 4 gün daha gezilebilir.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.