Bodrum Gündem

NASA KONFERANSI

Untitled-1Bodrum’da Yaşayan Ronald Karel, NASA Ames Research Centre da yapılan 4. Uluslararası Geo-Hazards Araştırma Sempozyumunda meteorolojik olmayan iyonize bulutlarla deprem ilişkisini anlattığı konferanstaki izlenimlerini yazdı.

NASA KONFERANSI

10-12 Aralık 2014 tarihlerinde NASA Ames Research Centre da yapılan 4. Uluslararası Geo-Hazards Araştırma Sempozyumunda bir konuşma yaptım. Bu konuşma 11 Aralık 2014 tarihinde saat 14.45 de gerçekleşti.. Bütün California susuzluktan kıvranırken Allah 11 Aralık 2014 tarihinde hele NASA nın bulunduğu bölgeye fırtına eşliğinde inanılmaz yoğunlukta yağmur yağdırdı. Üç aylık ( 1 Aralık 2014 – 28 Şubat 2015) NASA çalışmamda sadece 3 gün yağmur yağmıştı.. Ama konuşmam esnasında gürleyen gök, yağan sağnak yağmur beni çok etkilemişti.

ronalk karel NASA KONFERANSI (1)

16 yaşındayken keşfettiğim, deprem öncesi iyonize bulutlar nihayet dünya bilim tarihine geçiyordu. Kürsüye çıkmadan 2 gün önce başlamıştı mide bulantılarım..

Korkudan mı desem veya heyecandan mı olsa, her yemek yediğimde mideme ağrı giriyordu.. Hele ayın 10 unda ilk konuşmacılar kürsüye çıktıklarında yaptıkları hataları görmek ve aynılarını yapmamak istedim.. Onlar konuştukça salonun arkasında yürüyor ve kendi kendime konuşacaklarımı ezberlemeye çalışıyordum.

11 Aralık.. Kürsüye çıktım ve power point eşliğinde konuşmaya başladım…

Cümleler akıyordu…..

Korkmuyordum…

Dışarda şimşekler çakıyor, sağnak yağmur ve ağaç dallarının fırtına eşliğinde çıkardıkları sesler bana sanki daha da güç veriyordu… Dinleyen bilim adamlarını görmüyordum bile..

Tam tabiriyle..

Açtım ağzımı ve yumdum gözümü..

En önce Gediz depremiyle başladım.. Hani 1970 yılının Mart ayında 20nci gününde saat 23.05 de Gediz i vuran o büyük deprem öncesi İstanbul üzerinde yakaladığım meteorolojik olmayan iyonize bulutlar… O yüzden hayatımın bir ızdıraba dönüştüğü an..

İşte o anı ballandıra ballandıra anlattım…

Daha sonra diğer depremlere geçtim.. Uydulardan kıpırdamayan iyonize bulutları ve daha sonra meydana gelen depremleri anlattım..

Anlattım..

40 dakika su gibi geçmişti…

Alkışladılar..

Sonra sorular geldi…

Cevapladım ve bir soruya başkanımız Prof Friedemann Freund cevap verdi.

” Ronald Karel bana her zaman Türkiye den uydulardan yakaladığı iyonize bulutların resimlerini gönderir”.. Arkasından birkaç gün sonra da o bölgelere yakın yerlerde depremlerin olduğuna dair bilgiler gönderir…

İş bitmişti… herkes anlamıştı…

Depremlerle alçak atmosfer arasındaki ilişkiyi..

ronalk karel NASA KONFERANSI (2)

Toplantı sonrası yanıma yaklaşıp bana sorular sormaya başladılar.. Deprem bulutlarını izah etmek çok zordu..

Çok iyi meteoroloji bilmek lazım

  1. Elinizden gelen kadar çıplak gözle atmosferi incelemek lazım.
  2. Deprem bulutlarını diğer su buharı bulutlardan ayırt etmek inanılmaz derecede zordu, ama toparlayacak olursak üç olaya dikkat etmek lazım.

purchase Cialis buy albuterol
 

  1. Diğer bulutlara nazaran hareket etmeden duruyorlar gibi gözüküyorlar, ama diğer bulutların ilerlediklerini görmek lazım
  2. Yerden yukarı doğru yani bacadan tüten duman gibi yükselen bulutlar.. Kobe depremi öncesi gibi.
  3. Hemen kendilerini üst tabakasındaki bulutlara göre tam ters hareket eden bulutlar….

Cytotec cheap
 

Bu üç ana  olaylar belki o bulutların iyonize olduklarını belirleyebilirler.
Bugün hayatım değişti… NASA da çalışmalarım başladı…

 

 

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. neriman kılıç dedi ki:

    Sayın Karel’i iki yıldır okumada , izlemedeyiz. Aynı zamanda Atatürk aşığı Ronald Karel bizlerin gurur kaynağımız. Makalelerini okuyacağız artık sizlerin aracılığınızla. Şimdiden teşekkürler …